Sport

Galerie foto | Cupa Ziua Armatei la șah, ediția a XIV-a, 2019:Cercul Militar Focșani, din nou o gazdă bună

Anton Soare
29 oct 2019 3008 vizualizări

Ziua Armatei este sărbătorită în fiecare an la 25 octombrie ca semn de recunoștință pentru jertfa ostașilor români în Al Doilea Război Mondial când în această zi a anului 1944 a fost eliberată ultima brazdă a teritoriului patriei noastre de sub ocupația străină.

În cadrul numeroaselor activități dedicate Zilei Armatei, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Alexandru Ioan Cuza“, filiala Vrancea, a organizat și în acest an la Cercul Militar Focșani competiția de șah rapid CUPA ZIUA ARMATEI. Desfășurarea activității s-a realizat în colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria“, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea, Asociația Județeană de Șah Vrancea și C.S.M. Focșani 2007. Din nou, ca de fiecare dată când această locație a putut fi pusă la dispoziție, competiția a fost benefică și bine apreciată de șahiști, toți plecând cu satisfacție dar și cu regretul că nu au astfel de ocazii mai des. De câte ori s-a jucat la Cercul Militar Focșani (în 8 dintre cele 14 ediții) șahiștii au avut condiții optime de joc, totul a decurs cât se poate de bine iar obiectivele organizatorilor au fost atinse.

O frumoasă tradiție

În octombrie 2006, la inițiativa lui Anton Soare, cu sprijinul regretatului Costel Popovici, inspector sportiv în cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea, al regretatului împătimit de șah inginer Neculai Badiu, al arbitrului șef Dan Toma și al instructorului cultural Mircea Grosu, la Cercul Militar Focșani s-a desfășurat prima ediție a competiției de șah CUPA ZIUA ARMATEI care a dat o nouă și foarte frumoasă culoare peisajului șahist vrâncean. Inițiativa a prins rădăcini și de atunci competiția s-a desfășurat în fiecare an, de fiecare dată putându-se constata că a fost o reușită.

La a II-a ediție din 2007 director de turneu a fost comandorul Aurelian Chirică, așa cum avea să fie în fiecare an când locul de desfășurare a fost la Cercul Militar, arbitru șef a fost Sandu Gurguiatu, arbitru Georgel Constantin, iar scânteia a pornit tot de la Anton Soare. Atunci și-a intrat în rol filiala Vrancea a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, care ca și în toți anii următori când competiția s-a desfășurat la Cercul Militar a sprijinit organizatoric și financiar desfășurarea activităților.

Începând cu ediția a III-a, din 2008, indiferent unde s-a desfășurat competiția, an de an arbitru șef a fost Mihai Strîmbu, de departe cel mai bun arbitru din istoria șahului vrâncean.

În anii când, din păcate, la Cercul Militar nu s-a putut juca, gazde foarte primitoare și amabile au fost Colegiul Național „Unirea“ Focșani, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Focșani, Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță“ Focșani și Școala Gimnazială „Ion Basgan“ Focșani.

Caracteristicile, participanții și structura competiției

În acest an s-a jucat în sistem elvețian, 7 runde, șah rapid cu timp de joc 10 minute+5 secunde /mutare/jucător. Au participat seniori legitimați și nelegitimați cadre militare active, cadre militare în rezervă de la mai multe componente ale sistemului național de apărare din județ, juniori legitimați și nelegitimați. Competiția a fost organizată pe două turnee: Turneul A rezervat seniorilor legitimați și nelegitimați, juniorilor mari, juniorilor mici și copiilor legitimați; Turneul B rezervat juniorilor mici și copiilor nelegitimați. Criterii de departajare în caz de egalitate: Bucholtz / Soneborn / Scor progresiv, / Bucholtz mediu / Cel mai mare număr de victorii.

Arbitrajul, baza materială și buna desfășurare a concursului au fost asigurate de Mihai Strîmbu și Anton Soare.

