Ultima oră

Programul de 6 august durează până pe 9 august. Vezi ce surprize au pregătit autorităţile!

Mihai Boicu
3 aug 2015 4307 vizualizări
Festivităţile organizate la Mausoleul Mărăşeşti vor începe la ora 18.00 şi se vor încheia seara târziu u eroismul înaintaşilor va fi evocat printr-o serie de manifestări organizate până duminică la Focşani, Mărăşeşti şi Soveja

Manifestările organizate pe 6 august în memoria luptelor care au avut loc în 1917 nu se vor limita doar la la festivităţile de la Mausoleul Eroilor Neamului de la Mărăşeşti, ci vor cuprinde o serie de evenimente care se vor derula până pe 9 august. Sub genericul “98 de eroism în Vrancea”, Consiliul Judeţean Vrancea, în parteneriat cu Instituţia Prefectului, Primăria şi Consiliul Local Focşani, Garnizoana Focşani şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură vor organiza mai multe evenimente “dedicate comemorării jertfei eroilor din luptele care au schimbat soarta României în Primul Război Mondial”. Programul este diversificat şi cuprinde evocări ale faptelor de acum 98 de ani, momente culturale şi artistice, diverse prezentări, filme.

Dan Puric susţine spectacolul “Suflet românesc”

Evenimentele vor debuta cu deja tradiţionalul Maraton „Pe aici nu se trece”, organizat de Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii (ARPIA). Începând cu orele 10.00, pe esplanada din Piaţa Unirii din Focşani va avea loc deschiderea expoziţiei foto-documentare: „În memoriam... Vrancea istorică”, urmată de prezentarea colecţiei Muzeului Vrancei „Primul Război Mondial în imagini” şi colecţiei private aparţinând profesorului Ionuţ Bercaru, din Bordeşti - orele 12.00. De la orele 18.00, în Piaţa Unirii vor fi prezenţi, ca şi în toate zilele ce vor urma, „Oamenii statui”. începând cu ora 19.00 maestrul Dan Puric va susţine momentul artistic „Suflet românesc”, un spectacol de pantomimă, teatru şi dans.

Cele mai importante momente vor fi la Mărăşeşti

Toţi focşănenii care doresc să participe pe data de 6 august la evenimentele de comemorare de la Mausoleul Mărăşeşti şi nu au un mijloc de transport, pot folosi autobuzele puse gratuit la dispoziţie de Compania de Transport Public SA Focşani. Un număr de şase autobuze vor pleca, consecutiv, la 18.15 spre Mausoleul Mărăşeşti de la Mausoleul Sud, Focşani. Autobuzele vor opri şi în staţia Parcul Schuman, în jurul orei 18.30. Cursele de retur vor pleca de la Mausoleul Mărăşeşti la orele 22.00. De la ora 18.30, la Mausoleul Mărăşeşti vor fi premiaţi elevii care au avut rezultate deosebite la cea de-a doua ediţie a Concursului de Artă Vizuală şi Creaţie Literară “Mărăşeştiul în inima mea”, organizat de Centrul Cultural Vrancea. De la orele 18.30 până la 19.30 asociaţiile, partidele politice şi instituţiile publice sunt invitate să depună coroane de flori în memoria eroilor căzuţi în luptele de la Mărăşeşti. ”Începând cu orele 20.00, la Mausoleul Mărăşeşti va avea loc slujba de comemorare a eroilor, urmată de alocuţiuni ale oficialităţilor. La orele 21.00 la mausoleul eroilor se va organiza momentul cultural-evocator "Vrancea eroică". Cu acelaşi crez în suflet, ca la 1 Decembrie 1918 când a luat fiinţă, Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare va interpreta "Treceţi Batalioane Române Carpaţii", dar şi alte cântece de cătănie, în timp ce artiştii Paula Seling şi Vlad Miriţă vor interpreta cântece patriotice. Marii comandanţi ai Armatei Române din Primul Război Mondial vor fi evocaţi de către Vlad Radescu, Alexandru Bindea, Ioan Isaiu şi actorii din trupa “Lupii albi“. Comemorarea eroilor de la Mausoleul Mărăşeşti se va încheia cu o defilare militară, retragere cu torţe, dar şi alte surprize", după cum spun organizatorii. Ziua de 6 august se va încheia cu difuzarea, în Piaţa Unirii din municipiul Focşani, a filmului istoric ”Ecaterina Teodoroiu” pus la dispoziţie de Casa de Cultură  “C. C. Giurescu”, Odobeşti.

