Timp Liber

Astăzi este: Ziua numărului unic de urgență 112

Ziarul de Vrancea
10 feb 2021 1089 vizualizări

Uniunea Europeană a celebrează pe 11 februarie, ziua 112 – ziua dedicată numărului unic de apel de urgență în întreaga Uniune Europeană. Potrivit celui mai recent raport privind implementarea 112 în statele membre, în România au fost făcute peste 15 milioane de apeluri la numărul 112 (225 de milioane la nivel european)  în 2016, el fiind singurul număr de urgență disponibil la nivel național.

România este unul din statele membre în care numărul de urgență este disponibil și prin sms, nu doar ca apel, începând cu anul 2015, permițându-se astfel accesul și pentru anumite categorii de persoane cu dizabilități. Ea este inclusă în categoria statelor cu timp de răspuns mediu sub 10 secunde (3,99 secunde în medie), din partea operatorilor serviciului, peste 93% dintre apeluri fiind preluate în acest interval. Intervale similare (în medie, 3 secunde) sunt înregistrate în România și în ceea ce privește localizarea apelantului, aceasta făcându-se cu o acuratețe de 98-99% (rețele fixe - rețele mobile). România este unul din statele membre ce furnizează informații despre apelurile false - apeluri care nu sunt urmate de intervenții -, 60,87% din totalul apelurilor înscriindu-se în această categorie. Iar românii sunt printre cei mai informați europeni asupra numărului de urgență, procentul celor care declară că au cunoștiinț de acest număr fiind de 93%, comparativ cu media europeană de 61%.

Raportul arată că, la nivelul întregii Uniuni Europene, au fost înregistrate progrese semnificative pentru mai buna localizare a apelantului în numeroase state membre ale UE. Noile tehnologii legate de utilizarea telefonaelor inteligente au capacitatea de a oferi serviciilor de urgență locația exactă a apelanților, fie prin intermediul unui SMS, fie prin canalul de date al sistemului global de navigație prin satelit sau prin capacitățile wi-fi ale aparatului.

Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală, a declarat: "Salut acest pas foarte important ce ajută oamenii aflați în situații de urgență și demonstrează modul în care tehnologiile digitale pot să ne facă viața mai sigură".

Există și exemple concrete ce demonstrează beneficiile noilor tehnologii. În Lituania, un copil a sunat la 112 de acasă dar nu-și cunoștea adresa. Cu toate astea, serviciile de urgență au reușit să-i determine locația și să-i salveze tatăl, care suferise o criză de epilepsie. În Austria, o femeie ce călărea a căzut de pe cal, lovindu-se la cap, și nu a putut spune serviciilor de urgență unde se află. Sistemul global de navigație prin satelit a furnizat locația sa exactă în câteva secunde, astfel ea a putut fi salvată.

Context

Datorită legislației UE din 1991, europenii pot suna gratis la 112 din orice stat membru UE, dacă au nevoie de ajutor de urgență.

În România, 112 poate fi apelat din rețelele de telefonie fixă sau mobilă, inclusiv de pe telefoane mobile fără cartelă SIM. Pe lângă română, serviciile pot fi apelate în engleză, franceză, germană, maghiară, italiană, spaniolă și rusă, în funcție de centrul unde e preluat apelul. Persoanele cu dizabilități pot contacta serviciile de urgență prin SMS la 113.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.