Ultima oră

S-a lansat operaţiunea “Foc de artificii" pentru sărbători liniştite

Dan Chiriac
9 dec 2015 943 vizualizări
Poliţiştii vor încerca să limiteze incidentele nedorite în perioada sărbătorilor şi vă spun când şi unde nu aveţi voie să folosiţi artificiile şi pocnitorile

Şi în acest an, poliţiştii vor pune în aplicare planul de acţiune "Foc de artificii 2015-2016", prin care vor sancţiona comerţul ilegal cu articole pirotehnice. De precizat că regimul de folosire a articolelor pirotehnice este reglementat de  Legea 126/1995 republicată,  H.G. 536/2002 şi H.G.1102/2014. Conform legii, persoanele care  produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice, precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice au obligaţia de a obţine autorizaţie din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea, de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi, foarte important, acordul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Autorizarea se obţine numai la solicitarea celui interesat şi pe o perioadă determinată, cu posibilitate de prelungire. Îndeplinirea activităţilor prevăzute în autorizaţie prin intermediari neautorizaţi este interzisă, după cum prevede legea. Vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii, după cum insistă cei de la Poliţie. Spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice se vor amenaja în afara imobilelor, cu destinaţia de locuit, în condiţiile stabilite prin dispoziţiile legale în vigoare. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului, după cum se arată într-o informare primită de la Poliţie.

Fără artificii după miezul nopţii

Conform legii se interzice folosirea articolelor pirotehnice între orele 24.00 şi 06,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri; la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane; la o distanţă mai mică de 500 m de păduri. Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Furnizorul are obligaţia să solicite cumpărătorului autorizaţia prevăzută de lege. De asemenea, este bine de ştiut că persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice doar din categoriile 1 şi P1, adică cele de divertisment, care prezintă risc scăzut de accidentare.  „Reliefăm faptul că la nivelul judeţului Vrancea sunt autorizate să efectueze operaţiuni de comercializare cu articole pirotehnice 13 societăţi comerciale, din care trei sunt autorizate să efectueze şi jocuri cu articole pirotehnice de divertisment”, spun poliţiştii vrânceni. Cele mai spectaculoase focuri de artificii au loc în Piaţa Unirii, fiind comandate şi plătite de Consiliul Judeţean. În ciuda tuturor avertizărilor oamenilor legii, an de an, în perioada sărbătorilor, oraşele şi satele sunt invadate de pocnitori, de cele mai multe ori acestea fiind folosite de copii. De aici şi accidentele care apar adesea. (Dan CHIRIAC)
   
    Constituie infracţiuni

În conformitate cu prevederile Legii 126/1995, republicată, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă următoarele fapte: 
a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

   
Constituie contravenţii

Constituie contravenţii, printre altele, următoarele fapte şi se sancţionează cu amendă de la 1000 la 7500 lei:
- comercializarea de articolelor pirotehnice în alte locuri decât cele autorizate; 
- neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul articolelor pirotehnice, în limba română denumirea, categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor, în cazul comercializării acestora de către persoane juridice autorizate;
- folosirea articolelor pirotehnice în locurile interzise de Legea nr. 126/1995.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.