Ultima oră

Vranceni, puteţi verifica singuri transporturile suspecte de lemn!

Gabriel Sava
20 iul 2016 2083 vizualizări
Este necesar să vă instalaţi aplicaţia “Inspectorul Pădurilor” care funcţionează pe dispozitive cu Android u aceasta oferă date despre ora emiterii avizului, cantitatea şi tipul de lemn transportat

Toporatorii primesc o nouă lovitură însă, pentru ca efectele să fie cat mai puternic simţite, este nevoie de implicarea a cat mai mulţi cetăţeni care să folosească aplicaţia nou lansată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Este vorba despre “Inspectorul Pădurilor”, o aplicaţie disponibilă, în acest moment, doar pe terminalele mobile care au instalat sistemul Android, fiind disponibilă în Google Play. “Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată de orice persoană care deţine un telefon mobil cu conexiune de internet şi cu sistem de operare Android. Odată instalată, aplicaţia, care este asemănătoare sistemului Wood- Tracking, cunoscută mai mult drept «Radarul Pădurilor», verifică în baza de date dacă, pentru un auto cu numărul de înmatriculare indicat, există document legal de însoţire a masei lemnoase. Dacă transportul este legal, aplicaţia furnizează informaţii despre data şi ora validării, numărul de înmatriculare, materialul lemnos şi volumul acestuia. În cazul în care transportul este ilegal, aplicaţia afişează mesajul că «Nu există cod online generat în ultimele 72 de ore pentru numărul auto verificat»”, a explicat Ionică Cherciu, inspectorul şef al Gărzii Forestiere Focşani. Acesta a mai spus că aplicaţia este destinată publicului larg, aceasta putand fi descărcată şi utilizată de oricine, în ideea descongestionării operatorilor de la 112. Pană marţi, cand a fost lansat “Inspectorul Pădurilor”, cetăţenii aveau o singură variantă de a verifica eventuale suspiciuni privind transporturi ilegale de material lemnos: sunau la 112, menţionau numărul de înmatriculare al vehicului/ ansamblului de vehicule şi, după o scurtă perioadă de aşteptare, primeau informaţia dacă transportul este sau nu legal. Cel puţin pentru cunoscători, “Inspectorul Pădurilor” are un avantaj imediat: aplicaţia oferă date despre natura materialului lemnos şi despre volum.

“Radarul Pădurilor” şi avizele online, primele măsuri

De la lansarea Radarului Pădurilor, în urma verificărilor făcute online de inspectori silvici, poliţişti, jandarmi şi la sesizări ale cetăţenilor, au fost identificate sute de transporturi ilegale de material lemnos. Odată cu lansarea “Inspectorului Pădurilor”, reprezentanţii Gărzii Forestiere se aşteaptă că numărul sesizărilor întemeiate privitoare la toporatori să crească. Asta şi pentru că, în cazul în care utilizatorul care verifică, depistează că autovehiculul nu deţine documente de transport, poate suna la 112, unde să indice date despre traseul transportului ilegal, care mai apoi poate fi oprit de poliţişti. “Practic, prin «Inspectorul Pădurii», orice cetăţean interoghează automat baza noastră de date «SUMAL». Dincolo de aceste răspunsuri, «Inspectorul Pădurii» merge şi mai departe. Ştiţi foarte bine că «Radarul Pădurii» a reuşit să fie păcălit, în unele cazuri. Cea mai uzuală metodă a fost aceea în care transportatorii foloseau acelaşi cod, valabil pentru o  anumită perioadă de timp, pentru transporturi succesive. Noua aplicaţie va limita mult aceste situaţii, prin oferirea de informaţii suplimentare către utilizatori. Asta pentru că, aşa cum spuneam, în situaţia în care transportul verificat deţine un cod valid, utilizatorul va primi automat, prin aplicaţie, şi date despre transport, respectiv: tipul produsului (ex. buştean, cherestea, lemn de foc), specia (fag, molid, stejar, etc.), volumul transportat şi data emiterii avizului. «Inspectorul Pădurii» va permite verificarea acestor aspecte direct de cetăţean. În cazul în care se observă astfel de nereguli, cetăţenii trebuie să apeleze 112 şi să ofere operatorului informaţiile despre neregulile constatate”, este mesajul ministrului Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, de la conferinţa de lansare a noii aplicaţii. (Gabriel SAVA)

Lemne fără documente

Verificările poliţiştilor şi ale inspectorilor silvici au scos la iveală, în cursul săptămanii trecute, noi delicte pe drumurile publice dar şi în păduri. Ca şi în acţiunile anterioare, mai mulţi vranceni care transportau lemn fără documente au fost opriţi, amendaţi şi s-au ales cu lemnele confiscate. Ziua de 13 iulie a fost astfel cu ghinion pentru doi bărbaţi din Cîmpuri, sat Feteşti. „La data de 13 iulie a.c., ora 20.15, pe raza comunei Cîmpuri, sat Feteşti, a fost depistată o autoutilitară condusă de un bărbat din aceeaşi localitate, care transporta cantitatea de 2,00 m.c. lemn de foc fără documente legale de provenienţă. Ulterior, tot pe raza comunei Cîmpuri, sat Feteşti, a mai fost depistată o autoutilitară condusă de un bărbat din localitate, care transporta cantitatea de 3,00 m.c. lemn de foc, fără avize de însoţire. Cei doi conducători auto au fost sancţionaţi contravenţional (....) fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantităţii totale de 5,00 m.c. lemn de foc, care a fost predat în custodia reprezentanţilor Ocolului Silvic Soveja”, au comunicat reprezentanţii Biroului de Presă al poliţiei vrancene. A doua zi, oamenii legii au găsit la orele serii, pe raza satului Faraoanele, un căruţaş din Cîmpineanca care transporta un metru cub de lemn de fag fără documente. Şi acesta a fost amendat şi a rămas fără lemne. Tot pe 14 iulie, la orele pranzului un bărbat din Andreiaşu a fost prins pe cand tăia într-o pădure din raza ocolului silvic Focşani. Acesta s-a ales cu dosar penal pentru tăiere ilegală şi furt de material lemnos. Verificările vor continua, mai ales că, de marţi, a fost lansată şi aplicaţia „Inspectorul Pădurilor” prin care oricine interesat poate verifica legalitatea unor transporturi de lemn. (G. SAVA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.