Ultima oră

VIDEO!!! Inundaţiile au făcut prăpăd în Vrancea

Ziarul de Vrancea
24 aug 2016 6271 vizualizări
Torenţii au rupt drumuri, poduri şi podeţe şi au inundat sute de case şi grădini u 22 de comune au fost afectate şi apa a pătruns în sute de gospodării u cinci case au fost distruse complet la Urecheşti u este posibil ca în unele zone să apară alunecări de teren

Codurile galben şi portocaliu, atat cele meteo, cat şi cele hidrologice s-au confirmat pe deplin mai ales în cursul nopţii trecute. Ploile torenţiale s-au transformat rapid în torenţi care au luat la vale tot ce au găsit în cale. Principalele cursuri de apă pe care au fost raportate creşteri şi depăşiri de debite au făcut la randul lor ravagii. Paraurile, care în mod normal abia adună caţiva zeci de litri de apă, au acumulat în nici cateva ore sute, poate chiar mii de litri de apă şi au smuls podurile şi podeţele întalnite în cale. În urma centralizării rapoartelor operative trimise de Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, pană în acest moment bilanţul inundaţiilor  

 

La Obrejiţa, torenţii au măturat ce au găsit în cale şi au lăsat tone de noroi

 

 care au afectat judeţul Vrancea este următorul: 22 comune afectate, 5 case distruse în comuna Urecheşti, 231 case afectate, 223 anexe gospodăreşti afectate, 734 curţi şi grădini afectate, 860 ha teren arabil afectate, 180 ha păşuni, faneţe afectate, un obiectiv cultural afectat (şcoala Odobeşti), 1,2 km drumuri naţionale afectate, 53,7 km drumuri judeţene afectate, 48,2 km drumuri comunale afectate şi 147,6 km străzi, uliţe comunale. Ieri seară mai existau restricţii de circulaţie pe DN 2M, unde se circulă alternativ pe un singur sens, cu limită de tonaj 7,5 tone, drumul fiind surpat pe o porţiune de 30 metri, pe raza localităţii Andreiaşu de Jos, sat Răchitaşu şi pe DN 2R, pe raza localităţii Jitia, unde se circulă cu limită de tonaj 3,5 tone. ”Autorităţile fac eforturi concentrate pentru ajutorarea cetăţenilor afectaţi de inundaţii şi restabilirea stării de normalitate intervenindu-se cu 116 efective şi 53 mijloace. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din gospodăriile şi casele oamenilor în satul Budeşti (comuna Coteşti) cu 1 autospecială şi 1 motopompă, Urecheşti cu 1 autospecială, 2 motopompe şi 1 autocamion, Obrejiţa cu 1 autospecială şi 2 motopompe, satul Bogza (comuna Sihlea) 1 autospecială şi 1 motopompă, Dumbrăveni cu 1 autospecială şi 1 motopompă şi Gura Caliţei cu 1 autospecială şi 1 motopompă”, se arată într-o informare de presă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Anghel Saligny”.

Prefectul judeţului a ajuns în mai multe zone cu probleme

 Ieri seară, la ora 18.00 avertizarea hidrologică de cod portocaliu a expirat, rămanand în vigoare atenţionarea hidrologică de cod galben pe raurile din bazinele hidrografice Putna şi Ramnicu Sărat, pană în această dimineaţă la ora 09.00. În continuare se monitorizează evoluţia fenomenelor meteorologice, instituţiile care asigură funcţii de sprijin în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea fiind pregătite să intervină, cu personal şi tehnică specifică în sprijinul cetăţenilor şi autorităţilor publice locale.

E85 a fost acoperit de apă în cursul dimineţii

De asemenea, au fost afectate mai multe drumuri, acestea fiind închise preventiv sau traficul fiind restricţionat, pe anumite tronsoane, pentru împiedicarea producerii unor evenimente rutiere, astfel: DN 2 (E 85) – pe raza localităţii Domneşti, comuna Pufeşti, pe o distanţă de 500 metri s-a circulat pe un singur sens, pe carosabil fiind apă şi DN 2M – se circulă pe un singur sens, alternativ, cu limitare tonaj 7,5 tone, drumul fiind surpat pe o porţiune de 30 metri, pe raza localităţii Andreiaşu de Jos, sat Răchitaşu. De asemenea, au fost afectate DJ 205 B, între localităţile Coteşti şi Budeşti şi DC 161 pe raza localităţii Urecheşti. Pană aseară a fost în vigoare până la ora 18.00 avertizarea hidrologică de cod portocaliu pe râurile din bazinul hidrografic Putna şi Râmnicu Sărat. S-a monitorizat evoluţia fenomenelor meteorologice, precum şi a situaţiei operative. De azi, după cum arată datele meteo, situaţia se va schimba în bine.

