Ultima oră

A fi sau a nu fi legal.Hotărârea privind fuziunea dintre Teatru și Ateneu ar putea fi revocată

Ionel Sclavone
9 mai 2017 2264 vizualizări
Reprezentanții municipalității nu mai sunt siguri că fuziunea prin absorbție dintre Teatrul Municipal și Ateneul Popular respectă prevederile legale. Surse din interiorul Primăriei ne-au confirmat că există mai multe puncte de vedere, divergente, privind modul în care a fost adoptată hotărârea. Potrivit acestora, în zilele următoare documentul va fi reanalizat din punct de vedere juridic. Specialiștii în drept administrativ confirmă că hotărârea a fost adoptată ilegal. Dacă și reprezentanții primăriei vor ajunge la aceiași concluzie, în următoarea ședință a consiliului local s-ar putea propune revocarea acesteia. În caz contrar, decizia poate fi contestată în instanță de salariații Ateneului Popular. Discuțiile se poartă pe fondul contestării, de către focșăneni, a acestui demers controversat.

 

Controversele au apărut încă de a momentul ședinței, când s-a pus problema ca proiectul să nu treacă decât în cazul în care întrunește 2/3 din sufragiile consilierilor locali. Aceasta deoarece privește un transfer de patrimoniu, de la Ateneul Popular la Teatrul Municipal. Secretarul municipiului, Eduard Corhană a negat, atunci, că ar fi vorba de mișcări patrimoniale și a susținut că este vorba doar de o reorganizare a două instituții, care se aprobă cu majoritate simplă. 

Între timp, în primărie au apărut și alte opinii, potrivit cărora Corhană ar fi greșit în interpretarea legii și că proiectul ar trebui revocat la următoarea întrunire a consilierilor: „Este vorba de un patrimoniu care se mută de la o instituție la alta. Speța este asemănătoare cu cea privind transferul spațiilor verzi în administrarea Direcției de Dezvoltare. Dacă acolo s-a votat cu 2/3 și aici ar fi trebuit să se procedeze la fel. Secretarul a interpretat greșit și în acel caz iar hotărârea a trebuit revocată și repusă pe ordinea de zi“. ne-a precizat un profesionist în domeniu

Potrivit unor surse din Primăria Focșani , în zilele următoare documentul va fi reanalizat de primarul Cristi Misăilă împreună cu  juriștii și secretarul municipiului, urmând să stabilească ce este de făcut. Situația este cu atât mai delicată cu cât un număr mare de focșăneni, peste 500 de persoane, și-au exprimat, printr-o petiție publică, dezacordul cu desființarea Ateneului și trecerea sa în subordinea Teatrului.

Dacă se va concluzionahotărârea a fost adoptată ilegal, secretarul ar putea cere anularea acesteia în următoarea ședință a Consiliului Local. Există și posibilitatea, potrivit surselor noastre, ca hotărârea să fie „pierdută“ în vreo arhivă până ce lucrurile se potolesc și focșănenii vor uita: „O astfel de hotărâre care vizează persoane produce efecte din momentul în care le este comunicată oficial celor interesați, adică angajaților Ateneului și ai Teatrului. Câtă vreme nu este adusă la cunoștința acestora, nu se schimbă nimic în funcționarea celor două instituții“.  a menționat specialistul consultat de Ziarul de Vrancea

Specialiștii în drept administrativ îl contrazic pe Corhană

Surse juridice, specializate în drept administrativ au confirmat pentru Ziarul de Vrancea că, așa cum a fost adoptată, fără votul a 2/3 dintre consilierii locali, hotărârea este ilegală. Potrivit acestora, în cadrul procesului de fuziunea dintre Teatrul Municipal și Ateneul Popular consilierii locali trebuiau să aibă în vedere  două aspecte deosebit de importante:

Este vorba de organigrama și regulamentul de funcționare a noii instituții, rezultate în urma contopirii, care se aprobă, conform legii, cu votul majorității consilierilor. Cel de-al doilea aspect vizează trecerea patrimoniului de la Ateneu la Teatrul Municipal, pentru care este nevoie de voturile a două treimi dintre aleșii locali:

„Într-o asemenea situație recomandarea ar fi fost să se inițieze două proiecte de hotărâre, primul prin care să se aprobe organigrama, cu majoritate simplă, iar cel de-al doilea pentru transferul de patrimoniu, votat cu 2/3. Dacă n-au făcut așa și le-au amestecat, atunci votul ar fi trebuit să se dea, mai întâi pe articole iar la final pentru hotărâre, în integralitate. Și în acest caz ar fi fost nevoie de 2/3, conform legii“.

Hotărârea poate fi contestată de angajații Ateneului în instanță

Specialiștii în drept administrativ, la care am apelat, au precizat hotărârea, așa cum a fost adoptată, poate fi atacată în instanța de contencios administrativ. Contestația poate fi formulată de prefectul județului, în cazul în care consideră că nu îndeplinește condițiile de legalitate ori de persoanele direct afectate prin punerea în aplicare, respectiv angajații Ateneului Popular sau ai Teatrului Municipal.

De asemenea, mai pot formula acțiune în instanță și consilierii locali care s-au opus adoptării dar, în fața judecătorilor ei vor trebui să demonstreze punerea în aplicare îi afectează în direct. Sursele noastre sunt sceptice cu privire la reușita unui asemenea demers inițiat de consilieri:

„Este greu pentru un consilier să demonstreze că este afectat direct, în viața de zi cu zi, de punerea în aplicare a acestei hotărâri. Ei pot invoca, de exemplu, faptul că la primirea mandatului au jurat să respecte Constituția și legile țării. Or, dacă hotărârea este ilegală, sunt afectați direct pentru că nu-și pot respecta jurământul. Într-un asemenea caz, însă, va depinde foarte mult de judecător, de interpretarea pe care o dă unei asemenea motivări“.(Ionel Sclavone)

 

Citiți și:

 

Discutarea proiectului "înghiţirii" Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia,de către Teatrul Municipal,în CL Focşani;

 

Un Francu pentru desființarea Ateneului;

 

 

Mesajele focșănenilor pentru primar:„Hai să încercăm să nu mai omorâm cultura!“

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 2544 zile, 14 ore, 10 minute, 50 secunde
Pana la urma care e problema daca patrimoniul ramane la Ateneu ? Asa cum Pastia a putut administra AMBELE imobile de ce nu ar fi in stare sa faca asta o organigrama comuna ? Fiecare patrimoniu citeste integral
un focsanean, acum 2544 zile, 4 ore, 47 minute, 39 secunde
Prietene, esti penibil Patrimoniul nu poate ramane la Ateneu, deoarece in urma fuziunii Ateneul dispare ca persoana juridica. In al doilea rand, imobilul nu apartine nici Teatrului, nici Ateneului si citeste integral
danb, acum 2543 zile, 19 ore, 44 minute, 11 secunde
Penibil esti tu mai anonimule, tu si PNL-istii tai, care nici macar nu ai atat curaj sa-ti asumi o identitate cand spui ceva, chiar daca este o prostie. Dupa capul tau galben de liberal ar trebui sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.