Educație

Anticariatul din Focsani- locul de intilnire al cartilor vechi

Cristina Roibu
19 aug 2011 9763 vizualizări
Sediul de pe Bulevardul Unirii, unde cartile se simt inghesuite din cauza spatiului mic de depozitare, este o sursa de inspiratie pentru multi vrinceni u musterii nu mai vin ca altadata, poate si din cauza santierului din Piata Unirii

Anticariatul din Focsani, pitit intr-un colt pe Bulevardul Unirii linga magazinul Leonardo, are carti noi si vechi ce isi asteapta cumparatorii. Desi nu este cunoscut de toata lumea, citiva cititori care se plimba prin preajma vad cartile afisate la standul din fata si se mai opresc sa-si clateasca ochii prin manuscrisele clasicilor. Au lucrari de la Alexandre Dumas, Goethe, Balzac, Proust, Sienkiewicz sau Tomas Hardy pina la Constantin Chirita, Cella Serghi si albumele de arta ale unor pictori precum Paul Cezanne. Acest depozit de carti a fost initiat de Sirbu Filipache, fostul sef de la Dezvoltare, un patron ce a dezvoltat o librarie in zona si s-a decis sa o transforme in anticariat acum cinci ani. A incercat sa aduca exemplare care se cauta, de la clasici, pina la biografia Madonnei, care era afisata pe stand pina de curind. Anticariatul are in stoc aproximativ 19.000 de carti din absolut toate domeniile, de la medicina pina la beletristica. Fiecare pret este pus in functie de importanta si cerinta lui pe piata. Spre exemplu, Divina Comedia a lui Dante scrisa in original in limba italiana avea un pret 40 de lei. Toate cele trei volume - Infernul, Purgatoriul si Paradisul - erau noi si puteau fi achizitionate cu citeva zeci de lei. O librarie vinde aceste trei bucati la pretul minim de180 de lei, insa un norocos cumparator le-a putut cumpara de la anticariat cu un pret mult mai redus. Vinzatoarea ne spunea cu amaraciune in glas ca nu se mai cauta cartea, ca in anii trecuti mai erau tineri care veneau sa cumpere, iar acum sint foarte putini cei care mai vin macar sa intrebe. „Mai vin scolari cu liste de carti si cumpara ce gasesc, pentru ca pretul este mult mai accesibil ca in librarii. Cu acelasi pret isi cumpara doua- trei si chiar daca uneori coperta este invechita, se consoleaza ca dau doi- trei lei pe un exemplar. Vin oameni care isi dau cartile, fie ca se muta, fie ca au nevoie urgenta de bani si le vind”, ne spune Mioara, vinzatoarea acestui anticariat. Aceasta adauga ca mai vin doamne in virsta dupa carti de dragoste de Sandra Brown si ca ar fi singurele persoane care mai trec prin acest loc. Comparata cu o librarie, gasim si avantaje si dezavantaje. Avantajul este ca sint carti vechi iar pentru un colectionar se pot gasi usor editii care au fost limitate. Un alt avantaj il reprezinta pretul accesibil. Ca dezavantaj enumeram faptul ca unele editii sint vechi si neactualizate si nu se mai aplica in viata cotidiana. Pentru cei interesati de un dictionar bun ar fi de preferat achizitionarea unuia cit mai recent si care sa cuprinda cit mai mute definitii, de preferinta actualizate. In cazul unui tratat de medicina, este recomandabil unul nu foarte vechi si care sa contina cit mai putine metode rudimentare. Si chiar si in cazul acesta va servi pentru cercetare. (Cristina ROIBU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.