Timp Liber

Astăzi despre unul din cei mai importanți actori de film: Dorel Vișan | „Trăim într-o civilizație în care viciul îi ridică osanale virtuții”

Ziarul de Vrancea
25 iun 2021 870 vizualizări

Dorel Vișan s-a născut la data de 25 iunie 1937 în satul Tăușeni, județul Cluj (interbelic). A absolvit în anul 1965 cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale" din București. După absolvirea facultății a fost angajat ca actor la Teatrul Național din Cluj.

Trăim într-o civilizație în care viciul îi ridică osanale virtuții,

Este unul din cei mai importanți actori de film din România și unul din puținii, care au ajuns la o solidă reputație europeană. În anul 1974, a debutat pe marele ecran în comedia Păcală, iar patru ani mai târziu este magistral în Între oglinzi paralele, în regia lui Mircea Veroiu. În anul 1987, Mircea Danieliuc l-a distribuit în filmul Iacob, film în care Vișan a realizat rolul său de referință. Interpretarea sa din acest film a fost foarte apreciată. Cotidianul The New York Times îl elogia astfel: "Dorel Vișan în rolul principal este extraordinar, în special atunci când rămâne singur, fără cuvinte, în ultimele 20 de minute".[2]

După ce în anul 1985, Stere Gulea i-a oferit rolul Tudor Bălosu în filmul Moromeții, în anul 1995 Mircea Daneliuc i-a oferit rolul principal (senatorul Vârtosu) în filmul Senatorul melcilor. Pentru prestația din film a primit premiul de interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier-Franța. Presa franceză și criticii de film l-au elogiat astfel:

    ”Senatorul e genial interpretat de Dorel Vișan, un voinic spătos, care seamănă ciudat cu Charles Napier, actorul venerat al lui Jonathan Demme. “Senatorul melcilor” ar fi trebuit premiat pentru formidabilul actor Dorel Vișan, în rolul titular”. (Thierry Jousse – Cahiers du Cinema).

    “Se reține jocul excepțional al lui Dorel Vișan în rolul senatorului. Acest rol ar fi putut foarte bine să-i aducă un premiu de interpretare masculină” (Montreal).[2]

În anii următori, Dorel Vișan a jucat în filmele Magnatul (2004) și Sistem nervos (2005). În paralel cu activitatea sa artistică de pe scena Teatrului din Cluj și din filme, a fost și director al Teatrului „Lucian Blaga” din Cluj, precum și profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din același oraș.

Onoruri

De-a lungul carierei sale, a fost laureat cu numeroase premii:

    Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costinești (1981),

    Cel mai bun actor al anului acordat de Asociația Oamenilor de Teatru (1987),

    Nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului (1988),

    Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din "Senatorul melcilor" la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franța (1995),

    Premiul de Excelență la TIFF pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003).

Actorul Dorel Vișan a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.[3]

Dorel Vișan s-a căsătorit la data de 30 decembrie 1964 cu Maria Vișan. Au fost căsătoriți timp de 29 ani, până la decesul acesteia la 14 iulie 1993. Împreună au trei copii.

    „Credința mea, pe care o propovăduiesc pe unde pot, este că un artist nu trebuie să facă roluri, ci să recreeze destine. Mă consider un norocos, deși am trăit multe întâmplări pe care nu le-am pus pe seama norocului. [...] Poate singurul meu regret este cel pe care l-am spus la finalul filmului «Magnatul» în personajul pe care l-am făcut atunci: «Nu-mi pare rău că mor, îmi pare rău că nu m-am priceput să trăiesc».[4]”

    —Dorel Vișan

Activitate literară

În anul 1995 a avut loc debutul său literar cu poezii, în revista Steaua. A publicat până în prezent 4 volume de versuri. Numele său a fost inclus în antologiile Poeți clujeni contemporani (1997) și Un pahar cu lumină. Poeți contemporani clujeni (antologie bilingvă româno-maghiară, 2005). Dorel Vișan este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

Volume publicate

    De vorbă cu Domnul (1997) - versuri;

    Vremea cireșelor amare (1998);

    Păcate ... (2000);

    Psalmi (2003) etc.

Prezențe în volume

    Dorel Vișan, Artă - Autenticitate - Valoare (Art-Authenticity-Value), în: Cristian Colceriu, Elite Clujene Contemporane - Cluj Contemporary Elites, vol. II, Academia Română, CST, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2014, p. 1211-1223

Prezențe în periodice

    Dorel Vișan: „Comuniștii știau să transmită mesaje prin filme, noi nu avem cinematografie”, 3 iunie 2012, Bianca Preda, Adevărul

    Dorel Vișan: Teatrul românesc s-a încurcat în ițele democrației, 10 mai 2008, Amos News

    „O țară care-și uită trecutul își pierde identitatea“, 19 decembrie 2011, Larisa Și Constantin Iftime, Ziarul Lumina