Întarzieri de peste două ore a trenurilor  pe magistrala 500

Traficul feroviar a fost întrerupt la primele ore ale dimineţii din cauza inundaţiilor din zona Sihlea, astfel că trenurile care circulau pe magistrala 500 au înregistrat întarzieri de pană la două ore. Apa a deteriorat infrastructura feroviară, motiv pentru care traficul în zonă a fost întrerupt pană în jurul orei 08.00. Deşi traficul a fost reluat după ora 08.00, trenurile au continuat să circule cu restricţie de viteză, ceea ce s-a tradus în ulterioare întarzieri de la graficul de parcurs al trenurilor. 

Apele au „măturat” gospodăriile din mai multe localităţi

Una dintre cele mai afectate localităţi este Urecheştiul. Zeci de case au fost inundate, pompierii au intervenit cu motopompe în mai multe gospodării pentru a scoate apa, iar zone întregi sunt aproape complet izolate de restul localităţii. Pe o singură stradă, toate gospodăriile au fost inundate. „Aseară a fost un potop de circa trei ore. Am venit pe la 23.30 de la Focşani, nici nu am reuşit să ajung pentru că maşina am lăsat-o pe traseu, a trebuit să o iau la pas pe jos, am înotat, un kilometru cred că l-am făcut într-o oră. Cand am intrat în curte era apa trecută de genunchi, mi-a intrat în casă, circa 70 cm. Am 54 de ani, dar aşa ceva eu nu am întalnit. Apa a venit din deal, de sus”, ne-a spus un bărbat care locuieşte pe strada Bujorului. Pompierii au intervenit de dimineaţă la aproape fiecare gospodărie de pe strada Bujorului, unde apa venită de pe dealuri a inundat totul. Primarul Nistor Bratosin a urcat chiar el pe buldoexcavatorul primăriei şi a mers să ajute la înlăturarea efectelor inundaţiilor. „A fost prăpăd. Munca noastră de trei ani de zile s-a dus în zadar, ajunsesem să facem ceva frumos în comuna asta. Cum a fost nu se poate aduce la forma iniţială nici în doi ani. Avem case izolate şi o mănăstire. Nu avem în acest moment fonduri la bugetul local, azi a fost prefectul în zonă şi ne-a promis ajutor. Cerem ajutor Guvernului, Prefecturii, Consiliului Judeţean. Au fost afectate de ape peste 200 de gospodării, iar în alte 60 de case situaţia a fost mai gravă fiind apa şi pană la 1 metru. Am evacuat persoane în varstă din locuinţe, cu ajutorul pompierilor şi a SVSU. Drumurile din comună sunt afectate în proporţie de circa 90%”, ne-a declarat primarul Nistor Bratosin. Un pod construit cu „cantec”  în 2008 de firma Podgoria Coteşti, firmă abonată la bani publici daţi cu largă inimă de CJ Vrancea, a fost luat de ape miercuri noaptea. Primarul spune că soluţia tehnică a fost din start una greşită, aşa că alte sute de mii de euro s-au dus... pe apa Oreavului.  Un alt pod s-a rupt pe strada Magnoliei, lăsand alte circa 60 de suflete izolate. Ruperea celor două poduri a lăsat aproape izolată mănăstirea Vărzăreşti. Apa a curs cu nemiluita de pe dealurile Pălăncii. Probleme au fost şi la Gura Caliţei, unde un sat, respectiv Cocoşari, a rămas izolat de restul comunei după ruperea unui pod, după cum ne-a spus primarul Gică Grosu. Autorităţile au intervenit cu utilaje. Apa din mai multe fantani a fost afectată de aceste inundaţii, aşa că autorităţile nu o recomandă pentru consumul alimentar. (Material realizat de Dan CHIRIAC, Mihai BOICU, Gabriel SAVA)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.