Ultima oră

Pentru a preveni furturile din păduri, Autorităţile trec la măsuri extreme: se confiscă şi lemnele şi maşina

Gabriel Sava
6 dec 2016 4584 vizualizări
Conform noilor reglementări, confiscările de material lemnos pot fi completate cu măsura confiscării mijlocului de transport u maşinile şi căruţele vor fi vandute la licitaţie

Cei care taie şi transportă ilegal lemn din pădurile Vrancei nu s-au oprit nici măcar după ce autorităţile au aplicat măsuri mai aspre, precum cea a confiscării lemnului găsit în delict. Măsura care se aplică concomitent cu cea a unei amenzi contravenţionale, care, de obicei, este în valoare de 2.000 lei.  Este unul dintre motivele pentru care Legea 171/2010 a fost modificată de Guvern prin OUG nr. 51/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. În cuprinsul legii, printre măsurile care pot fi aplicate celor care comit contravenţii sau infracţiuni silvice, se poate aplica şi măsura confiscării mijlocului de transport cu ajutorul căruia a fost comisă fapta. Astfel, la art. 1, alin 2, lit b. din lege s-a prevăzut „sancţiunea contravenţională complementară - reţinerea sau confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din săvârşirea contravenţiei silvice şi/sau retragerea autorizaţiei/atestatului/acordului, după caz”, după cum se arată în textul legii. Comisarul şef Vasile Marin, şeful Biroului de Ordine Publică din cadrul IPJ Vrancea, care are în subordine şi Biroul Silvic, a precizat că măsura a fost imediat aplicată iar rezultatele nu au întarziat să apară. „De la momentul aplicării acestei măsuri, s-a dispus confiscarea a 22 de maşini şi a patru atelaje hipo. Acestea au fost, conform legii, date în custodie proprietarilor care au obligaţia de a nu le distruge sau de a nu le înstrăina pană la momentul cand se decide dacă le sunt înapoiate sau dacă vor fi valorificate”, a declarat comisarul şef Vasile Marin. După cum a explicat oficialul, cei care s-au ales cu maşina sau cu căruţa confiscate, pot face contestaţie împotriva măsurii complementare, care ajunge la instanţă, sau nu. În primul caz, situaţia este tranşată de judecători, în timp ce, în al doilea caz, după termenul de 15 zile, bunul trece în proprietatea statului, prin decizia unei comisii stabilite la nivelul IPJ Vrancea, după care este inventariat de către fisc, după care se poate decide vanzarea acestuia la licitaţie sau distrugerea sa. 

Maşinile şi căruţele continuă să circule cu lemn fără acte

În ultima săptămană au fost depistate două cazuri de tăieri ilegale
Chiar şi în aceste condiţii, numai în ultima săptămană au fost depistate mai multe situaţii în care oamenii legii au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deţinerea şi comercializarea materialelor lemnoase. După cum spun poliţiştii, pe 28 noiembrie, ora 19.40, pe DN 2D – comuna Boloteşti, a fost depistat un bărbat din comuna Nereju, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 31,87 m.c. cherestea din specia răşinoase, pentru care a prezentat un aviz de însoţire secundar în care era înscrisă cantitatea de 18,00 m.c.  S-a procedat la sancţionarea contravenţională a conducătorului auto (...) fiind dispusă măsura complementară a confiscării plusului de material lemnos. Pe 28 noiembrie a.c., ora 20.00, pe DN 2M – oraş Odobeşti, a fost depistat  un bărbat din comuna Mera, care transporta cu o autoutilitară, cantitatea de 2,50 m.c. lemn de foc fără documente legale de provenienţă. Acesta s-a ales cu o amendă dar şi cu confiscarea cantităţii de 2,50 m.c. material lemnos şi a mijlocului auto de transport. La data de 29 noiembrie a.c., ora 17.00, pe DJ 205J – comuna Fitioneşti, a fost depistat un bărbat din comuna Moviliţa, care transporta cu un tractor cantitatea de 3,00 m.c. lemn de foc din specia fag. S-a procedat la sancţionarea contravenţională a conducătorului auto (...) fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantităţii de 3,00 m.c. material lemnos şi a mijlocului de transport. La data de 4 decembrie a.c., ora 12.30, pe drumul comunal din comuna Poiana Cristei, sat Mahriu, a fost depistat un bărbat din localitate, care transporta cu un atelaj hipo material lemnos (lemn de foc din specia fag) fără documente legale de provenienţă.  Şi acesta a rămas şi fără lemne şi fără căruţă.  Pe 28 noiembrie a.c., ora 14.00, pe raza comunei Vizantea – Livezi, a fost depistat un bărbat din comuna Berca, sat Pleşcoi, judeţul Buzău, care transporta cu o autoutilitară, cantitatea de 1,50 m.c. lemn de foc din specia brad, fără documente legale de provenienţă. I s-au aplicat aceleaşi sancţiuni contravenţionale şi complementare. Tot 28 noiembrie a.c., ora 16:45, pe raza comunei Răcoasa. Sat Varniţa, a fost depistat un bărbat din localitate, care transporta cu un atelaj hipo material lemnos (lemn de foc din specia carpen) fără documente legale de provenienţă. A fost dispusă măsura sancţionării contravenţionale a bărbatului (...) şi cea complementară a confiscării materialului lemnos şi a atelajului hipo.


Continuă şi tăierile ilegale de arbori

La data de 2 decembrie a.c., ora 15.00, în fondul forestier de pe raza comunei Ploscuţeni, s-a constatat faptul că un bărbat din localitate, a tăiat fără drept şi sustras 16 arbori din specia carpen. În cauză s-a întocmit dosar penal, urmând a fi efectuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de „tăiere fără drept de arbori” şi „furt de arbori”, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 107 şi art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic, după cum au spus poliţiştii. Două zile mai tarziu, la orele amiezii, pe raza comunei Ţifeşti, sat Ţifeşti, s-a constatat faptul că un bărbat din localitate, a tăiat fără drept 20 arbori din specia carpen, din liziera de pe malul râului Şuşiţa. Şi acesta s-a ales cu dosar penal pentru tăiere ilegală de arbori. Poliţiştii avertizează că acţiunile vor continua în perioada următoare, mai ales că începe şi comerţul cu pomi de Crăciun. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Mm, acum 2697 zile, 6 minute, 10 secunde
Domnule Gabriel SAVA, documentati mai bine articolul. Are numeroase erori referitoare la personajele citate si e scris total haotic...Ba scrieti de lege...Ba concret despre ce a fost prins...Mai citeste integral
Aaa, acum 2697 zile, 11 ore, 58 minute, 31 secunde
Așa e...ăștia doi taie legal din punctul de vedere al autoritatilor
anti hoti, acum 2697 zile, 12 ore, 20 minute, 19 secunde
RADUTA SCANTEIANU VA SPUN CEVA? CAND SE INTERZICE TAIEREA PADURILOR IN ROMANIA PE CEL PUTIN 10 ANI? ALTE TARI POT FACE ACET LUCRU NUMAI NOI SUNTEM NISTE CORUPTI ORDINARI.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.