Ultima oră

VIDEO!!! + DOCUMENT ATASAT!!!Scandal pe “resturile” ENET-ului la licitaţia de ieri

Ziarul de Vrancea
12 aug 2014 3067 vizualizări
Licitaţia publică la care sunt scoase la vanzare bunurile ENET s-a suspendat ieri, iar decizia i-a isterizat pe doritorii de chilipiruri u pentru datorii de peste 4 milioane de lei, Fiscul a scos la licitaţie toate bunurile societăţii, între care maşini, utilaje şi chiar casa de bani

 “Vulturii” licitaţiilor au ajuns în municipiul Focşani după ce au auzit că din cauza datoriilor mari ENET SA, societatea de termoficare a oraşului, e pe cale să “moară”,  iar bunurile sale sunt scoase la vanzare, la preţ de chilipir. Utilajele, mobilierul , cazane şi alte lucruri ale ENET au atras atenţia celor care trăiesc de pe urma acestor “decedaţi” economic. S-au strans 17 firme care s-au înscris la licitaţia de la Focşani unde sunt scoase la mezat toate bunurile ENET, în valoare de peste 2 milioane de lei. Au depus în conturi sute de mii de lei ca să se asigure că vor participa la licitaţie şi vor pune mana pe utilajele vandute la preţ de chilipir. Cei 17 afacerişti au venit din Brăila, Bucureşti şi chiar din Hunedoara. Programată să aibă loc la ora 11, ieri, licitaţia s-a suspendat. Decizia celor de la Fisc a generat un scandal la care au fost chemaţi reprezentanţii pazei instituţiei pentru a calma spiritele. Într-un final, cei care s-au înscris la licitaţia de la Focşani au fost chemaţi în biroul directorului Direcţiei de Finanţe, Marian Lungu, pentru discuţii. În cele din urmă, oamenii s-au calmat şi au acceptat situaţia. Se plang însă că au dat bani pe hotel ca să participe la această licitaţie, că au cheltuit bani pentru a se înscrie şi au fost să vizioneze şi bunurile scoase la vanzare de Direcţia de Finanţe Vrancea.
 

Se vinde pană şi casa de bani de la ENET
 

ENET SA este firma cu cele mai mare datorii la stat, de 4,1 milioane lei, potrivit informaţiilor date ieri publicităţii de Finanţe. Valoarea bunurilor mobile scoase la licitaţie se ridică la 2,4 milioane lei, iar pentru cumpărarea lor s-au încris 17 cumpărători, care au depus 10% din valoarea estimată a bunurilor pe vroiau să le achiziţioneze. Licitaţia a fost însă suspendată pană pe data de 26 august, deoarece pe rolul Judecătoriei Focşani a fost depusă o contestaţie, în care s-a cerut suspendarea executării silite. Potrivit executorului fiscal Ioan Mihalcea, în Codul de procedură fiscală, la art. 159, alin. 5, se prevede amanarea licitaţiei dacă pe rolul judecătoriei se înregistrează o contestaţie. Cei care au solicitat restituirea garanţiilor şi-au primit banii înapoi. După data de 26 se va vedea ce direcţie va lua vanzarea bunurilor ENET, societate condusă de directorul liberal Manole Merchea. Printre bunurile scoase la licitaţie din patrimoniul ENET se numără chiar şi casa de bani a societăţii, scoasă la vanzare pentru suma de 471 de lei, maşini de numărat bani, pentru 290 de lei, zeci de calculatoare, cu preţuri care pleacă de la 83 de lei, aparate de aer condiţionat, plecand de la 174 de lei, dar şi mobilier Veneţia, pentru numai 278 de lei. Articolul cu preţul de licitaţie cel mai scăzut este un Swich de date, scos la licitaţie pentru suma de numai 22 de lei, iar cel mai mare preţ a unui articol scos la licitaţie este de 310.042, pentru un  Rezervor de păcură de 1.000 mc. Cele mai tentante sunt însă utilajele societăţii, cum ar fi aparate de sudură, pickammere, freze, o macara dar şi o mulţime de maşini, care au făcut ca la Focşani să vină patroni interesaţi şi din alte judeţe.  (A. IVAN, D. LEPĂDATU)
Pe site-ul cotidianului nostru puteţi consulta lista integrală a bunurilor scoase la vanzare de Fisc şi preţul de pornire la licitaţie.

La ENET Focşani ca la Balamuc:CL îi majorează  capitalul social, Finaţele  îl vand!

