Ultima oră

Povestea lui Florinel Enache, soldatul căruia Barack Obama i-a strans mana rănită pe front

Ziarul de Vrancea
12 mar 2013 8654 vizualizări
militarul vrancean mutilat în Afganistan, vizitat de preşedintele american Barack Obama, se simte mai bine şi ar putea veni în vară acasă u soţia militarului urmează să plece din nou în SUA pentru a afla cum îl poate îngriji pe Florinel Enache cand va ajunge acasă u de la casa militarului şi pană la drumul judeţean s-a făcut, cu sprijinul Primăriei, o rampă de acces pentru a-i uşura deplasarea militarului imobilizat într-un scaun cu rotile u deocamdată, nici un oficial roman de rang înalt nu i-a strans mana veteranului Florinel Enache, aşa cum a făcut-o liderul de la Casa Albă

În luna mai a anului trecut un dispozitiv exploziv improvizat sărea în aer pe autostrada A1 din Kandahar şi sfarteca un militar roman din comuna Gura Caliţei, plutonier adjutant aflat în patrulare cu colegii de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focşani. Ambele picioare şi mana stangă i-au fost sfartecate în timpul exploziei şi doar o minune a făcut ca soldatul Florinel Enache să scape cu viaţă şi să înveţe acum să trăiască din nou. Dumnezeu l-a ajutat să treacă peste această mare încercare iar după nouă luni de spitalizare într-o clinică specializată recuperării militarilor răniţi în război din SUA, militarul Florinel Enache, erou de război fără voia sa, este aşteptat acasă, unde are de trecut noi “teste”. Cel mai devreme în vară, după cum au transmis specialiştii de la Centrul Naţional Medical Militar "Walter Reed", din statul american Maryland, unde este internat soldatul rănit în Afganistan pe data de 4 mai 2012.

Soţia va învăţa în SUA să-i fie infirmieră

După nouă luni de luptă pentru propria viaţă, după ce a suferit răni grave, care au condus la amputarea ambelor picioare şi a mainii stangi, Florinel Enache ar putea reveni în sanul familiei. “La această dată, starea generală a plutonierului adjutant Florinel Enache este bună, evoluţia sa fiind favorabilă. Acesta urmează zilnic programul de recuperare fizică. Dacă totul va decurge conform planului terapeutic, el ar putea reveni în ţară în iulie sau august”, spun oficialii MApN într-o adresă transmisă Ziarului de Vrancea. Pană atunci însă, soţia militarului urmează să plece din nou în America. Soldatul va fi transferat în luna aprilie în centrul de recuperare al spitalului „Walter Reed”, iar soţia va rămâne în SUA ca însoţitoare până la repatrierea militarului, aşa încat să înveţe ce are de făcut în calitate de infirmieră. Soţia şi băiatul militarului au mai fost de trei ori în SUA, ultima dată în februarie. Toate costurile cu privire la transport şi cazare au fost suportate de MApN, după cum ni se precizează în acelaşi răspuns.

Preşedintele Barack Obama i-a strans mana dreaptă

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a postat zilele trecute pe Facebook o fotografie cu preşedintele SUA, Barack Obama, în salonul militarului roman, unde a rămas timp de aproximativ cinci minute, l-a încurajat şi i-a strans mana. Acea mană dreaptă rănită de terorişti în Afganistan. “Prezenta lui Obama la spitalul militar a fost pusă în program înaintea călătoriei în Israel, înaintea rezolvarii problemelor economice, înaintea procesului de pace din Orientul Mijlociu şi în mod cert înaintea primirii oricărui politician roman”, scrie Răzvan Orăşanu despre suferinta si moartea anonima a unor militari într-un articol publicat pe www.contributors.ro. Editorialistul atrage atenţia că acest militar nu a primit nici măcar un telefon de la vreo oficialitate romană în situatia imposibilă în care se află. Florinel Enache a mai fost vizitat în trecut de preşedintele SUA, în spitalul american fiind trataţi mai mulţi soldaţi răniţi pe front. Vizita celui mai puternic om al planetei în salonul lui Florinel Enache a rămas fără reacţii din partea autorităţilor militare ale statului roman. Potrivit unor materiele din presa centrală, nici un lider roman de rang înalt nu s-a interesat personal de starea soldatului şi nici nu i-a strans mana, aşa cum a făcut Barack Obama, cel mai puternic lider al lumii. Pe Facebook însă, mai mulţi romani, între care şi colegi militari, i-au transmis încurajări soldatului vrancean. La întrebarea Ziarului de Vrancea, Ministerul Apărării ne-a comunicat că, “în prezent, militarul primeşte două solde de sublocotenent pe lună. Pe perioada şederii acestuia în SUA, militarul mai beneficiază de diurnă, ca şi pe timpul executării unei misiuni în afara teritoriului naţional”, după cum au precizat reprezentanţii Armatei. Reporterii noştri au încercat să discute cu familia, pentru a afla ce mai este de făcut, însă soţia lui Florinel a cerut discreţie deocamdată.
 