Militarii îşi expun tehnica pe 7 august

Începând cu orele 17.00 Fanfara Garnizoanei Focşani va susţine un concert în Piaţa Unirii, iar pe B-dul Unirii va fi trecută în revistă o expoziţie de tehnică militară a Garnizoanei Focşani. De la ora 17:30, în Piaţa Unirii va avea loc un exerciţiu de Drill Team. La orele 20.30, în Piaţa Unirii vor avea loc proiecţii video, iar de la orele 21.00, pianistul Alexandru Burcă va acompania recitalurile extraordinare ale artiştilor Paula Seling, Vlad Miriţă şi Iordache Basalic. Momentele dramatice din luptele de la Mărăşeşti vor fi evocate la Focşani de actorii Vlad Rădescu, Alexandru Bindea şi Ioan Isaiu alaturi de trupa “Lupii albi“ şi de artiştii din trupa de dans „The Sky”. Seara se va încheia cu difuzarea filmului ”Triunghiul morţii”, pus la dispoziţie de Casa de Cultură  “C. C. Giurescu”, Odobeşti. Filmul va fi difuzat pe un ecran led, organizatorii punând la dispoziţie scaune.

Recital de pian la Mausoleul Soveja

De la orele 11.30, în Piaţa Unirii din municipiul Focşani, vor fi organizate de către meşterii populari din Vrancea work-shop-uri tradiţionale pentru copii, în cadrul "Târgului meşterilor populari". La orele 19.30 va avea loc spectacolul folcloric al cântecelor de cătănie "Vrancea-Vatra de Istorie". Vor cânta: Nicolae Botgros şi Orchestra Naţională de Muzică Populară “Lăutarii” din Chişinău, Sofia Vicoveanca, Sava Negrean Brudaşcu, Mihai Ciobanu, Floarea Calotă, Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu şi Marius Ciprian Pop. La Focşani, seara se va încheia cu difuzarea filmului ”Ultima noapte de dragoste”, pus la dispoziţie de Casa de Cultură Odobeşti. Începând cu orele 20.00 la Mausoleul Eroilor Soveja va avea loc recitalul extraordinar "In memoriam.." susţinut de pianistul Ştefan Doniga. Cu această ocazie vor fi proiectate vizualuri pe zidurile mausoleului.

Corul Pastorala cântă la Mausoleul Focşani

Evenimentele dedicate eroilor care s-au jertfit la Mărăşeşti în urmă cu 98 de ani se vor încheia cu un moment de excepţie organizat la Mausoleul Focşani de Corul Pastorala şi Garnizoana Focşani. Momentul va începe la orele 17.00 cu un microrecital coral susţinut de Corul Pastorala şi va continua cu o demonstraţie cu câinii poliţişti ai IPJ Vrancea. La finalul acestui moment un trompet din cadrul Garnizoanei Focşani va interpreta momentul "Liniştea". De la orele 19.00, în Piaţa Unirii Focşani va continua cea de-a doua seară a spectacolului folcloric al cântecelor de cătănie "Vrancea-Vatră de Istorie" susţinut de interpreţii de muzică populară: Nicolae Sabău, Ion Ghiţulescu, Tudor Furdui Iancu, Cătălin Haşa, Sebastian Stan, Cristian Pomohaci. Spectacolul va fi prezentat de către Marius Ciprian Pop. Seara de duminică se va încheia cu difuzarea filmului  ”O vară de neuitat”, pus la dispoziţie de Casa de Cultură  “C. C. Giurescu”, Odobeşti. (M. BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.