Ierarhia finală și premiile

Au fost oferite 11 cupe, dintre care 9 la Turneul A pentru: primele trei locuri în clasamentul general (Aurelian Grigore, Cristian-Eduard Șimon și Mihnea-Iustin Baciu) primul loc de la următoarele grupe: cadrele militare în rezervă (Toader Gurguiatu), cadrele militare active (Valentin Zăușilă), juniori legitimați U 14 (Marius Atanasiu), juniori legitimați U 12 (David-Mihai Andrei), juniori legitimați U 10 (Andrei Neagu), primul loc la fete legitimate (Elena Lupu). Tot la Turneul A au mai fost oferite două cupe celui mai tânăr participant legitimat (Patric Făcîlă) și celei mai tinere participante (Ana-Maria Apostu). La Turneul B au fost oferite două cupe: celui mai bun băiat (Denis Pilă) și celei mai bune fete (Giulia Lungu). Ocupanții locurilor 1, 2 și 3 au primit 27 de medalii, ocupanții locurilor 4 din fiecare grupă au primit table cu piese de șah dar nu vom prezenta locurile ocupate și grupa decât la Turneul B fiindcă la Turneul A la grupele cu puțini participanți s-a ocupat un loc 2 sau 3 foarte ușor și cu puncte puține, iar la grupele cu mulți participanți un ocupant al locului 4 sau 5 s-a clasat în clasamentul general mai sus decât unul de pe locul 2 sau 3 de la o grupă cu puțini clasați. De aceea vom continua nominalizările nu în funcție de locul obținut în grupa lui ci de modul cum s-a remarcat fiecare. În afara celor care au primit cupe, prezentăm în continuare pe cei mai buni de la Turneul A: Mirel Lepădatu, Gheorghe Toader și Virgil Trifan, aceștia clasați peste unii dintre juniorii care au primit cupe la categoria lor de premiere. S-au mai remarcat în mod deosebit Radu Tatar, Iulian Baștiurea, Andrei Cucoaneș și Gheorghe Nedelcu. Demni de menționat, chiar dacă au obținut un punctaj mai mic, sunt Cătălin Cătană, Gheorghe Năstase etc. care pot progresa mult fiindcă au potențial.

La Turneul B nelegitimați clasamentul băieților se prezintă astfel: Denis Pilă, Ștefan-Daniel Ursu, Robert-Andrei Mureșan, Filip-Andrei Toia, Ștefan Cristudor, Cosmin Mihu și David Balaban. În clasamentu fetelor ordinea este Giulia Lungu (care în clasamentul general al nelegitimaților a ocupat locul al II-lea), Bianca Beșleagă și Maria-Sandu Sara.

Toți participanții au primit câte două diplome și câte o carte sau revistă la alegere. Prima care s-a epuizat, deși au fost 10 exemplare, a fost Revista „Șah“ a Uniunii Cluburilor de Șah din România, al cărei redactor șef este monstrul sacru al șahului românesc, Mircea Pavlov. După conținutul din ultimii ani și după cum arată, această publicație este cea mai bună din toată istoria publicisticii șahiste românești. Mirel Lepădatu, la doar câteva zile după ce a primit-o ca premiu, foarte încântat de conținutul ei, așa cum au fost toți cei 10 participanți care au intrat în posesia ei, s-a abonat până la sfârșitul anului și pentru tot anul următor, așa cum făcuse cu câteva luni în urmă și Fănel Șandru, așa cum făcuse la începutul anului și Viorel Balla.

Sugestive referitor la prestigiul revistei sunt alte două aspecte: reputatul antrenor Mihai Strîmbu a sugerat elevilor săi să aleagă această revistă; apoi, al doilea aspect, la câteva zile după concurs Giulia Lungu, și-a manifestat regretul că „nu a mai prins“ și ea o revistă, motiv pentru care Anton Soare i-a oferit în compensație o mai veche revistă „Gambit“ din perioada când la conducerea acestei reviste era regretata Elisabeta Polihroniade, un alt monstru sacru al șahului românesc.

