Timp Liber

Importanța echilibrului dintre muncă și viața personală

Ziarul de Vrancea
12 aug 2023 981 vizualizări
Echilibru între muncă și casă (foto: pixabay.com)
Echilibru între muncă și casă (foto: pixabay.com)

Cu toate că trăim în cele mai bune și prospere vremuri, oamenii se confruntă cu noi boli ce apar din cauza oboselii, a stresului și a dezechilibrului din viața cotidiană.

Majoritatea oamenilor nu reușesc să mai delimiteze programul de muncă de viața personală, ceea ce poate duce la un dezechilibru pentru sănătate, iar în aceste condiții respectivii nu mai reușesc să dea randament la locul de muncă, dar în același timp au și probleme pe plan personal.

Este important să înțelegeți cât de important este echilibrul dintre muncă și viața personală pentru a putea realiza diferite activități ce vă pot aduce liniștea și fericirea. Un echilibru sănătos permite tuturor să exceleze la locul de muncă și să aibă grijă de bunăstarea personală în afara biroului.

În ultimii ani în care societatea a fost pusă la grea încercare prin prisma perioadelor pandemice, dar și al altor conflicte, s-a constatat că oamenii pun mai mult accent pe bunăstare  și pe echilibrul dintre muncă și casă în detrimentul salariului. A fost nevoie să trecem prin aceste perioade grele ca să ne dăm seama cât de mult contează să fim sănătoși.

Menținerea unui echilibru sănătos între viața profesională și viața privată nu este importantă doar pentru sănătate și relații, dar poate, de asemenea, să îmbunătățească productivitatea și, în cele din urmă, performanța. Mai exact, dacă oamenii nu văd munca ca pe o corvoadă, atunci ei vor munci mai mult, vor face mai puține greșeli și au șanse mai mari să devină susținători ai firmelor.

Un prim pas pentru a stabili acest echilibru dintre muncă și viața personală este acela ca fiecare să poată practica munca la care visează, de care este pasionat, să îmbine utilul cu plăcutul.

Relaxare la terasă (foto: pixabay.com)

Avantajele și importanța echilibrului dintre muncă și viața privată

Mai jos veți găsi câteva motive pentru care echilibrul dintre viața profesională și cea privată este atât de importantă pentru fiecare dintre voi, dar și pentru companii.

Mai puține probleme de sănătate

Stresul este recunoscută ca fiind și boala secolului. Când sunteți stresați și suprasolicitați, riscați să puneți în pericol mai mult decât viața socială. Vă puneți în pericol propria voastră sănătatefizică și mentală.

Nu mai este un secret pentru nimeni că atunci când sunteți suprasolicitați, obosiți sau stresați, sănătatea voastră va avea de suferit. Un echilibru slab între muncă și viață poate duce la o varietate de simptome care vă pot afecta bunăstarea.

Aceasta variază de la gripă la afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi accidente vasculare cerebrale și probleme respiratorii. În urma unui studiu realizat pe aproximativ 10.000 de angajați, care au lucrat cu trei sau mai multe ore mai mult decât era necesar,a reieșit că aceștia aveau un risc cu 60% mai mare de a dezvolta probleme legate de inimă decât cei care nu au lucrat ore suplimentare.

Mai multă implicare

Odată ce oamenii ajung la un echilibru între muncă și casă, aceștia se pot odihni mai bine, pot fi mai productivi și pot fi mai implicați în activitățile cotidiene. Firmele pot avea parte de performanțe mai bune din partea angajaților, care la rândul lor nu vor mai simți taskurile zilnice ca pe o corvoadă.

Când găsiți și mențineți un echilibru sănătos între viața profesională și viața privată, dezvoltați un control mai mare asupra concentrării și a capacității de a controla mai bine sericinele zilnice.

Sfaturi pentru îmbunătățirea echilibrului dintre viața privată și muncă

Profitați de timpul liber

Sărbătorile nu sunt un lux și concediul anual este o necesitate, nu un moft. Oamenii ar trebui încurajați să se bucure mai mult de timpul liber. Periodic, ar trebui să luați o pauză de la muncă și să focusați pe viața personală. Fie că luați pauza obligatorie la locul de muncă și vă relaxați, vă jucați pe un casino online, luați masa sau doar stați fără să lucrați, fie că profitați de zilele libere de concediu și de sărbătorile legale, toate aceste momente de pauză au menirea să vă ajute să vă deconectați de la stresul cotidian.

Numeroase studii arată că vacanțele cresc productivitatea companiei și reduc stresul angajaților. Asociația Americană de Sociologie a întocmit un raport, care sugerează că un număr mai mare de vacanțe duce la o scădere a stresului psihologic al oamenilor.

Faceți mișcare

Conform unor studii, a reieșit că mișcarea la locul de muncă, practicarea diferitelor exerciții fizice, plimbările etc. pot reduce nivelul de stres din organism, totodată menținându-vă în formă.

Delimitați-vă zona de lucru de cea de relaxare

Este recomandat să aveți un spațiu de lucru dedicat pentru a vă ajuta să rămâneți concentrat atunci când lucrați de la distanță, dar acest lucru este la fel de important pentru când ziua de lucru s-a încheiat. Având zone separate pentru muncă și relaxare, de asemenea, este mai ușor să treceți mental de la modul de lucru la modul acasă.

Totodată, nu folosiți gadgeturile de muncă în activități recreative. La fel cum aveți diferite locații pentru muncă și viața privată, este important să vă separați instrumentele de lucru de instrumentele de acasă.

Nu vă aduceți acasă problemele și taskurile de la muncă. Este foarte important ca atunci când s-a terminat programul de lucru, tot ce ține de domeniul profesional să rămână în intervalul orelor de program. Viața personală are nevoie de momente de liniște, relaxare.

Poate ar fi bine ca după fiecare zi de muncă să ieșiți la plimbare, să vă vedeți cu prietenii, să dedicați momente importante celor apropiați, familiei. Gătiți, faceți o plimbare, urmăriți filmul preferat, ascultați muzica, toate acestea având capacitatea de a vă deconecta de la stresul cotidian provocat de job.

În concluzie, puteți găsi un echilibru între activitatea profesională și viața personală doar printr-o mai bună disciplină și prin delimitarea clară a orelor de muncă de cele de acasă. Orele în afara programului de lucru reprezintă timpul vostru și nimeni nu are dreptul să-l confiște cu taskuri de job sau alte termene de execuție în afara orelor de program.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.