Rampă de acces pană la casa militarului

Florinel Enache, care are o vechime de peste 20 de ani în Armată, este aşteptat acasă atat de familie, de autorităţile locale şi de săteni. Localnicii s-au mobilizat şi au făcut de la casa militarului pană la drumul judeţean o rampă astfel încat acesta să se poată deplasa cu uşurinţă în scaunul cu rotile. “Încă din toamna anului trecut am înaintat un proiect de hotătare prin care s-a dispus alocarea sumei de 5.000 de lei pentru amenajarea unei rampe de la casa militarului pană la drumul judeţean”, ne-a spus Nicolae Ţandără, edilul comunei. Rampa a fost realizată cu sprijinul unor locuitori din comună şi ai colegilor militari, care au dorit să fie solidari cu familia în aceste momente grele. Primarul Ţandără mai spune că pe numele băiatului a fost întocmit un dosar de ajutor social şi se încearcă deblocarea unui post pentru ca acesta să fie angajat la Primărie. Şi colegii lui Florinel Enache de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată spun că au ajutat permanent familia, ba chiar au contribuit şi ei la confecţionarea rampei de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă, la domiciliul militarului.

Apel umanitar pentru Florinel Enache

Alături de militar s-a aflat în permanenţă voluntara Lilly Pierce, doamna care apare şi în fotografia făcută de fotograful Petre Souza de la Casa Albă, în timpul vizitei preşedintelui Obama, şi care a servit ca interpretă. Aceasta manageriază o fundaţie umanitară care a lansat şi un apel de ajutorare a lui Florinel Enache, care nu s-a bucurat însă de succes în diaspora. “Viaţa eroului român şi a familiei sale va fi cu totul alta. Starea sa critică de sănătate va presupune îngrijire continuă din partea familiei, precum şi un tratament medical complex de lungă durată. În aceste momente dificile, Florinel Enache şi familia sa au nevoie de orice sprijin emoţional, spiritual şi financiar. Fundaţia Americană nonprofit Lillypad şi Fundaţia Daniel Murariu (501 (c) 3) s-au alăturat cu multă generozitate acestui demers umanitar şi vor colecta donaţiile, pe care le vor pune la dispoziţia familiei militarului român. Banii colectaţi din donaţii vor contribui la achiziţionarea, între altele, a unor echipamente medicale necesare militarului român, precum: cărucior cu rotile, proteză pentru mâna stângă, proteză pentru şold etc.”, se arată în apelul umanitar lansat anul trecut de liderii acestei fundaţii. Cei care pot ajuta pot obţine detalii pe site-ul www.lillybud.org. Reamintim că plutonierul adjutant Florinel Enache, de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, a fost rănit de un dispozitiv exploziv improvizat în 4 mai 2012, în Zabul, Afganistan. Acesta executa o misiune de cercetare terestră şi securizare a unui obiectiv pe autostrada A1, cand a fost rănit de un dispozitiv exploziv îngropat acolo de insurgenţi. Doar o minune a făcut ca acest om să trăiască acum.

Dacă Dumezeu a decis să nu-şi piardă viaţa, omul Florinel Enache are nevoie de ajutorul autorităţilor, al semenilor dar şi de încurajările noastre. Ziarul nostru îi va trimite soldatului toate mesajele şi încurajările primite de la semeni prin intermediul redacţiei. Curaj Florinel, suntem mandri de tine! (R. MANOLACHE, S. VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
Balan Irina-Andreea, acum 4063 zile, 17 minute, 38 secunde
Stiu ca a te lupta pentru tara ta este motivul tuturor militarilor care pleaca pe front. Inclusiv eu sunt una din personele a carui tata era un militar de elita. Si tata a murit pentru tara asta, citeste integral
Paula, acum 4063 zile, 9 ore, 55 minute, 50 secunde
M-as bucura ca romanii sa-si schimbe mentalitatea si sa invete de la americani cum sa-si respecte si sa-si pretuiasca eroii. Oamenii ca Florinel Enache s-au sacrificat pentru tara lor, pentru linistea citeste integral
Paula, acum 4063 zile, 9 ore, 59 minute, 26 secunde
Florinel sa te faci bine, suntem mandrii de tine, felicitari de vizita presedintelui Obama, este o cinste pentru tine si pentru noi romanii. Ma rog la Dumnezeu pentru sanatatea ta si a familiei tale!
Victor, acum 4063 zile, 10 ore, 10 minute, 52 secunde
Sanatate si iti multumim pentru ca datorita sacrificiului sau si a celor care lupta pentru democratie noi putem trai in pace si democratie si scrie acum liber pe forum.
Mircea Costel Bratosin, acum 4063 zile, 10 ore, 13 minute, 28 secunde
zilele intunecate , cand lucrurile par fara iesire ,nu te teme . Ai incredere in Dumnezeu .El stie nevoie tale.El are putere deplina . Dragostea si mila Lui nu se va termina niciodata .Nu te teme , El citeste integral
Cristi, acum 4063 zile, 10 ore, 37 minute, 27 secunde
Te-ai nascut a doua oara, Florinel, esti un norocos si trebuie sa lupti pentru viata ta. Iti transmit insanatosire grabnica si te asteptam acasa! Multumim Ziarului de Vrancea ca ne-a tinut la curent citeste integral
Maria, acum 4063 zile, 10 ore, 40 minute, 5 secunde
Multa, multa SANATATE!!!!!! VOINTA stim ca ai!!! Te asteptam cu drag acasa. Esti un curajos, Florinel!
andreea, acum 4064 zile, 11 minute, 44 secunde
Va doresc multa sanatate, tarie sa treceti peste aceste incercari, sa aveti parte numai de bine de acum inainte astfel incat ranile razboiului sa se atenueze.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.