Timp Liber

Atractii turistice pe ruta Focsani- Nistoresti

Cristina Roibu
30 iul 2010 5324 vizualizări
O serie de biserici de lemn va intimpina pe traseul de astazi, Focsani-Vidra-Valea Sarii- Vrancioaia- Naruja- Paltin- Nereju- Nistoresti u o salba de biserici de lemn din secolul al XII-lea infrumuseteaza aceasta zona u Cheile Narujei va intimpina cu un peisaj spectaculos, in mijlocul carora troneaza Lacul Negru

Astazi continuam seria traseelor cultural-turistice din Vrancea pentru promovarea celor mai valoroase obiective ale judetului. Ultimul traseu realizat de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National Vrancea este Focsani-Vidra-Valea Sarii- Vrancioaia- Naruja- Paltin- Nereju- Nistoresti.

Vom vizita monumentul eroilor vrinceni de la Vidra, bisericute si manastiri de lemn devenite monumente nationale si vom afla mai multe despre monografia locala si despreLacul Negru din Herastrau. Colectia muzeala Simion Harnea, unde sint expuse obiecte cu profil etnografic si de istorie locala va sta ca reper in vizita dumneavoastra la Naruja. De la Focsani, pornim in drumetia noastra spre Vidra, unde vegheaza monumentul eroilor vrinceni din primul razboi mondial, cunoscut si sub numele de Crucea lui Chilian.

Ne continuam traseul spre zona de munte a judetului, unde sit rasfirate o serie de biserici de lemn vestite pentru vechimea lor. In Valea Sarii puteti vedea biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva", care dateaza din secolul al XVII-lea. La Vrancioaia puteti vizita biserica de lemn "Sf. Nicolae" (sec. XVII) iar la Naruja puteti vedea biserica "Cuvioasa Sf. Paraschiva" (sec VIII). Si la Nistoresti gasim o frumoasa biserica de lemn, "Sf. Nicolae" (sec. XVIII).


Colectii cu obiecte traditionale si rezervatia Cheile Narujei


Tot la Naruja puteti vizita colectia muzeala Simion Harnea, infiintata in anul 1926, unde sint expuse obiecte cu profil etnografic si de istorie locala. Colectia se afla in cadrul caminului cultural din localitate. Un alt loc unde puteti aprecia o colectie muzeala sateasca este Paltin, unde sint expuse piese de mobilier, port popular, unelte si ustensile gospodaresti si atelierele mesterilor populari de la Nereju. La Iresti puteti vizita Ulita Olarilor,centru de ceramica traditionala, atestat inca din anul 1600. In incursiunea montana in aceasta zona nu trebuie sa ratati aria protejata Cheile Narujei, cu Lacu Negru din Herastrau. Aria protejata are o suprafata de 20 ha si este localizata pe cursul superior al piriului Naruja, trasatura sa caracteristica fiind fragmentarea terenului, unde s-a format un relief de o deosebita spectaculozitate. Punctul central al acestei arii protejate il constituie Lacul Negru. Situat la altitudinea de 1.250 m, are o suprafata de cca. 1 ha si o adincime de 7,5 m. Ceea ce ii confera un caracter de unicat in Vrancea este turbaria care se dezvolta pe treimea inferioara si care are aspectul unui plaur. Denumirea de Lacul Negru provine de la intunecimea molidisurilor care-l inconjoara si care se reflecta in apele limpezi ale lacului.(Cristina ROIBU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.