Timp Liber

VIDEO Astăzi despre: Ion Eremia - general, scriitor și deținut politic, supranumit „Soljenițin al românilor” | „Gulliver în ţara minciunilor” îl condamnă la 25 de ani de muncă silnică

Ziarul de Vrancea
23 feb 2024 3056 vizualizări

Ion Eremia (n. 5 mai 1913, Constanța – d. 23 februarie 2004, București) a fost un general, scriitor și deținut politic în regimul comunist, supranumit „Soljenițin al românilor”.

Prietene, de ce sunt atât de triste oraşele noastre?”, întreabă Gulliver. ”Pentru că în ţara noastră a murit de mult veselia, au ucis-o cârmuitorii, noi suntem robi iar stăpânii ne silesc să strigăm că suntem oameni liberi, noi crăpăm de foame, iar stăpânii ne silesc să strigăm că ne ghiftuim”, i se răspunde. Pentru această carte, „Gulliver în Ţara minciunilor”, generalul Ion Eremia a fost condamnat la 14 ani închisoare, 25 de ani muncă silnică şi 10 ani degradare civică.

Revoltat de abuzurile regimului comunist, s-a apucat să scrie pe furiș o carte contra comunismului („Gulliver în țara minciunilor”), pe care voia să o trimită la Paris, ca să fie publicată. La 11 septembrie 1958 finalizează romanul și încearcă să-l trimită spre publicare în Franța. Dar marinarul Pompiliu Pănescu, însarcinat cu această misiune de sora generalului, în loc să ducă manuscrisul în Franța, îl predă Securității.

 

A absolvit cursurile Liceului Militar din Chișinău, apoi pe cele ale Școlii Militare de Geniu, obținând gradul de sublocotenent. În 1935 este repartizat comandant de pluton la Regimentul 7 Pionieri - Timișoara. Între anii 1936 și 1938 urmează studiile tehnice ale Școlii de Aplicații de Geniu, care îi vor permite să inventeze „torpila terestră dirijată”, pentru a cărei paternitate se va lupta ani întregi. În perioada 1936 - 1939 urmează fără a absolvi cursurile Facultății de Litere și Filosofie din București. Aceste studii îi vor marca însă profund viitoarea activitate literară. În vara și toamna anului 1941, după intrarea României în cel de-al doilea război mondial, participă la acțiuni militare pe front, cu Batalionul Transmisiuni Motorizat, luptând în regiunile Chișinău și Tighina. În perioada aprilie 1942 - septembrie 1943 luptă în cadrul Diviziei 1 Pază - „Ucraina”, îndeplinind funcția de comandant de companie. La 10 martie 1944 este înaintat la gradul de căpitan, iar la 23 august 1946, la cel de maior.

După 23 august 1944

Urmează o ascensiune rapidă, la 23 august 1949 fiind avansat la gradul de locotenent colonel, la 9 mai 1950, la cel de colonel și la 9 septembrie 1952 este avansat la gradul de general-maior și numit în funcția de ministru adjunct pentru construcții și cazarea trupelor, funcție pe care o deține până la 5 octombrie 1953. Ca militar, Ion Eremia a îndeplinit, până în 1950, diferite funcții, precum cea de redactor-șef la Glasul Armatei, șef al Casei Centrale a Armatei sau comandant al Academiei Militare Politice. De asemenea, din august 1945 și până în februarie 1948 a fost deputat în Marea Adunare Națională.

Disidență, demascarea cultului personalității

După moartea lui Stalin, în 1953, Ion Eremia pledează deschis pentru analizarea cultului personalității „marelui conducător” și pentru reformarea Partidului Muncitoresc Român. La 30 aprilie 1955, printr-un decret al MAN, Ion Eremia este eliberat din funcția de locțiitor al ministrului Forțelor Armate, iar în iunie 1955, Biroul Politic al Partidului Muncitoresc Romîn numește o comisie pentru „a stabili comportamentul generalului Ion Eremia”. La 22 noiembrie 1955 este trecut în rezervă prin decret al prezidiului MAN, iar la 17 aprilie 1956 este exclus din rândurile PMR. În 1957, Ion Eremia ocupă un post de funcționar la Inspecția Comercială de Stat.

