Ultima oră

VIDEO!!!Parcarea în Focşani, povară grea pentru cetăţeni

Ziarul de Vrancea
25 aug 2015 2638 vizualizări
Peste 50.000 de maşini se bat pentru 15.000 de locuri de parcare, iar din această “încăierare” municipalitatea vrea să facă bani u Ziarul de Vrancea vă spune ce taxe percepe primăria pentru parcarea maşinilor dar şi pentru deblocarea autoturismelor pe care le ridică din oraş, precum şi principalele prevederi ale regulamentatului care s-a aflat ieri în dezbatere publică

Primăria Focşani a organizat ieri o dezbatere publică pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare din municipiul Focşani la care au participat numai trei cetăţeni.
Sala de şedinţe a primăriei s-a mai umplut cu angajaţii municipalitaţii, fapt pentru care viceprimarul Gabriel Ionel Necula s-a arătat nemulţumit în momentul în care a văzut lipsa de implicare a cetăţenilor. Totuşi, edilul uită că la majoritatea întâlnirilor de gen, municipalitatea nu primeşte feed back-ul necesar de la cetăţeni. De precizat că încercarea de dezbatere a avut loc la ora 11.00, în zi de lucru a săptămânii, când puţini cetăţeni au disponibilitatea a participa la asemenea evenimente. “Observ că din lipsă de implicare sunt doar două, trei persoane în sală, în afara celor de la serviciile locale, ceea ce înseamnă că dezbaterea nu va fi lungă”, a spus Necula. Printre problemele aduse în discuţie au fost ocuparea locurilor de parcare destinate persoanelor cu handicap, crearea unor noi locuri de parcare şi posibilitatea implementării unui serviciu prin care cetăţenii să-şi plătească locurile prin sms sau carduri preplătite.

Trei maşini se bat pe un loc de parcare în Focşani

Municipalitatea se confruntă în fiecare zi cu lipsa locurilor de parcare. Cu toate că sunt disponibile 15.000 de locuri, numărul autovehiculelor este de trei ori mai mare, ajungând la peste 50.000. Discuţia privind ridicarea maşinilor parcate în locurile nepermise a stârnit controverse între membrii Consiliului Local, întrucât problema expusă nu ar fi vizat în mod direct subiectul dezbaterii. Astfel, consilierul local PNL Tudorel Trofin a solicitat colegilor să le vorbească celor din sală despre zonele din care se ridică maşinile şi în ce condiţii se blochează autovehiculele parcate necorespunzător. În replică, Bogdan Matişan, consilier PSD, a dat asigurări că regulile pe marginea cărora serviciul de ridicări funcţionează sunt cele din vechiul regulament. ”Ridicarea maşinilor de pe raza municipiului Focşani a fost suspendată din motive tehnice. A fost reluată în baza hotărârii de Consiliu Local care a aprobat vechiul regulament. Deci, ridicarea maşinilor, acum, se face pe baza vechiului regulament. Ceea ce facem noi astăzi este să dezbatem un nou regulament cu noi reguli”, a insistat Matişan.

Închieri pe bani frumoşi

Unul dintre puţinii cetăţeni prezenţi la dezbatere, care locuieşte pe strada Oituz, a susţinut problema vârstnicilor din zona în care acesta domiciliază. Pentru a fi siguri că pot prinde un loc liber indiferent de oră, pensionarii sunt dispuşi să plătească de două ori taxa de închiriere. “Noi, locatarii, nu avem unde să parcăm. Noi am vrea să închiriem locul de parcare. Acolo nu este parcarea organizată. Plătesc diferenţa pe care o stabiliţi dumneavoastră în Consiliu, dar vreau parcare”, a solicitat cetăţeanul.
Consilierul Bogdan Matişan i-a răspuns alegătorului că parcările ad hoc nu pot fi date spre închiriere. “Cetăţenii care locuiesc în zona respectivă trebuie să îşi găsească un loc de parcare când vin de la serviciu. Când pleacă, acel loc este liber”, a declarat alesul. O altă problemă adusă în discuţie a fost cea venită din partea consilierului UNPR, Lionida Milea. Alesul local este de părere că micşorarea taxelor lunare pe care şoferii trebuie să le achite pentru a beneficia de un loc de parcare ar fi binevenită. “La persoanele juridice am văzut 50 de lei pe lună (n.n. taxă). Mi se pare, totuşi, o sumă cam mare, ţinând cont că şi noi vrem să încurajăm firmele să îşi desfăşoare o activitate pe teritoriul municipiului Focşani. Şi dacă aici am mai putea umbla, să diminuăm preţul, pentru că nu toate persoanele jurdice au afaceri mari. Nu toţi îşi permit să plătescă banii ăştia pe lună, pentru că nu au de unde. Trebuie să fim corecţi”, a spus Lionida Milea. Discuţiile din cadrul dezbaterii s-au purtat în mare parte între consilierii locali, nu şi cu cetăţenii, urmând ca proiectul de hotărâre să fie supus aprobării în şedinţa ordinară de joi. (Diana DEDIU)
 

