Ultima oră

Exclusiv!!! Flagrant DNA Bacau la Adjud: Coruptie cu otravuri

Sorin Tudose
12 aug 2011 4340 vizualizări
u procurorii DNA Bacau au organizat un flagrant unei firme care voia sa deverseze deseuri periculoase la groapa de gunoi de la Adjud la lasarea intunericului u din 2010, aproape tot Bacaul isi aduce gunoaiele la Adjud u Garda Judeteana de Mediu a fost chemata la fata locului pentru a evalua gradul de periculozitate u „groapa de gunoi de la Adjud este un debuseu formidabil pentru operatiunile ilegale cu deseuri”, spun cei de la Mediu, care adauga ca pentru diverse sume de bani citiva iresponsabili aduc otravuri in oras u Alexandru Birligea, administratorul firmei Quartec Grup SRL, al carui angajat era soferul cisternei prinsa in flagrant, nu vrea sa comenteze, dar in Bacau este abonat la amenzi de miliarde





Politistii si procurorii s-au sesizat in sfirsit cu privire la deversarile de deseuri suspecte in groapa de gunoi a municipiului Adjud, unde se aduc de mai bine de un an de zile mii si mii de tone de gunoi de la firmele si localitatile din judetul vecin Bacau. Joi seara Neculai Liche, angajat al firmei Quartec Grup SRL Bacau, specializata in preluarea, transportul si eliminarea deseurilor periculoase si nepericuloase, a fost prins de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Bacau in urma unui flagrant la rampa de gunoi de la Adjud chiar cind acesta urma sa deverseze circa 23 de tone de emulsii uzate (deseuri lichide periculoase). Cei de la DNA care urmareau cazul de mai multa vreme au solicitat prezenta Garzii Judetene de Mediu Vrancea avind in vedere ca era vorba de o potentiala poluare a mediului. Un echipaj de comisari s-a deplasat la fata locului joi seara, la orele 21.30, intreaga actiune durind pina ieri dimineata. Prins asupra faptului, soferul de pe cisterna a recunoscut nu numai ca urma sa deverseze deseurile, dar si faptul ca nu era la prima actiune de acest fel, in lunile trecute deversind alte trei cisterne. Soferul le-a declarat autoritatilor ca cisterna era incarcata in proportie de peste 75% si ca acestea proveneau de la o firma din Sibiu care le predase firmei Quartec Grup Bacau in vederea neutralizarii. Evident, deseurile au fost aduse la Adjud, intrucit activitatea din rampele de gunoi ale Bacaului a fost suspendata de autoritati din 2010.


Bani confiscati


Politistii si procurorii i-au cerut soferului sa il cheme la fata locului pe administratorul societatii. Alexandru Birligea a venit de indata la Adjud avind asupra sa suma de 5.000 de lei, bani care se presupune ca urmau a fi dati ca mita politistilor. Reprezentantul firmei a spus autoritatilor ca ii avea la el pentru a-i folosi in interesul firmei nicidecum pentru spaga. In ciuda celor declarate de Birligea atit banii cit si cisterna au fost puse sub sechestru de DNA pina la clarificarea situatiei.

Daca intr-adevar se dovedeste ca deseurile de origine petroliera au fost deversate in repetate rinduri in rampa de gunoi din municipiul Adjud va trebui sa se faca un studiu al impactului pe care acestea le-au avut asupra pinzei freatice. Ieri a fost chemata la Adjud si o echipa de la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vrancea pentru a lua probe din deseurile din cisterna si a stabili ulterior in laborator despre ce substanta este vorba si care este gradul ei de periculozitate.


Operatiuni ilegale cu deseuri in ograda lui Armencea


Comisarii de mediu spun ca in groapa de gunoi de la Adjud se deruleaza operatiuni suspecte. „Am raspuns solicitarii DNA Bacau, iar faptele savirsite sint incontestabile. Aspectele sint atit de natura contraventionala cit si infractionala. Vom continua verificarile si saptamina viitoare. Rezultatele analizelor de laborator vor determina si sanctiunile noastre. Se poate ajunge la amenzi de miliarde, la confiscarea autocisternei si la suspendarea autorizatiei. Multi din cei implicati in afacere vor raspunde penal. Groapa de gunoi de la Adjud este un debuseu formidabil pentru operatiunile ilegale cu deseuri.