Revoltat de abuzurile regimului comunist, s-a apucat să scrie pe furiș o carte contra comunismului („Gulliver în țara minciunilor”), pe care voia să o trimită la Paris, ca să fie publicată. La 11 septembrie 1958 finalizează romanul și încearcă să-l trimită spre publicare în Franța. Dar marinarul Pompiliu Pănescu, însarcinat cu această misiune de sora generalului, în loc să ducă manuscrisul în Franța, îl predă Securității.

Arestare, deținut politic

La 17 octombrie 1958, Ion Eremia este arestat, iar la 27 octombrie 1959 este condamnat la 25 de ani de muncă silnică pentru „crimă de uneltire contra ordinii sociale prin agitație” și 14 ani temniță grea, pentru „complotare la tentativa crimei de trădare de patrie”, urmând să execute pedeapsa cea mai mare. Începând cu 27 octombrie 1959 trece succesiv prin penitenciarele Jilava, Râmnicu-Sărat și Aiud, iar la 24 iulie 1964 este eliberat prin Decretul Consiliului de Stat nr. 411, de eliberare a tuturor deținuților politici.

Viață personală

În 1965, prima soție a generalului, actrița Reghina Abramovici, și cei doi copii se stabilesc definitiv în SUA, unde vor fi protejați. În anul 1970, Ion Eremia obține reabilitarea judecătorească, iar în 1971 se căsătorește cu Nicoleta Eremia, împreună cu care va înfia doi copii și alături de care va trăi până la moarte. Nicoleta Eremia a câștigat o sumă importantă în procesul intentat împotriva statului român ca urmare condamnării politice a răposatului ei soț, Ion Eremia.[3]

Cărți scrise și publicate

    1971 - Popa Stoica, roman, Editura Militară

    1986 și 1987 - Neînfrînții din Țara Zimbrilor, (vol. I 1986, vol II 1987), Editura Militară

    1989 - În triumf prin Țarigrad, Editura Militară

    2006 - Gulliver în Țara Minciunilor, Editura Andromeda, ISBN 973-87468-2-5 [2]

    2006 - Insula Robinson, Editura Andromeda, 2006, ISBN 973-87468-1-7 [3]

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Pentru această carte, „Gulliver în Ţara minciunilor”, generalul Ion Eremia a fost condamnat la 14 ani închisoare, 25 de ani muncă silnică şi 10 ani degradare civică.

Născut în 1913, la Constanţa, Ion Eremia îşi începe pregătirea militară la Liceul Militar din Chişinău şi Şcoala Militară de Geniu, obţinând gradul de sublocotenent. Urmează alte studii tehnice şi militare, se înscrie şi la Facultatea de Litere din Bucureşti, iar odată cu intrarea ţării în război, Eremia participă activ la acţiunile de pe frontul din Chişinău şi Tighina.

În 1944 este înaintat la gradul de căpitan, pentru ca doi ani mai târziu să ajungă maior. În numai şase ani ajunge din căpitan general, ocupând chiar funcţii de înaltă răspundere cum ar fi acelea de adjunct al ministrului pentru probleme de logistică, şef al învăţământului politic sau deputat în Marea Adunare Naţională.

Din această poziţie condamnă cultul personalităţii lui Gheorghe Gheorghiu Dej şi cooperativizarea forţată a agriculturii. În 1955, el este eliberat din funcţia de locţiitor al ministrului Forţelor Armate, este trecut în rezervă de Marea Adunare, iar în 1956 este exclus şi din rândul Partidului Muncitoresc Român.

În faţa acestei izolări abrupte, Eremia a început să scrie o carte despre regimul din România, vorbind despre abuzurile pe care le comitea. „Gulliver în ţara minciunilor” – aşa cum a numit el cartea – vorbea despre căderea dictatorului comunist prin voinţă populară, cu trei de ani înainte de a se „adeveri”. Carte urma să ajungă la Paris, însă cel care trebuia să o livreze a preferat să o trimită Securităţii.

Eremia este arestat în 1958, iar un an mai târziu e condamnat la 25 de ani de muncă silnică pentru „crimă de uneltire contra ordinii sociale prin agitație” şi alţi 14 ani de temniţă grea pentru „complotare la tentativa crimei de trădare de patrie”.

Sursa: (http://tvr2.tvr.ro)

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.