    Dorel Vișan: Trăim într-o civilizație în care viciul îi ridică osanale virtuții, 13 octombrie 2008, Marius Tucă, Jurnalul Național

    DOREL VIȘAN: "Am învățat să vorbesc cu corpul meu", Otilia Teposu, Formula AS - anul 2013, numărul 1074

    Articol despre actorul de film Dorel Vișan în două din filmele lui Iosif Demian, O lacrimă de fată și Baloane de curcubeu

Filmografie

    Păcală (1974) - Călăul

    Trecătoarele iubiri (1974) - Dispecerul

    Tănase Scatiu (1976) - Nichitache

    Mânia (1977) - Maiorul de Cavalerie

    Iarba verde de acasă (1977) - fratele lui Ștefan

    Gustul și culoarea fericirii (1978) - directorul

    Drumuri în cumpănă (1978) - fiul

    Între oglinzi paralele (1979) - Lumânăraru

    Înainte de tăcere (1979) - primarul

    Bietul Ioanide (1979) - fiul lui Hagienuș

    Rug și flacără (1980) - Bogathy

    Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu (1980) - călăul

    Casa dintre cîmpuri (1980) - milițianul

    Mireasa din tren (1980) - tatăl lui Filimon

    O lacrimă de fată (1980)

    Bună seara, Irina (1980) - scafandrul

    Probleme personale (1981) - Primul secretar

    Castelul din Carpați (1981) - Partenie

    Semnul șarpelui (1982) - Odoleanu

    Baloane de curcubeu (1982) - Ene Lelea

    Năpasta (1982) - Gheorghe

    Femeia din Ursa Mare (1982) - Murgu

    Faleze de nisip (1983) - milițianul

    Lovind o pasăre de pradă (1984) - Panaitescu

    Eroii nu au vârstă (1984) - avocatul, serial TV

    Bunicul și o biată cinste (1984)

    Domnișoara Aurica (1985) - Curcuman

    Furtună în Pacific (1985) - Mecanic șef Marcu

    Piciu (1985) - Țăran

    Sezonul pescărușilor (1985) - Simion

    Sper să ne mai vedem (1985) - Bogdan

    Declarație de dragoste (1985) - Nea Tăticu

    Cale liberă (1986) - colonelul genist

    Pădureanca (1987) - preotul Furtună

    Moromeții (1987) - Tudor Bălosu

    Iacob (1988) - Iacob

    Un bulgăre de humă (1989) - Ion Creangă

    Undeva în Est (1991) - Lupșe

    Drumul câinilor (1991) - Primarul

    Rămânerea (1992) - Preotul

    Balanța (1992) - preotul rural

    Vulpe - vânător (1993)

    Timpul liber (1993) - Șef cadre

    Cel mai iubit dintre pământeni (1993) .... Gardianul 'Dumnezeu'

    Începutul adevărului (Oglinda) (1994) - Petru Groza

    Senatorul melcilor (1995) - senatorul Vârtosu

    Prea târziu (1996) - Prefectul

    Ultima gară (1998) - Bălan

    Fii cu ochii pe fericire (1999) - Tatăl

    Torniamo a casa (1999) - film TV)

    Zapping (2000) - Polițistul

    Manipularea (2000)

    Valsul lebedelor (2002) (film TV) - Constantin Dicu

    Turnul din Pisa (2002) - Dorel

    Occident (2002) - Polițistul

    Noro (2002) - Tatăl lui Norocel

    Magnatul (2004) - Mircea Moraru

    Sindromul Timișoara - Manipularea (2004) - Generalul

    Dallas Pashamende (2005) - Polițistul

    Sistemul nervos (2005) - Ministrul orb

    Ticăloșii (2007) - Finanțatorul partidului

    Gala (2007) (serial TV)

    Inimă de țigan (2007) (serial TV) - Senatorul

    The Dot Man (2007) - Iosif

    Dincolo de America (2008) - colonelul Marcus

    Cocoșul decapitat (2008) - Mailat

    Doar cu buletinul la Paris (2015)

Note

    ^ a b Dorel Visan, Česko-Slovenská filmová databáze

    ^ a b Cinemagia - Dorel Vișan

    ^ Decretul Președintelui României nr. 469 din 30 mai 2002 privind conferirea unor decorații naționale, publicat în Monitorul Oficial nr. 369 din 31 mai 2002.

    ^ "Astăzi e ziua ta..." : Dorel Vișan, 25 iunie 2007, Ramona Vintila, Jurnalul Național, accesat la 3 iulie 2012

Legături externe

    Cinemagia - Dorel Vișan

    Dorel Vișan, revoluționarul devenit „Senatorul melcilor”:  „Am schimbat o minciună cu alta”, 23 aprilie 2014, Remus Florescu, Adevărul

    Dorel Vișan: Confesiunile unui actor cu vorbă de poet, 9 aprilie 2009, Oana-Maria Baltoc, Jurnalul Național

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.