La şedinţa extraordinară de ieri prin care s-a aprobat recapitalizarea ENET pentru evitarea duşurilor reci, niciun reprezentant al societăţii n-a fost la întalnire.Consilierii au sesizat acest aspect şi au cerut sancţiuni pe viitor.PSD s-a constituit ca voce extrem de critică, solicitandu-i lui Merchea planul de redresare şi de atragere a clienţilor către sistemul centralizat.I se pregăteşte,oare, înlăturarea sau se caută motive pentru înfiinţarea unui ENET nou-nouţ? Seful ENET a fost ieri la Bucureşti, la “minister”, iar astăzi Finanţele anunţă super-licitaţie cu bunurile ENET, după cum puteţi citi în articolul de astăzi.Prin  urmare la ENET Focşani se întamplă ceva ce rar poate fi întîlnit într-o   economie normală,bazată pe o minimă logică:În timp ce CL Focşani  se îngrijeşte cat de des poate, pe de o parte, să majoreze capitalul social al  “fabricii de căldură” ,Finanţele se mobilizează cu sarg,pe de alta, să i-l vandă la licitaţie!.

Lipsa reprezentanţilor ENET Focşani la şedinţa extraordinară a Consiliului Local prin care societăţii i se alocau 1,2 milioane lei pentru evitarea opririi apei calde către populaţie, i-a deranjat pe aleşii locali, în special pe cei de la PSD. Consilierii au tunat la adresa lui Manole Merchea şi au cerut ca oamenii din conducerea societăţii să fie sancţionaţi cand lipsesc de la întalnirile cu “patronul” CL. Mai mult, pentru prima dată după numirea lui Manole Merchea (PNL), în fruntea fabricii de căldură, social democraţii cer să vadă planul său de marketing, de redresare economică a societăţii. Merchea ocupă postul de director de anul trecut. “De ce trebuie să girăm la nesfarşit incompetenţa unui manager, care pe la şedinţe ne explica frumos cum poate rezolva el problemele ENET? Nu ştiu nici de ce nu este nimeni de la ENET în sală. Pană la urmă trebuie să spunem stop acestui lucru şi mă voi abţine la vot”, a spus ţărănistul Lilian Ilie. “Caţi bani s-au încasat de la populaţie? Cat mai avem de dat la GDF? Nu e nimeni să-mi răspundă la aceste întrebări”, a constatat şi Lionida Milea de la PP-DD. Preşedintele de şedinţă Bogdan Matişan a explicat că Manole Merchea este “la minister, la Bucureşti”, în timp ce directorul tehnic Mariean Vişan ar fi fost “într-o şedinţă la Prefectură”. La randul său, Aurel Bacu de la PP-DD a cerut ca ENET-ul să vină cu o informare scrisă, oficială, despre situaţia economică a centralei înaintea toamnei. “Cineva trebuie să vină şi să ne răspundă la nişte întrebări”, a spus Cătălin Vrabie de la PSD. “Să fie sancţionaţi cand nu vin la şedinţă! Nu este prima dată cand lipsesc. Conducerea ENET nu a făcut nimic în ultima perioadă pentru menţinerea clienţilor la sistemul centralizat, factura s-a dublat şi mulţi vor pleca. Cetăţenii trebuie să beneficieze de confort, dar trebuie să ne facem treaba pentru că cei de la ENET au ceva sume la salarii”, a spus şi Radu Niţu, tot de la PSD, semn că Manole Merchea ar putea întampina nişte probleme în a mai fi susţinut la conducerea societăţii, chit că al său contract de management este încheiat pe 4 ani. Pepedediştii au mai cerut gandirea unui referendum local pentru menţinerea ENET. Deşi pană acum nimeni nu l-a întrebat de sănătate pe directorul ENET, brusc liniştea din interiorul USL, care la Focşani trăieşte şi acum, a fost stricată de pesedistul Bogdan Matişan. El a vrut să ştie cum îi aduce Merchea înapoi la ENET pe foştii clienţi ai sistemului care şi-au debranşat locuinţele şi şi-au montat sisteme alternative. “Există un plan de marketing de atragere a foştilor clienţi ENET, pentru că societatea beneficiază de o centrală nouă, performantă?”, a întrebat Matişan, fără a primi vreun răspuns la şedinţa de ieri.