Aviația la înălțime, copiii și juniorii mici demni de remarcat

În fiecare an concurența nu este doar individuală ci și între anumite categorii de militari, între categorii de vârstă cât și între cadrele active și cele în rezervă. Au fost mulți ani în care pompierii s-au situat printre primii, indeosebi în anii în care colonelul Viorel Balla era locomotiva lor, au fost ani în care s-au remarcat fie polițiștii, fie cadrele de la armată, fie cele de la Penitenciarul Mândrești. Printre cei mai buni s-au strecurat uneori cei din trupele de jandarmi.

Anul acesta aviatorii au fost la înălțime. Primul loc în clasamentul general a fost ocupat de aviatorul Grigore Aurelian și alți doi colegi din această armă de elită, Iulian Baștiurea și Gheorghe Nedelcu, s-au aflat printre premianți. Un al patrulea aviator, directorul de turneu, comandor Aurelian Chirică, și-a serbat avansarea în grad printr-o organizare perfectă, incluzând în aceasta un număr mare de premii oferite participanților.

Din punctul de vedere al vârstei până acum se remarcau de regulă seniorii dar uneori juniorii mari sau veteranii. Anul acesta, după criteriul prezenței și al rezultatelor pe categorii de vârstă, copiii și juniorii mici s-au prezentat foarte bine, seniorii și veteranii bine dar juniorilor mari cu greu li s-ar putea da un calificativ mai mult decât satisfăcător. Juniorii mici Cristian-Eduard Șimon și Mihnea-Iustin Baciu au terminat pe locurile al II-lea și respectiv al III-lea în clasamentul general, fiind devansați de un singur senior, Grigore Aurelian, la criteriile de departajare, deoarece toți trei au obținut în final același număr de puncte.

Între cadrele militare active și cele în rezervă mulți ani a fost un echibru constant. De câțiva ani, îndeosebi în acest an, cadrele militare în rezervă s-au detașat și ca prezență și ca rezultate. Dintre cadrele active cele mai multe au fost din armată urmate de cele de la pompieri. Dintre cadrele militare în rezervă cele mai multe au fost din armată (iar în cadrul armatei, cele mai multe de la aviație) urmate de penitenciare.

„Complici“ de nădejde

Pentru sărbătorirea cum se cuvine a evenimentului istoric de la 25 octombrie 1944, de la care anul acesta se împlinesc trei sferturi de veac, organizatorii și-au dorit să ofere participanților mai multe premii, printre care multe cărți și reviste. Pentru cele 11 cupe, 27 de medalii, un rând de diplome cu specific militar pentru fiecare participant, un ceas de șah de competiție, 8 table cu piese de șah, 10 exemplare din Revista „Șah“, dulciuri, sucuri etc., au contribuit financiar membrii Filialei Județului Vrancea a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în rezervă și retragere.

Aceștia au avut și alți „complici“ de nădejde. Membrii Filialei Vrancea a Asociației Cultul Eroilor, Iulian Baștiurea și Liviu Iritz, au oferit un al doilea rând de diplome, de asemenea, cu relevarea semnificației evenimentului istoric. Domnul Dr. Ing. Ioan N. Mateescu a oferit cartea „Moise și Jules Verne sau more maiorum“, ediție trilingvă, și 10 exemplare din cartea „Eroinele din Călimanii Vrancei“, carte lansată cu puțin timp în urmă la Liceul „Simion Mehedinți“ Vidra într-o festivitate cu totul și cu totul deosebită, cu o participare selectă din multe județe, unele îndepărtate. Domnul Horia Dumitrescu a oferit mai multe cărți, printre care „Muzeele Vrancei“, „Omagiu istoricului Gheorghe Buzatu“, „Omagiu istoricului Constantin Bușe“. Domnul locotenent colonel Ionel Marin, redactorul șef al Revistei Bogdania a oferit 5 exemplare din această revistă și cartea „Prințul Astral“. Doamna Mariana Vârtosu a oferit cartea „Iubire fără vacanță“ și câteva exemplare din cartea pentru copii „Poveștile Alyaziei“. Corneliu Stanciu a oferit cartea „Criza-n tema iubirii“. Anton Soare a oferit din biblioteca sa personală 6 cărți de șah dintre care „Finaluri complexe în șah“ de Mihai Rădulescu, Almanahul „Planeta Șah“ 1986 și „Repere teoretice șahiste“ de maestrul vrâncean Eugen Găureanu. Domnul Aurelian Grigore a oferit copiilor două suporturi pentru scrierea partidelor de șah iar arbitrilor materiale de birotică, o agendă și un pix deosebit.

