Timp Liber

Ghidul bărbatului modern pentru whisky

Ziarul de Vrancea
18 aug 2021 890 vizualizări

Unii îl numesc vinul de pe Wall Street, alții îl numesc Whisky. Indiferent de modul în care te referi la acesta, o mică educație despre istoria bogată și câteva fapte din spatele acestei băuturi vor fi utile pentru tine.

Impresionează partenerii de afaceri și oaspeții de la cină, deopotrivă, cu acest scurt ghid despre băutura preferată a bărbaților, care te va distra cu lucruri interesante.

Ce este mai exact Whisky?

Distilat în întreaga lume, această băutură maro este fabricată dintr-o varietate de cereale, inclusiv orz, porumb, secară și grâu. Whisky-ul este distilat mai ales în Irlanda, Scoția, Statele Unite, Canada și Japonia.

Diverse stiluri de whisky folosesc tehnici de distilare ușor diferite, dar aproape tot whisky-ul este învechit în butoi timp de cel puțin câțiva ani, ceea ce îi oferă aromele de stejar și lemn, întunecând lichiorul și stabilind duritatea alcoolului. De obicei, whisky-ul este îmbuteliat la 40% alcool în volum sau puțin mai mult.

Cum a apărut whisky-ul?

Tehnicile de distilare ale whisky-ului pe care le cunoaștem în ziua de astăzi au fost aduse de călugări călători între 1100 și 1300 din Europa continentală în Irlanda și Scoția. La acea vreme, whisky, un cuvânt galic care însemna „apă a vieții” era folosit în scopuri medicinale; ca anestezic intern și antibiotic extern.

Ce este atât de special la whisky-ul Tennessee?

În afară de rolul principal în multe melodii de muzică country, whisky-ul Tennessee are propriul său proces special și o istorie unică. Whisky-ul din Tennessee este definit ca 51% porumb, maturat în butoaie noi de stejar american, distilat la 80% și nu poate fi introdus în butoi peste 62,5% ABV și nu poate fi îmbuteliat sub 40% ABV.

Cu toate acestea, înainte ca whisky-ul Tennessee să fie îmbătrânit în butoi, acesta trebuie să fie supus unui proces de filtrare numit Procesul Lincoln County. Cel mai faimos dintre whisky-urile din Tennessee provine de la marca pionieră Jack Daniel’s, care a condus acest proces și are sediul în istoricul Lynchburg, Tennessee. Majoritatea oamenilor au auzit de whisky-ul Jack Daniel’s, fiind, fără îndoială, un favorit global. Acesta este al patrulea cel mai bine vândut whisky din lume și cea mai bine vândută băutură alcoolică americană.

Care este cel mai bun mod de a te bucura de whisky?

Nu există o modalitate corectă sau greșită de a bea whisky. Whisky-urile premium sunt adesea savurate simplu sau combinat. Cu gheață sau cu un strop de apă sunt, de asemenea, modalități populare de a bea whisky, deoarece acestea deschid notele și aromele, în special în stilurile de înaltă calitate. Whisky-ul este, de asemenea, un ingredient principal în multe rețete de cocktailuri, de la amestecul cu băuturi răcoritoare la cocktailuri clasice sau altele mai sofisticate, până la băuturi cremoase sau fructate și este preferat pentru băuturile calde.

Cât timp îți poți păstra sticla de whisky în condiții bune?

Ei bine, teoretic, dacă o sticlă este depozitată în condițiile potrivite, whisky-ul poate dura destul de mult timp. Lumina UV este catalizatorul pentru descompunerea compușilor organici din whisky. Prin urmare, dacă este păstrată într-un loc întunecos și răcoros, băutura poate fi o moștenire pentru secolele următoare, precum programul de colecție personală Single Barrel al Jack Daniel’s, care îți permite să alegi manual și să personalizezi un lot făcut pentru tine.

Frumusețea băuturii maro

În general vorbind, băuturile spirtoase maro își obțin frumoasa culoare maro din butoaiele din lemn în care sunt depozitate. Deoarece alcoolul este un solvent, acesta extrage aromele și compușii pigmentari din lemnul în care se maturizează. Culoarea au naturel a whisky-ului provine din butoaie noi de stejar carbonizat, sherry adăugat sau, eventual, alți aditivi, în funcție de origine. Și, cu cât un whisky petrece mai mult timp într-un butoi, cu atât culoarea este mai închisă.

Toastează

Și acum, cu un bagaj plin de informații, îndreaptă-te către bar (în conformitate cu regulile Covid, desigur), comandă cu ușurință, ridică paharul  și bea whisky ca un adevărat cunoscător. De preferat, ciocnește un pahar de Jack Daniel’s.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.