Timp Liber

Teatrul nostru și copilul tău. STEV junior & STEV 2018

Olimpia SĂPUNARU
3 iun 2018 3243 vizualizări

Suntem câțiva creatori de teatru focșăneni.O parte dintre noi dispar de la un an la altul, fiindcă teatrul pentru liceeni (STEV)  și, mai nou, cel pentru elevii de Generală (STEV junior), e la fel de inexact pe cât e teatrul, azi, chiar și pentru unii dintre profesioniști.  Inexact, în sensul  inovator, căci, în zilele noastre, poate că avem de-a face cu chiar teatrul cehovian al lui Treplev (în forme noi). Cum nu există nici un manual de actorie, această formă de artă rămâne în continuă expansiune… dacă ai cu cine s-o faci și pentru cine. Însă acest aspect îl voi dezbate pe larg, eu, Olimpia Săpunaru, în articole viitoare destinate Stagiunii Teatrale a Elevilor Vrânceni, nu acum.

Cu toate astea, STEV, anul acesta între 4-8 Iunie, va însemna, de fapt, în ciuda disparițiilor (și a lipsurilor), a XXXVI-a Ediție. Ba, mai mult, cu avânt proaspăt și cu speranță dinspre STEV junior, o nouă secțiune a Concursului.

Noutatea o constituie faptul că echipele înscrise în concurs, la secțiunea JUNIOR,  au ca îndrumători artistici participanți înscriși în concurs la Secțiunea LICEU (Dumitru Popa, Alexandru Tarbă), foști participanți ( Alexandra Rusu, Cătălin Bran, Ariana Ion) și actorul Valentin Cotigă (colaborator TMF).

Noi, oragnizatorii (activi) nu avem prea multe motive să mergem mai departe, dar nu știm cum se face că, an de an, ne pornim iară la drum, cu o energie care poate fi aprinsă numai și numai de scânteieri din ochi de copil. Ca o poaranteză… Nu știu dacă ați observat, dar elevii nu învață aplicat despre metru, cu ruletă sau metru de croitorie. Despre litru, unii dintre ei află cumpărând sticla de plastic cu bere pentru părinți. Kilogramul stabilește cât de gras sau slab ești, niciodată convenabil.

Ei, bine, o să vă surprindă, dar teatrul se face aplicat (lucrul cu obiecte, lucrul cu suflete, lucrul cu spațiul, timpul, lumina),  ceea ce înseamnă, din punctul meu de vedere, că ar trebui să devină materie obligatorie cândva, când ne-om deștepta ca Nație. Fiindcă el vine în completarea informațiilor căpătate în școală. Și acest aspect necesită o dezbatere mai amplă, așa că îl predau zilelor următoare în care voi încerca să fiu un transmițător, o punte de legătură între lumea de afară și interiorul sălii de spectacole a Casei de Cultură LEOPOLDINA BĂLĂNUȚĂ.

STEV junior & STEV 2018 înseamnă 10 spectacole la secțiunea LICEU și 6 spectacole la secțiunea JUNIOR. La care v-am cam invita, dragi cititori ai Ziarului de Vrancea…

În altă ordine de idei, și anul acesta voi face parte din juriul Stagiunii, împreună cu Paula Grosu, Adrian Damian, ambii actori ai Teatrului Municipal și Mihaela Simion, Inspector Școlar.

Mulțumim Primăriei Municipiului Focșani, Consiliului Local, Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, fermei Aviputna, Carrefour Focșani, Promotis RO pentru susținere.

Sâmbătă. 2 Iunie, a avut loc o CONFERINȚĂ DE PRESĂ. Așa am numit-o pe afiș, așa îi va rămâne numele. însă singura PRESĂ am fost eu, ca fiind autor ZDV. Nu mă întrebați de ce…

Vă invit să o vizionați!

Pe curând!

VIDEO preluate de pe canalul youtube ​Olimpia Sapunaru


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.