Ultima oră

Fiecare sfanţ cheltuit de Bacinschi sau Oprişan ar putea fi publicat pe internet

Iulia Crețu
14 apr 2015 950 vizualizări
Câţiva parlamentari au depus un proiect de lege prin care cer ca administraţiile locale şi judeţene să publice modul în care cheltuiesc banii publici şi câţi angajaţi au probleme cu legea

Banii la vedere! Asta doresc câţiva parlamentari care au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege privind monitorizarea activităţii autorităţilor administraţiei publice locale şi a organismelor prestatoare de servicii publice de interes local sau judeţean. În practică, se doreşte transparentizarea cheltuirii banului public de către primării sau Consilii Judeţene. În cazul în care propunerea de act normativ va primi votul parlamentarilor, primarul Decebal Bacinschi, de exemplu, ar putea fi forţat de lege să publice pe site-ul municipalităţii modul în care cheltuieşte banii urbei. La fel, şi Marian Oprişan, la Consiliul Judeţean. Iniţiatorul, Paul Dumbrăvanu, deputat al Partidului România Unită, ce are drept simbol imaginea lui Vlad Ţepeş, cere ca administraţiile locale şi judeţene să publice şi numărul angajaţilor care au probleme penale. “Legea vine după 25 de ani în care nu a existat o transparenţă totală în ceea ce însemna cheltuirea banului public, mai ales în administraţia publică locală. Legea îşi doreşte ca toate cheltuielile de peste 100 de lei, efectuate de autorităţile administraţiei publice locale şi organismele care sunt subordonate sau în care autorităţile administraţiei publice locale au participaţie, să fie declarate în mod oficial pe site-ul de internet al autorităţii respective”, a declarat deputatul.

Propunerea de transparenţă vine de la partidul “Vlad Ţepeş“

Potrivit iniţiatorilor, o astfel de lege va încuraja autorităţile locale să îi respecte pe cetăţeni, pe contribuabili. Proiectul depus la Camera Deputaţilor vrea ca autorităţile locale şi judeţene şi organismele prestatoare de servicii publice “să publice trimestrial sau anual cheltuielile publice, structura organizatorică, lista bunurilor imobile aflate în proprietatea respectivei instituţii, precum şi numărul total al angajaţilor aflaţi sub urmărire penală sau care au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul”, după cum se arată în document. “Din păcate, la o privire de ansamblu asupra practicilor autorităţilor locale, evaluate prin prisma unui eşantion relevant, oricine poate constata cu uşurinţă faptul că datele publicate nu sunt afişate de aşa manieră încât să contribuie la informarea reală a cetăţenilor, beneficiari ultimi ai investiţiilor publice realizate, ci pentru îndeplinirea cu formalitate a unor proceduri impuse de lege. De multe ori datele sunt incomplete sau se referă la secvenţe disparate din procesul de achiziţii”, se mai arată în expunerea de motive. Deputatul de Ploieşti îşi motivează propunerea legislativă invocând un studiu al Institutului de Politici Publice care spune că românii consideră, în procent covârşitor, că în procesul de cheltuire a banilor publici nu este transparenţă şi astfel se ajunge la corupţie. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.