Timp Liber

Astăzi despre Anamaria Marinca

Ziarul de Vrancea
1 apr 2021 929 vizualizări

Anamaria Marinca s-a născut la Iași, la 1 aprilie 1978, mama sa fiind violonistă, iar tatăl său profesor de teatru. În aceste condiții, Anamaria Marinca s-a integrat cu ușurință în mediul artistic.

Anamaria Marinca s-a născut la Iași, la 1 aprilie 1978, mama sa fiind violonistă, iar tatăl său profesor de teatru. În aceste condiții, Anamaria Marinca s-a integrat cu ușurință în mediul artistic.

A studiat vioara în copilărie, dar a renunțat la muzică în favoarea actoriei.

Este absolventă a Universității de Arte George Enescu din Iași.

Actriță

La 25 de ani, a fost reperată printr-un casting, pentru interpretarea rolului Elenei Vișinescu, în mini-serialul Sex Traffic. Interpretă a unei femei, victimă a unei rețele de trafic de carne vie care a luptat, cu orice preț, pentru salvarea surorii sale din acest mediu, Anamaria Marinca a emoționat profund mediul televizual. Ea a câștigat titlul de Cea mai bună Actriță în anul 2005, la British Academy Television Awards, pentru rolul său din filmul Sex Traffic, o dramă realizată de CBC/Channel 4[3]. Filmul acesta a fost o adevărată trambulină pentru o carieră internațională, încât Anamaria Marinca și-a făcut apariția, într-un nou film, Tinerețe fără tinerețe de Francis Ford Coppola, în 2007.

În anul 2007, Anamaria a jucat în filmul, regizat de Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile[4], care a obținut Palme d'Or, la Festivalul de la Cannes[5].

Filmografie

An     Titlu     Rol     Note

2004     Sex Traffic     Elena Visinescu     

2006     Hotel Babylon     Natasha     (serial TV; 1 episod)

2007     4 Months, 3 Weeks and 2 Days     Otilia     4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

2007     Youth Without Youth     Hotel Receptionist     

2008     The Last Enemy     Yasim Anwar     (miniserial TV)

2008     Boogie     Smaranda Ciocazanu     Altă denumire Summer Holiday

2009     Five Minutes of Heaven     Vika     

2009     Storm     Mira Arendt     

2009     The Countess     Anna Darvulia     

2009     Sleep with Me     Sylvie     (film TV de Marc Jobst[6])

2010     The Aviatrix of Kazbek     The Aviatrix of Kazbek     De vliegenierster van Kazbek

2010     The Pizza Miracle     The Madonna of the Eels     (scurtmetraj)

2010     Look, Stranger     Anna     

2010     Holby City     Mother     (serial TV; 2 episoade)

2011     Ouroboros     Eva     (Scurt)

2011     Holby City     Nadiya Tereschenko     (serial TV; 1 episod)

2012     Wallander     Inese     (serial TV; 1 episod - The Dogs of Riga)

2012     Doctor Who     Darla     (serial TV; 1 episod - Asylum of the Daleks)

2012     A Cloud in a Glass of Water     Anna     

2013     The Politician's Husband     Dita     (serial TV)

2013     Europa Report     Rosa Dasque     

2014     The Missing     Rini     (serial TV)

2014     Fury     Irma     

2015     Floride     Ivona     Regizat de Philippe Le Guay

2015     Y Gwyll     Meg     (serial TV- rol principal)

2015     River     Ema     (serial TV)

2016     Mars     Marta Kamen     (serial TV)

2017     Ghost in the Shell     Dr. Dahlin - Hanka Robotics' Section 9 consultant     Bazat pe seria manga și anime Ghost in the Shell

2019     Temple     Suzanna     (serial TV)

2020     Vechea gardă     Dr. Meta Kozak     

Activitate teatrală

    4:48 Psychosis de Sarah Kane, în rolul principal Anamaria Marinca, regia Christian Benedetti, Young Vic Maria Studio, Londra, (2009)[7]

Premii

    Cea mai bună actriță, în anul 2005, la British Academy Television Awards, pentru rolul său din filmul Sex Traffic

    Cea mai bună actriță, în anul 2007, la Festivalul Internațional al Filmului de la Stokholm, pentru rolul Otilia, din filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

Note

    ^ a b „Anamaria Marinca”, Gemeinsame Normdatei, accesat în 27 aprilie 2014

    ^ a b Anamaria Marinca, Filmportal.de, accesat în 9 octombrie 2017

    ^ Iași: Anamaria Marinca în juriul de la IIFF, 18 septembrie 2009, Alina Stan, Adevărul, accesat la 8 ianuarie 2011

    ^ În rolul Otiliei

    ^ Filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile a fost laureat la cea de-a 60-a ediție a Festivalul de la Cannes

    ^ „Sleep With Me”. Accesat în 29 martie 2013.

    ^ British Teatre Guide

Interviuri

    "Pentru mine, premiul Bafta inseamna o recunoastere enorma", Dia Radu, Formula AS - anul 2005, numărul 667

    Anamaria Marinca - "Iubesc enorm spatiul romanesc, dar in momentul de fata nu ma pot raporta, din pacate, la felul cum merg lucrurile aici", Sanziana Demian, Formula AS - anul 2009, numărul 876

    Anamaria Marinca: Nu flirtez, nu dau sperante false, nu mint niciodata, 20 februarie 2012, Mihaela Carlan, Revista Tango

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

La mulți ani, Anamaria Marinca!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.