Fără recapitalizare, exista riscul duşurilor reci

La 4 august, ENET înregistra o datorie de 7.833.296 lei către GDF Suez Energy Romania. “Urmare a acestui fapt, furnizorul de gaze natural a notificat operatorul privind sistarea gazelor natural începand cu 11 august”, se arată în raportul municipalităţii, aflat la mapa aleşilor. În urma discuţiilor avute cu reprezentanţii GDF, “pentru a putea evita această situaţie cu impact major asupra stării de confort a populaţiei”, s-a convenit plata sumei de 1,2 milioane lei pană la 11 august (n.r. ieri). “Întrucat ENET nu dispune de resurse financiare pentru acoperirea acestei sume, se propune majorarea capitalului social al ENET cu 1,2 milioane lei prin emiterea a 480.000 acţiuni noi a cate 2,5 lei fiecare”, după cum se arată în proiectul votat ieri de CL Focşani.

Foto 2 Cu toate aceste probleme economice, ENET îşi ţine angajaţii în 75% de luni bune

 

Sfidarea lui “Dumnezeu-ENET”

Managerul ENET Focşani, Manole Merchea, nu a făcut lumină în declaraţia sa de avere nici pană la această dată, dovedind că nu dă nicio ceapă degerată pe transparenţă. Cu toate că a promis, printr-un răspuns oficial, că în cel mai scurt timp va reîncărca declaraţia de avere într-o variantă lizibilă, Merchea nu s-a ţinut de cuvant, ţinand la secret în continuare salariul său în fruntea societăţii de termoficare. Tocmai pentru că apelează lună de lună la recapitalizări votate de Consiliul Local Focşani, ar trebui să dea dovadă de bună voinţă şi să risipească zvonurile legate de salarizarea sa în contextul în care ENET se scaldă în apele falimentului. De asemenea, în această perioadă ar trebui să-i aflăm şi pe cei trei înlocuitori ai liberalilor în Consiliul de Administraţie al ENET. Termenul pentru depunerea dosarelor la firma de recrutare a fost sfarşitul lunii iulie. (Iulia CREŢU)




Fiscul vrea să lase ENET în “fundul gol”

Cel mai mare datornic al Vrancei este executat silit.Valoarea bunurilor mobile vandute la licitaţia anunţată astăzi depăşeşte 2,4 milioane lei.Lista bunurilor cuprinde aproape orice, de la calculatoare, monitoare, aparate de aer condiţionat, pană la instalaţii specifice activităţii ENET, maşini, utilaje

ENET, cel mai mare datornic la stat al bugetului, nu mai este iertat de Finanţe, care scot la vanzare tot ceea ce se putea de la societatea de termoficare. Practic, Fiscul vrea să lase ENET doar cu clădirile, terenurile şi orice altceva nu se poate vinde acum. Datoriile societăţii se ridică la peste 4 milioane lei, iar bunurile scoase la licitaţie sunt estimate la 2,4 milioane lei. Astăzi, de la ora 11.00, are loc o mega licitaţie pentru vanzarea bunurilor celui mai mare datornic la la stat: ENET SA Focşani. Societatea de termoficare, aflată cu un picior în groapă şi căreia actuala putere se pare că îi pregăteşte prohodul prin înfiinţarea unei alte firme, se află într-o situaţie foarte dificilă, cu datorii de peste 4 milioane de lei. Cea mai mare parte a sumei este reprezentantă de restanţele la pensii, care se ridică la 2,9 milioane lei. În consecinţă, Administraţia Judeţeană a Finanţelor a scos la licitaţie o listă foarte lungă cu bunuri mobile ale ENET. Practic, de la societatea se poate cumpăra aproape orice, de la mobilier, calculatoare, aparate fotografiat sau termometre, pană la autoturisme sau maşini. Taxa de participare la licitaţie este de 10% din valoarea bunurilor scoase de la ENET. După această licitaţie, ENET poate rămane la mana hoţilor, întrucat se vinde pană şi sistemul de supraveghere video al societăţii. La licitaţie se pare că s-au înscris deja o mulţime de doritori pentru bunurile ENET. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a mai blocat conturile societăţii, dar pană la urmă s-au găsit soluţii pentru activitatea să continuie. De această dată însă lucrurile nu se prezintă prea bine şi nu este exclus ca directorul Manole Merchea să se fi deplasat ieri la Bucureşti în încercarea de a salva “fabrica de căldură”.



 


Foto3: Muncitorii stau cu frica în san că n-ar mai avea unde veni la muncă

Ce se vinde la ENET?