Cât costă un loc de parcare în Focşani?

 
Potrivit Regulamentului, parcarea reprezintă acel spaţiu destinat în mod special staţionării vehiculelor, semnalizat prin indicatoare şi marcaje care îl delimitează de partea carosabilă a drumului. În ceea ce priveşte tipurile de parcări, acestea sunt de trei feluri: parcări de reşedinţă, publice fară plată şi publice cu plată.
-    Plata taxei orare: 1leu/oră;
-    Tichet de parcare de o zi: 5 lei/zi;
-    Card preplătit: valori cuprinse între 10 – 100 lei;
-    Abonament: lunar 30 de lei, trimestrial – 50 de lei, semestrial – 80 de lei, anual – 120 de lei;
-    Contract de rezervare persoane juridice – 600 de lei/an;
-    Taxă deblocare – 50 de lei.
Tarife pentru închirierea parcărilor de reşedinţă din Focşani:
-    10 lei/loc de parcare/lună pentru persoane fizice;
-    50 lei/loc de parcare/lună pentru persoane juridice;
-    15 lei/loc de parcare/lună pentru persoanele fizice şi 30 de lei/loc de parcare/lună pentru persoanele fizice autorizate/juridice care solicită loc de parcare pentru al doilea autovehicul sau mai multe autovehicule;
Programul de funcţionare a parcărilor în sistem cu plată
-    Program de vară:     - luni – vineri -     07:30 – 18:00;  
      -sâmbătă - duminică     - 07:30 – 14:00;
-    Program de iarnă:    - luni – vineri -     07:30 – 17:00;
      -sâmbătă - duminică     -07:30 – 14:00.
-    Pentru parcările cu plată din zona Bazar obor:
      -miercuri – duminică     - 06:00 – 12:00.

Câteva prevederi ale regulamentului de parcare

-    Parcările publice cu plată pot fi utilizate doar pentru parcarea autovehiculelor a căror masă maxim autorizată nu depăşeşte 3,5 tone (mai puţin microbuzele pentru transport călători şi marfă)
-    Autovehiculele comercianţilor utilizate pentru transport marfă au gratuitate pentru aprovizionare zilnic între orele 06:30 – 08:30, în orice loc de parcare. După acest interval, aceste autovehicule vor fi scoase din parcările cu plată.
-    Autovehiculele tip microbuze şi cele pentru distribuţie marfă au acces pe toată durata zilei, numai în locurile special amenajate, semnalizate prin indicatorul << Rezervat autovehiculelor distribuţie marfă>>.

Cine beneficiază de gratuităţi?
-    Autovehiculele de interveneţie (salvare, pompieri, poliţie, jandarmerie, Ministerul Justiţiei, M.Ap.N.) aflate în misiune;
-    Autovehiculele aparţinând intituţiilor de interes public (Primăria, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Reprezentanţilor instituţiilor guvernamentale).

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
TIA, acum 3172 zile, 8 minute, 4 secunde
Toate locurile de parcare de la ANL sunt inchiriate cu 20 de lei/luna, nu cu 10. S-a schimbat valoarea si , daca da, de cand ??? Sau cei care locuiesc aici platesc mai mult !?!?
Costel, acum 3100 zile, 12 ore, 24 minute, 12 secunde
Se poate licita daca doua persoane doresc acelasi loc ?
schimbu3, acum 3172 zile, 1 ora, 10 minute, 14 secunde
De cand se aplica regulamentul asta? Eu platesc 20 lei/luna acum, e vreo manarie, sunt mai multe regulamente?
Adina Buzatu, acum 3172 zile, 3 ore, 45 minute, 35 secunde
Dorel este singurul care nu poarta camasa A venit imbracat in pijama la sedinta si el vrea sa fie primar :)))
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.