Timp Liber

VIDEO Astăzi despre: Actrița română de origine argentiniană - Laura Hidalgo

Ziarul de Vrancea
18 nov 2023 1587 vizualizări

Laura Hidalgo (n. 1 mai 1927, Chișinău, Basarabia, România – d. 18 noiembrie 2005, La Jolla, San Diego, California, Statele Unite) a fost o actriță română de origine argentiniană.

 

Născută în Chișinău, Basarabia, ca Pesea Faerman Postolov, familia ei s-a mutat la Buenos Aires, unde a crescut.

Ea a emigrat în Argentina, împreună cu părinții, la o vârstă destul de mică, ca mai apoi, să urmeze Școala de Artă a Societății Ebraice în această țară, unde i-a avut printre colegi pe Hedy Crilla, David Stivel sau Alberto Berco.

Ulterior, după ce a terminat școala, ea a încercat să își găsească de muncă, așadar a luat studiourile de producție la rând, în speranța că cineva o va remarca.

Într-o primă instanță, a primit un rol de figurantă în filmul The Strange Case of the Murdered Woman, producție regizată de Boris H. Hardy.

În 1949, frumoasa actriță aspirantă participa la un concurs de talente organizat de revista Antena și avea norocul să fie selectată de producătorul Armando Bó.

În cele din urmă, acestuia îi venea ideea schimbării numelui de scenă în Laura Hidalgo, folosit pentru prima oară în filmul Su última pelea.

Acest nume va fi folosit de artistă pe toată durata carierei sale.

În cele din urmă, a jucat câteva roluri secundare în Cinco grandes y una chica, El Morocho del Abasto Juan Mondiola și Derecho viejo, dar niciunul dintre aceste filme nu a fost primit prea bine de critici sau de public.

Laura Hildalgo a început, totuși, să aibă noroc odată cu pelicula Orhideea, ale cărui drepturi de producție au fost cumpărate de Argentina Sono Film.

Inițial, rolul principal trebuia să fie jucat de Zully Moreno, o cunoscută și apreciată actriță a vremurilor respective, însă cum aceasta avea deja alte proiecte în plan, Laura Hildago a fost cea care a înlocuit-o, spre marele noroc al celei din urmă.

În acest film au jucat actori argentinieni cunoscuți ca Santiago Gómez Cou, Eduardo Cuitiño sau Felisa Mary, dar marea „dragoste” a publicului a fost chiar basarabeanca știută drept Laura Hildago, ea „furând” automat inimile tuturor.

În aceeași perioadă, moldoveanca a început o relație destul de agitată cu Narciso Ibáñez Menta. Cei doi au încercat, atât cât au putut, să ascundă povestea de ochii presei, fiindu-le teamă ca eventualele detalii să nu le afecteze carierele.

S-au căsătorit în anul 1950, dar au divorțat patru ani mai târziu.

A renunțat la cinematografie pentru familie

Mai apoi, ea a jucat în El túnel, în regia lui León Klimovsky, urmând ca în 1952 să fie distribuită, alături de Narciso Ibáñez Menta, în thrillerul The Beast Must Die, cel din urmă fiind extrem de apreciat de public.

În anul 1952 călătorește în Spania pentru a turna Trenul expres, o producție regizată de León Klimovsky, iar anul următor se „mută” în Mexic pentru Las tres perfectas casadas, în regia lui Roberto Gavaldón

Cel din urmă îi aduce o nominalizare la Premiile Ariel, la categoria „cea mai bună actriță”.

Pe 1 decembrie 1957, și-a refăcut viața și s-a căsătorit cu arhitectul Manuel Rosen. Această căsătorie îi va schimba total viața, motivând-o să se retragă din viața publică și să-și crească cei trei copii în liniște, departe de luminia reflectoarelor.

Așadar, vedeta cinematografiei argentiniene devenea, peste noapte, o familistă convinsă.

În paralel, publica volumul de poezii La casa a cuestas.

În cele din urmă, s-a mutat în California, Statele Unite ale Americi, unde a rămas până la moartea sa.

Laura Hidalgo a decedat pe 18 noiembrie 2005, la vârsta de 78 de ani, în urma unui accident vascular cerebral.(playtech.ro)

Hidalgo a apărut în șaisprezece filme în Mexic, Spania și Argentina. De multe ori a fost comparată cu actrița austriacă Hedy Lamarr, cu care semăna. În 1954 a fost nominalizată pentru Premiul Ariel pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea ei din Las tres perfectas casadas (1953). S-a retras din actorie în anul 1958, în urma căsătoriei sale cu un arhitect, și s-a stabilit în Mexic. Mai târziu s-a mutat în Statele Unite ale Americii, unde a rămas până la sfârșitul vieții.

Filmografie

    Juan Mondiola (1950)

    Orhideea (1951)

    Tunelul (1952)

    Fiara trebuie să moară (1952)

    Las tres perfectas casadas (1953)

    Hermina neagră (1953)

    Dincolo de uitare (1956)

Referințe

    ^ Passenger list of the ship ASTURIAS arriving to Buenos Aires on Apr 14, 1931

    ^ „Pesea Faerman - Brazil, São Paulo, Immigration Cards”. Accesat în 20 ianuarie 2015.

    ^ Plazaola p.10

    ^ „Ariel - Ganadores y nominados - Laura Hidalgo”. Accesat în 20 ianuarie 2015.

Bibliografie

    Plazaola, Luis Trelles. Sud-American Cinema. La Editorial, UPR, 1989.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.