Timp Liber

Nici apa marii nu ii racoreste pe turistii infierbintati

Oana Olaru
26 aug 2010 1128 vizualizări
Exclusiv on line!!! Plajele sint arhipline, canicula aducind pe litoral in august un numar record de turisti pe care nici apa marii nu-i mai racoreste u din pacate, in urma turistilor ramin mormane intregi de gunoi

Turistii au dat navala spre statiunile de pe litoral. De la 1 august, canicula a pus stapanire pe toata tara, acest lucru impingindu-i pe romanii din toate colturile sa se indrepte spre litoral. Pe tronsonul din apropierea punctului de taxare de la Fetesti, traficul se desfasoara cu mare dificultate, iar cozile se intind si pe kilometri intregi. Cu toate acestea, greutatile din trafic nu sint luate in seama de cei care tin mortis sa vada marea. Locurile de cazare, hoteluri si vile, sint ocupate in proportie de 100% cu toate ca dificultatile economice si-au instalat corturile in tara nostra, ca la ele acasa. Tinerii se calca in picioare pentru a prinde o camera libera in Costinesti, denumita si Statiunea Tineretului. Cei mai fericiti sint particularii. La ei, o camera se inchiriaza cu 50 lei pe noapte. în Eforie, preturile la cazare sint la fel de mici, insa mincarea este mult mai scumpa. De exemplu, micul dejun, care contine o cafea cu lapte, doua gogosi, o chifla, oua si citeva felii de castraveti costa 25 de lei. Pentru un prinz, cu doua feluri de mincare se plateste 35 lei. Turistii isi pot amagi foamea si cu o ciorbita la 8 lei sau cu o portie de cartofi pai care costa 7 lei. Pizza foarte buna, preparata in fata ta, in maxim 10 minute, costa intre 19 si 23 lei. In Vama Veche multi dintre turisti s-au batut pentru un loc de campare pe plaja. Este primul an in care au disparut de la marginea soselei chiar si particularii care ofera cazare.


Gunoaiele sint impinse sub sezlonguri


Marea Neagra «fierbe»! Apa a ajuns si la temperaturi record de 30 de grade Celsius in august, in conditiile in care media variaza intre 22- 24 de grade. Datorita intinderii mari a apei care degaja vapori reci de aer, canicula este suportata mai usor pe plaja, sub o umbrela, cu un pahar de bere rece sau de suc. Iubitorii de soare au nevoie si de hidratare. Din pacate insa la plecare uita sa duca resturile la cos. Aceasta in timp ce pubelele pentru colectarea selectiva a gunoaielor sint aproape goale. Pentru turisti este mai comod sa arunce gunoiul pe jos.

In jurul orei 20.00, cind mai toti turistii parasesc, rind pe rind, sezlongurile, se poate observa pe culoarul dintre scaunele de plaja, o mare de gunoaie. PET-uri, cutii din metal, pahare si hirtii ajung sa fie adunate de angajatii operatorului de plaja in saci mari din plastic, iar apoi sint selectate pe categorii. Nu se cunoaste cantitatea exacta a deseuri adunate la sfirsitul fiecarei zile de pe plaja, dar oricum aceasta este foarte mare. Trecind peste toate acestea, seara se incheie cu distractie maxima in cluburi de fite sau mai putin pretentioase. Acestea ofera nopti incendiare, in locatii precum Bamboo, Desire, Bellagio, The Office, Tan Tan Summer Club, Summer Crush, Gossip, Goa, Jezoo Club & Lounge, Opium Garden. Spatiile sint amenajate pentru "liliecii" veniti cu chef de distractie.


Litoralul romanesc sau bulgaresc ?


Litoralul romanesc a fost mereu taxat la capitolul curatenie. Principalele motive pentru care era refuzat si avea de pierdut in favoarea celui bulgaresc a fost curatenia si calitatea serviciilor oferite de hoteluri si restaurante. în Bulgaria sint si turisti romani, dar ei nu reprezinta majoritatea. Acolo, cei mai multi sint nemti si englezi, iar cultura lor ecologica este foarte bine dezvoltata, asa ca nu putem face o comparatie. în ceea ce priveste cel de-al doilea motiv, vina apartine operatorilor din turism care nu investesc in specializarea personalului angajat. Primul motiv tine insa atit de operatorul de plaja, dar si de educatia de care dau dovada oaspetii. Operatorul face curatenia, dar turistul are o datorie morala de a o mentine. (Foto si text Oana OLARU, studenta la facultatea de jurnalism)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.