Situata in cimp, departe de ochii lumii, la granita dintre judete, reprezinta o atractie pentru cei care opereaza cu substante periculoase. Citiva iresponsabili, carora nu cred ca le va fi prea bine in urmatoarea perioada, pentru diverse sume de bani, au deschis larg portile otravurilor”, a declarat Aurel Cristian, Prim Comisar al Garzii de Mediu. Contactat telefonic, administratorul Birligea nu a vrut sa comenteze situatia si nici daca autoritatile i-au pus sechestru pe bani si cisterna. Interesant este ca Birligea nu este strain de problemele cu institutiile statului acesta fiind sanctionat in repetate rinduri de autoritatile locale din Bacau pentru aspecte ce priveau protectia mediului, dar si pentru tinerea la munca a unor angajati fara forme legale, conform presei locale. In iunie anul trecut, doi angajati ai Quartek Grup SRL Bacau si-au pierdut viata in urma unui accident de munca. Firma se ocupa cu preluarea, transportul si eliminarea deseurilor periculoase si nepericuloase de orice fel in conditii de stricta siguranta pentru populatie si mediul inconjurator, dupa cum o descriu administratorii.


Coruptie pe toate liniile?


Interesant este si faptul ca la rampa de gunoi a municipiului Adjud era prezent si un anume Traian Bou, sofer pe o gunoiera care este angajatul fie al primariei fie al Urbis SA, operator de salubritate din oras, si care era „mina-n mina” cu cel care urma sa deverseze cisterna, potrivit unor informatii din apropierea anchetei. Traian Bou a fost si el de mai multe ori cu gunoiera in Bacau plecind cu ea goala si intorcindu-se cu ea plina de reziduri. Acesta a negat totul, dar cind cei de la DNA i-au spus ca il filau de multa vreme si i-au „amintit” lucruri mai marunte pe care le-a facut in ultimele luni acestuia brusc i-a revenit memoria si a spus ca „un prieten l-a intrebat daca nu vrea sa cistige niste bani”. Operatorul a recunoscut intr-un tirziu ca a ajutat la deversarea deseurilor, dar ca mai multe nu stie. Culmea este ca groapa de gunoi a Adjudului este pazita, dar cum mai multe cisterne au fost deversate nu poate insemna decit ca exista o intreaga retea care duc la poluarea mediului, cu complicitatea autoritatilor locale. Tentaculele coruptiei par a se intinde in fiecare domeniu. Intrucit este vorba despre o problema sensibila, edilii Adjudului, Constantin Armencea si Gelu Diaconu, au evitat ieri sa comenteze situatia. Vom reveni cu amanunte. (Sorin TUDOSE)


Deseurile Bacaului, depozitate la Adjud

In urma inchiderii rampelor de gunoi din judetul vecin, pentru ca nu corespundeau normelor de mediu, Bacaul a inceput sa depoziteze deseurile la Adjud in rampa de gunoi administrata de SC Urbis SA, care este controlata de Consiliul Local. Pina aici nimic rau, doar ca nu de putine ori au avut loc deversari ilegale sau cel putin dubioase, deveresari despre care cotidianul nostru a mai scris in trecut. Presa din Bacau scrie ca mii de tone de gunoaie din întreg judetul Bacău reprezinta o afacere înfloritoare pentru Urbis SA. Practic, aproape toate consiliile locale din judetul Bacau sint nevoite sa transporte, pe bani grei, gunoaiele în Adjud. “Acum, ca s-au închis rampele de gunoi din Bacau, afacerea cred ca va fi una înfloritoare. Sincer, ne convine situaţia!”, declara in 2010 Gabriel Grecea, administratorul SC Urbis SA, pentru presa din Bacau. In mod sigur, Gabriel Grecea va trebui sa explice autoritatilor cum de sub directa sa administrare au avut loc atitea incidente pe linie de protectia mediului. Municipiul Adjud detine o groapa de gunoi functionala pe 3 ha, construita intre anii1978 -1980, dar care totusi nu corespunde standardelor de mediu ale Uniunii Europene si trebuie si ea inchisa dupa finalizarea noii rampe judetene de deseuri de la Haret. Capacitatea totala a gropii de gunoi este de 360.000 tone. In prezent, aceasta este ocupata in proportie de peste 50%, fara ca gunoaiele sa fie sortate sau cintarite. Groapa de gunoi mai poate functiona in aceste conditii pina in 2017. In ultimul an, la groapa de gunoi au fost semnalate mai multe activitati suspecte, inclusiv un incendiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
X_KK, acum 4658 zile, 8 ore, 42 minute, 24 secunde
Totul se face cu stirea primarului ARMENCEA COSTICA,de unde credeti ca si-a facut averea pe care o are si de care ANI ,nu se atinge.Cei de la MEDIU ar trebui sa vada ,cum sunt distruse spatiile verzi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.