După cum arată lista bunurilor mobile vandute, se pare că ENET rămane doar clădirile şi terenurile. La licitaţie se scoate o instalaţie tehnologică cu schimbătoare căldură ALFA LAVAL, cu un preţ de pornire de 105.532 lei.  Două  rezervoare de păcură de cate 1000 mc, costă fiecare 310.042 lei. La licitaţie se scot şi cateva zeci de aparate de aer condiţionat sau minicentrală telefonică. Lista calculatoare este parcă fără sfarşit, la preţuri de la cateva zeci la cateva sute de lei fiecare, la care se adaugă imprimante, reţea calculatoare sau routere.  Pe langă aceste “mărunţişuri” se vand şi cazane estimate de la cateva zeci de mii de lei, pană aproape de 300.000 lei. Doritorii pot cumpăra tot felul de instalaţii necesare activităţii ENET. Fiscul scoate la vanzare şi maşinile ENET, între care predomină bătranele Dacii, unele vandute la puţin peste 1000 de lei, dar şI buldoexcavatoare, ifroane, tractoare, remorci, practic aproape orice se găseşte la vanzare. (Mihai BOICU)





Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 11

Adaugă comentariu
cetateanul.., acum 3543 zile, 21 ore, 57 minute, 14 secunde
STOP!!!!!STOP!!!!!STOOOOOOP NU mai pompati bani in ENET HOTIIII..CINE SUNT OAMENI CARE POMPEAZA BANI IN ENET?????IESITI AFARA CU TOTII HOTII DACA NU VA SCATEM NOI IN STRADA..
, acum 3543 zile, 22 ore, 15 minute, 33 secunde
M-am saturat sa DAU BANI pentru ENET...daca nu este rentabil sa se vanda sau sa se faca privat. Cu banii mei vreau sa se faca locuri de joaca ptr copii, parcuri, drumuri mai bune, gradinite, crese ca citeste integral
domo, acum 3543 zile, 22 ore, 29 minute, 12 secunde
Sa-l schimbe ... e cea mai buna solutie. Are psd-ul oameni competenti. Afara cu Merchea, nu a dovedit ca e competent si ca poate schimba ceva ... din contră, mai mult rau a facut
caritabilu, acum 3544 zile, 2 ore, 40 minute, 10 secunde
buna ziua ! pai nu e vorba ca merchea e de vina 100% dar de ce a acceptat sa fie director daca stia ca nu poate face nimica !!! daca esti un om competent vii si faci ceva daca nu stai acasa !!! nu citeste integral
Un cetatean, acum 3544 zile, 8 ore, 16 minute, 45 secunde
Salariul lui Merchea la Enet este de 5000 E + sporurile de care beneficiaza , conform legii .
iuli, acum 3544 zile, 10 ore, 47 minute, 42 secunde
ENET-ul nu este dator de cand Merchea este la conducere, le-a preluat de la alti directori de alta culoare, oricare ar fi managerul nu poate face minuni, este o institutie grea si chiar admir curajul citeste integral
iuli, acum 3544 zile, 10 ore, 50 minute, 55 secunde
ENET-ul nu este dator de cand Merchea este la conducere, le-a preluat de la alti directori de alta culoare, oricare ar fi managerul nu poate face minuni, este o institutie grea si chiar admir curajul citeste integral
iuika, acum 3544 zile, 10 ore, 55 minute, 28 secunde
ENET-ul nu este dator de cand Merchea este la conducere, le-a preluat de la alti directori de alta culoare, oricare ar fi managerul nu poate face minuni, este o institutie grea si chiar admir curajul citeste integral
danb, acum 3543 zile, 13 ore, 25 minute, 40 secunde
Care e problema daca incercati ? Dupa cum am spus nu va costa NIMIC. Am studii de administrarea afacerilor facute in Germania si sunt managerul unei firme proprii inca din anul 2007 in Germania. Deci citeste integral
muncitorul, acum 3544 zile, 11 ore, 42 minute, 46 secunde
Nu stim ce ur meaza sa se intimple cu noi ,cei care am asteptat cu capetele plecate,sa primim bruma aceia de bani care ,uneori venea la timp alteori o asteptam dormind iarna prin punctele termice pina citeste integral
vine iarna, acum 3545 zile, 4 ore, 9 minute, 41 secunde
cum ramane cu provincia europeana Vrancea,....nici insemnele nu i se mai vad,.....de 25 de ani psd conduce,ciuma cimelor rosii,......vranceni, in noiembrie sa-l alegeti pe ponta presedinte,.... o sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.