Ultima oră

Seismele din Italia şi Bulgaria n-au legătură cu cele din Vrancea

Eduard Popescu
3 iun 2012 18390 vizualizări
Cutremurele care produc pagube în România sunt cele de peste 7 grade Richter, iar cele din Vrancea se produc la mare adancime, spre deosebire de cele din Italia

Cutremurele de suprafaţă din Bulgaria şi Italia nu au nicio legătură cu cele de mare adâncime din zona Vrancei, acestea fiind independente unele faţă de celelalte, a declarat directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu. "Cutremurele din Bulgaria şi Italia nu au nicio legătură cu zona Vrancei. Cutremurele din Vrancea, de la adâncimi de 100 de kilometri, nu au nicio legătură cu cele de suprafaţă, cum nu au legătură nici cu cele din Marea Neagră sau din Banat. Nici cutremurele de suprafaţă din Vrancea nu au vreo legătură cu cele adânci din aceeaşi zonă", a explicat Constantin Ionescu pentru Agerpres. Acesta a precizat că orice cutremur de suprafaţă produce mişcarea unor falii, care se tensionează în anumite locuri, dar se detensionează în altă parte. "Dacă luăm, de exemplu, falia din Dobrogea, acolo se poate produce un cutremur mare şi apoi se poate propaga şi către zona de uscat. Cutremurul recent din Italia a fost într-o zonă în care se produc cutremure de suprafaţă, la o adâncime între 2 şi 10 km, iar efectele locale sunt pe o suprafaţă de până într-un kilometru pătrat. Ele produc pagube acolo local. În zona respectivă nu s-au mai produs de mult cutremure şi populaţia a uitat, nu a mai făcut consolidări la clădiri şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat", a explicat Ionescu.

15 cutremure pe lună în Vrancea

În ceea ce priveşte zona Vrancei, directorul INFP a menţionat că activitatea seismică este normală în acestă perioadă, situându-se, în medie, la 15 cutremure pe lună. "Nu înregistrăm o perioadă de intensificare a activităţii seismice, dar nici una de linişte. Este în prezent o activitate normală. Noi nu putem prognoza când va veni următorul cutremur de intensitate mai mare, facem nişte studii, măsurăm activitatea seismică cu activitatea magnetică, dar nu există o corelaţie cu alţi factori. Sunt mulţi care afirmă că va fi un cutremur de şase grade, dar nu spune nimeni că fereastra de eroare în cazul acestor prognoze este de plus minus 5 ani. Din cauza asta nu putem spune când va fi un cutremur peste şase. Putem spune însă că există posibilitatea producerii unui cutremur pe care să-l simţim, cum a fost cel din 2004, de 5,9 grade pe scara Richter, dar care să nu producă pagube. Cutremurele care produc pagube în România sunt cele de peste 7 grade pe scara Richter", a explicat şeful INFP.
Potrivit sursei citate, cutremurele de suprafaţă pot deveni periculoase dacă se produc într-o zonă unde sunt instalaţii foarte importante, cum sunt barajele. “Cutremurele din Vrancea produc efecte pe o arie mare, dar şi pagube dacă sunt de o magnitudine de peste 7 grade. Până la 7 grade ele se simt, sunt deranjante, dar nu produc alte efecte grave", a mai spus directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). (E. POPESCU)


Plecaţi din cea mai intensă zonă seismică a Romaniei mii de vranceni se află în Italia, unde mai multe cutremure violente au starnit panică în randul populaţei. Chiar dacă nu există date oficiale, sute de familii originare din Vrancea se numără printre sinistraţi, iar unii s-au întors deja acasă. În urma mişcărilor telurice 14.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele. Miile de sinistraţi în urma cutremurelor violente produse în ultimele 10 zile în nordul Italiei au avut o nouă noapte dificilă, joi spre vineri înregistrându-se încă 23 de replici seismice, potrivit Institutului naţional de geofizică şi vulcanologie. Experţii verifică siguranţa imobilelor, în timp ce mii de oameni îşi petrec nopţile în adăposturi improvizate în corturi, săli de sport şi şcoli, sau la rude ori în hoteluri. Dacă aveţi printre cunoştinţe vranceni care au avut de suferit în urma cutremurelor din Italia, nu ezitaţi să ne scrieţi la redacţie iar noi vom încerca să batem la uşile bunăvoinţei pentru ajutor. (Silvia VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.