Timp Liber

Festivalul “Liră de argint”, transformat în concursul “Armonii intime”

Ziarul de Vrancea
30 aug 2012 2351 vizualizări
Festivalul de poezie devenit internaţional, în ultimii ani,“Liră de argint” ce se organiza an de an în ultima duminică a lunii august la Sihlea, a fost anulat, după trecerea în nefiinţă, în luna martie a acestui an, a unuia dintre iniţiatorii principali, învăţătorul Octavian Ionescu.

Festivalul a avut nenumărate ediţii, fiind organizat an de an în Conacul Sihleanu – Grădişteanu - Ghica, de la Sihlea, unde funcţionează  în prezent Şcoala cu clasele I-VIII Sihlea. Manifestarea a fost sprijinită financiar în ultimii ani de Direcţia pentru Cultură Vrancea. Manifestarea  a fost începută în anul 1880 de sora poetului Alexandru Sihleanu, Elena Grădisteanu, şi s-a desfăşurat pană la venirea comuniştilor care au confiscat averile Sihlenilor, apoi a fost reluat în 1996 la iniţiativa învăţătorului Octavian Ionescu şi a urmaşilor poetului. Din păcate, din ceea cea a fost candva cea mai longevivă manifestare culturală din judeţ, a rămas acum doar un concurs de poezie la nivelul şcolii locale. „Din păcate sprijinul financiar a fost aproape inexistent, urmaşii poetului, interesaţi de continuarea acestei tradiţii, decedand, iar acum întamplandu-se acelaşi lucru şi cu domnul Ionescu. Noi am organizat la nivelul şcolii un concurs de poezie dedicat copiiilor de gimnaziu pe parcursul vacanţei de iarnă, sub titulatura «Armonii intime», cum se chema singurul album al poetului. Suntem deja la a doua ediţie”, ne-a declarat directorul Şcolii Sihlea, Lăcrămioara Vespan. Poetul Alexandru Sihleanu a murit la numai 23 de ani, bolnav de antrax. Versurile sale l-au impresionat pe Mihai Eminescu care l-a numit pe poetul vrancean „liră de argint” în poezia „Epigonii”. (M. V.)


Actuala Şcoală Sihlea ce funcţionează în fostul conac


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Bebe Vladut, acum 4076 zile, 16 ore, 3 minute
http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=224696034335212&set=*.171073633030786.39138.171064516365031&type=1&theater
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.