Ultima oră

GALERIE FOTO!!! De Sfinţii Petru şi Pavel ,“Statuia Independenţei ” a împlinit un veac

Alexandra TĂTARU
29 iun 2016 2342 vizualizări
Centenarul monumentului istoric a reunit adversarii politici locali la ceremonial u s-a oficiat o slujbă religioasă de pomenire a ostaşilor jertfiţi în Războiul de Independenţă u a urmat ceremonia de depunere a coroanelor

Ieri, la ora 11.00, la monumentul istoric “Statuia Independenţei” situat în faţa fostului Tribunal Vrancea, a avut loc ceremonia de aniversare a o sută de ani de la dezvelire. Monumentul, înscris în Lista Monumentelor Istorice categoria B, a fost dezvelit pe 29 iunie 1916, în plin Război Mondial, de Sfinţii Petru şi Pavel, prin grija unui comitet de iniţiativă format din generalii Gheorghe Macarovici, Ion Raşcu şi omului politic Nicolae N. Săveanu. Evenimentul aniversar a fost organizat de Garnizoana Focşani şi a avut loc în prezenţa prefectului Sorin Hornea, reprezentanţilor Consiliului Judeţean Vrancea, Consiliului Local şi a Primăriei Focşani, Armatei, precum şi membri ai Asociaţiei Veteranilor de război şi alţi invitaţi. La manifestare s-au oprit şi caţiva trecători curioşi să vadă defilarea ostaşilor. După ceremonialul religios efectuat de preotul Ionel Vrînceanu, duhovnicul militarilor vranceni, au luat cuvantul generalul de Brigadă Adrian Stroea, prefectul Sorin Hornea şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Dragoş Barlădeanu. Noul primar ales al Focşaniului a preferat să nu ţină un discurs, avand în vedere că procesul de învestire a fost boicotat de două ori de liberali, prezenţi de asemenea la manifestare.

Monument ridicat prin subscripţie publică

În deschidere, generalul de Brigadă Adrian Stroea a amintit celor prezenţi istoricul construcţiei monumentului şi numele celor care au contribuit la ridicarea acestuia, în cinstea jertfei de sange a militarilor din Regimentul 10 Dorobanţi “Putna”. “Dorobanţii s-au sacrificat pentru împlinirea drepturilor fundamentale ale poporului. Ideea de a realiza acest monument a aparţinut generalilor Macarovici, Zamfir şi Ion Raşcu. Sunt onorat să vă aduc în atenţie faptul că cei care au realizat acest monument de referinţă pentru istoria oraşului de pe Milcov sunt militari. Controversa asupra locului unde să fie amplasat monumentul precum şi insuficienţa fondurilor obţinute prin subscripţie publică a făcut ca acest monument să fie dezvelit cu nouă ani întarziere, chiar de ziua Sfinţilor Petru şi Pavel”, a spus celor prezenţi, generalul Adrian Stroea. Prefectul Sorin Hornea a amintit, în discursul său, despre bravii soldaţi care s-au jertfit pentru ţară. “Aşa cum şi-au dat viaţa bravii noştri înaintaşi, se cuvine ca în cinstea tuturor eroilor neamului să ducem mai departe crezul pentru care au luptat”, a spus Hornea, felicitand cu această ocazie pe toţi sărbătoriţii zilei. (A. TĂTARU)


Depunere de coroană din partea reprezentantului Guvernului, prefectul Sorin Hornea


Oficialităţi locale prezente la ceremonia de depunere de coroane


Preotul Ionel Vrînceanu în slujba militarilor vranceni

Membrii Asociaţiei Veteranilor de război

 



Fanfara Garnizoanei Focşani şi Garda de Onoare au fost prezente la manifestare

Cititi si: 

Ştiaţi că pe statuia Independenţei sunt sculptate numele a 245 de ostaşi?



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.