În sfârșit, ultimii doi „complici“ au fost directorul Școlii Gimnaziale Nr. 7 Focșani, domnul Ionuț Burlan, și profesorul de educație fizică și sport de la Colegiul Național „Unirea“ Focșani, Viorel Paizan. Ei au facilitat o surpriză plăcută lui Mihnea – Iustin Baciu și respectiv Cristian – Eduard Șimon. Aceștia au primit cupele nu în ziua competiției ci în chiar dimineața Zilei Armatei. Mihnea a fost invitat cu toți colegii de clasă la cancelerie și a primit cupa în prezența acestora și a mai multor cadre didactice iar Cristi a primit cupa de la profesoara lui în sala de sport, de asemenea, în prezența colegilor săi de clasă.

Există și un viitor „complice“, domnul Costică Neagu care la Târgul de carte de la începutul lunii noiembrie din Focșani… Dar surprizele nu se anunță.

În afara premiilor oferite de cadrele militare în rezervă și de susținătorii șahului mai sus menționați, cu ocazia Zilei Armatei, doi micuți șahiști au primit câte un cadou. Astfel, David Balaban a primit un ceas de șah de competiție de la părinți, în memoria bunicului său, regretatul colonel David Balaban. Tot dedicație acestei zile și tot un ceas de șah de competiție a fost cadoul oferit lui Ștefan Cristudor de un cadru militar prieten de familie.

Participanți la trei concursuri dedicate Zilei Armatei

A doua zi după concursul de la Cercul Militar Focșani, la Adjud s-a desfășurat un concurs, de asemenea, dedicat Zilei Armatei, cu participare din mai multe județe, și cu mai mulți șahiști consacrați valoroși, concurs foarte bine organizat de colonelul Viorel Balla și frumos prezentat în presa județului. O bună parte a șahiștilor au participat la ambele concursuri, alții numai la Adjud sau numai la Cercul Militar.

Au fost și doi șahiști care au participat la trei concursuri dedicate Zilei Armatei. Astfel, Mirel Lepădatu, după ce a participat la Cercul Militar Focșani și la Casa de Cultură „Tudor Vornicu“ din Adjud, a câștigat un al treilea turneu de șah organizat la Unitatea Militară 01270 Focșani la care au participat câștigătorii concursurilor preliminare din Unitatea Militară 01270 (fruntaș Zîna Gabriel), . Unitatea Militară 01535 (plutonier Popa Florin), Unitatea Militară 01471 (plutonier major Năstasă Florin) și Unitatea Militară 01548 (caporal Radu Daniel), cărora li s-a alăturat senatorul de drept al șahiștilor din armată, plutonierul major Mirel Lepădatu. Acesta din urmă a câștigat toate partidele jucate, ocupînd primul loc. Au urmat în ordine Popa Florin, Năstasă Florin, Zâna Gabriel și Radu Daniel.

Al doilea șahist vrâncean care a participat la trei concursuri dedicate Zilei Armatei a fost Giulia Lungu care în chiar Ziua Armatei a participat la Grivița în județul Galați la un concurs pentru nelegitimați la care s-a clasat pe primul loc la fete și pe locurile 3-4 în clasamentul general. De remarcat că pe primul loc în clasamentul general la acest concurs s-a clasat vrânceanul Adelin-Ștefan Dăscălescu, participant și la Cupa Ziua Armatei de la Adjud.

O săptămână mai târziu la sala de pregătire a CSM Focșani 2007 a mai avut loc un concurs de asemenea dedicat Zilei Armatei pentru începătorii în curs de inițiere și inițiați care nu au putut  participa la Cercul Militar Focșani.Pe primele trei locuri ale acestui concurs s-au clasat:Ștefan-Eduard Munteanu, Ioan-Alexandru Andrei și Arthur Giurea 

Colonel(R) Anton Soare


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.