Ultima oră

Se lansează finanțările europene pentru infrastructură

Ziarul de Vrancea
22 mar 2017 1016 vizualizări
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat că va deschide pe 28 martie sesiunea de depunere a proiectelor pentru infrastructură și protejarea patrimoniului cultural u fondurile pentru submăsurile 4.3, 7.2 și 7.6 se ridică la aproape 650 milioane de euro u multe din proiectele depuse de primăriie din Vrancea pentru finanțare la Ministerul Dezvoltării vor fi trimise și la AFIR

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va lansa în perioada 28 martie  – 30 iunie 2017 sesiunea de primire a proiectelor de investiții aferente submăsurilor (sM) din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR)  2014 – 2020 prin care se acordă fonduri nerambursabile pentru proiecte de infrastructură de bază și de acces agricol și silvic, dar și pentru cele privind protejarea patrimoniului cultural. ”Sesiunea de depunere a proiectelor este deschisă solicitanților de fonduri europene nerambursabile din întreg teritoriul național începând din 28 martie, ora 09:00 și are o alocare distinctă pentru potențialii beneficiari care realizează proiecte în arealul ITI (Investiții Teritoriale Integrate) Delta Dunării”, se arată într-un comunicat de presă al AFIR. În cadrul acestei sesiuni se vor putea depune solicitări de finanțare a proiectelor de investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice (submăsura 4.3), pentru crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică (submăsura 7.2) și pentru protejarea patrimoniului cultural (submăsura 7.6).  Fondurile totale disponibile solicitanților de finanțare pentru aceste tipuri de investiții sunt de peste 647 milioane de euro, din care 68,7 milioane de euro sunt rezervate pentru finanțarea investițiilor realizate în teritoriul ITI Delta Dunării.

Cei mai multe bani sunt pentru drumuri și canalizare

Alocarea bugetară stabilită pentru sesiunea 2017 aferentă submăsurii 4.3 – Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice este de 121,4 milioane euro.Pentru componenta de infrastructura agricolă disponibilul alocat este 32.7 milioane euro și pentru componenta de infrastructura silvică alocarea este de 88.700.000 euro. Pragul minim de depunere este de 20 de puncte pentru componenta de drumuri agricole și de 25 puncte pentru componenta de drumuri de acces silvic. Pentru sM 7.2 – Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică alocarea financiară aferentă sesiunii 2017 este de 356,1 milioane euro, defalcată astfel: pentru infrastructura de apă/ apă uzată, alocarea bugetară este de 142,4 milioane euro, din care 42,7 milioane euro pentru zona montană; pentru infrastructura rutieră de interes local, alocarea bugetară este de 178 milioane euro, din care 53,4 milioane euro pentru zona montană; pentru infrastructura educațională și socială, alocarea bugetară este de 35,6 milioane euro, din care 10,6 milioane euro pentru zona montană.  Pragul minim de depunere este de 20 de puncte pentru infrastructura rutieră și pentru cea educațională și socială, iar pentru infrastructura de apă/ apă uzată este de 25 de puncte. Alocarea financiară pentru această sesiune de depunere aferentă sM 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural este de 100,4 milioane euro, din care 30,1 milioane euro sunt alocate pentru investițiile realizate în zona montană. Pragul minim de depunere pentru această submăsură este de 20 puncte.

 

Ce fonduri se pot lua pentru infrastructură

Ghidurile de finanțare pentru cele trei submăsuri au fost lansate pe 16 martie . Potrivit ghidului, beneficiarii eligibili în cadrul sM 7.2 sunt comunele și asociațiile acestora conform legislației naționale în vigoare și ONG-uri pentru investiții în infrastructura educațională (grădinițe) și socială (creşe şi infrastructură de tip after-school). Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul sM 7.2 este 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele aplicate de autoritățile publice locale și de până la 100% în cazul proiectelor de apă/apă uzată. Sumele sunt de până la  1.000.000 euro/comună pentru investiții care vizează un singur tip de sprijin (infrastructura de drumuri, apă sau apă uzată);  2.500.000 euro/comună pentru investiții care vizează înființarea infrastructurii de apă și apă uzată și 1.500.000 euro pentru extinderea acestei infrastructuri; 500.000 euro pentru proiectele de infrastructură educațională/socială;  4.000.000 euro pentru proiectele colective (ADI din care fac parte exclusiv comune, proiecte care vizează mai multe comune) fără a depăși valoarea maximă/comună /tip de sprijin. Pentru ONG-uri sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri va fi de 80% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși 200.000 euro pentru proiectele de infrastructură educațională/socială. Beneficiarii eligibili pentru finanțare prin sM 4.3 - componenta agricolă sunt unități administrativ teritoriale şi/ sau asociații ale acestora constituite conform legislației naționale în vigoare.  Pentru proiectele de investiții în infrastructura agricolă, sprijinul public nerambursabil este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi 1.000.000 euro/proiect.

 

Proiectele de la Ministerul Dezvoltării vor ajunge la AFIR

Submăsura 7.2 este una dintre cele mai așteptate măsuri de autoritățile locale, pentru că se pot obține fonduri de până la 1 milion de euro pentru infrastructura rutieră sau chiar mai mult, dar și pentru sisteme de alimentare cu apă și canalizare. Este de așteptat ca primăriile care au depus proiecte pentru infrastructură la Ministerul Dezvoltării, pentru a obține finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală, să le depună și la AFIR, pentru a-și mări șansele pentru a obține de a obține fonduri. La precedentele sesiuni au fost semne de întrebare cu procedura on-line de depunere a solicitărilor, astfel încât din Vrancea nu sunt foarte comune care au proiecte derulate la submăsura 7.2. Două dintre acestea sunt Bolotești, pentru 9,4 km de drumuri și Dumbrăveni, pentru 6,5 km de drumuri. (M. B.)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.