Timp Liber

Atractia taberei de la Galaciuc, rezervatia de pini silvestru

Doina Ganea
7 mai 2010 5254 vizualizări
Tabara de la Galaciuc este singura pregatita din cele trei tabere din judet sa primeasca oaspeti u pretul perceput pentru un loc de cazare la Galaciuc este de 35 de lei/noapte u tabara de la Cotesti va fi data in folosinta luna aceasta u pentru reconstructia taberei de la Soveja este necesar 1 milion de euro

Anul acesta, la Tabara de la Galaciuc sint pregatite 200 de locuri de cazare si deja, pina la aceasta data, sint ocupate patru serii, respectiv patru saptamini, din cele 11 din vacanta de vara. Teoretic ar fi 300 de locuri de cazare, insa 100 dintre acestea sint in cabane inca nefunctionale. Potrivit oficialilor, in 2009 au fost de 4-5 ori mai multe cazari in Tabara Galaciuc decit in 2008. In 2010 administratorii asteapta ca numarul oaspetilor sa fie de doua ori mai mare decit in 2009. "Cred ca vom merge pe maxim. Deocamdata, se lucreaza la aductiunea cu apa. Speram ca in iulie sa obtinem finantare pentru acest lucru. Lucrarea a fost scoasa la licitatie si sint doua contestatii acum. DSP ne-a dat autorizatie provizorie pentru un an, care expira in septembrie 2009", a spus Adrian Baciu, directorul Directiei Judetene de Tineret Vrancea. Pretul perceput pentru un loc de cazare este de 35 de lei/noapte, la care se adauga 20 de lei mincare, trei mese pe zi. Tabara mai este prevazuta cu dozatoare de apa potabila si cu acces la internet. Anul trecut au fost cazate la Galaciuc 1.762 de persoane, acoperindu-se peste 9.000 de nopti de cazare. Tabara de la Galaciuc este puternic ozonata deoarece se afla in rezervatia "pini silvestru pe soluri sarace", singura din Europa. In baza turistica de la Focsani au fost anul trecut 881 de cazari pentru cele 40 de locuri.


Tabara Cotesti, in prag de inaugurare


In aceasta vara, Tabara de la Cotesti nu va intra in circuitul taberelor pentru elevi. Potrivit oficialilor DJT, prima parte a investitiei de la Cotesti are in vedere reabilitarea unui corp cu 24 de locuri ^ bucatarie. In fiecare corp sint sase camere a cite patru paturi fiecare si cu grup sanitar propriu. "Trebuia data in folosinta in aprilie, dar au aparut lucrari suplimentare. Este vorba de gard, fiindca dupa ce am terminat prima parte a investitiei ne-am dat seama ca gardul vechi strica tot aspectul. Asa ca tabara va fi data in folosinta luna aceasta. Mai trebuie sa obtinem insa avizele DSP, DSV plus ca mai sint probleme cu angajarile, fiindca nu putem sa le facem. Si mai e o problema cu sarcina electrica deoarece este prea incarcata. S-au tot construit case pina la tabara si a crescut numarul de consumatori. Asa ca atunci cind am vrut sa dam drumul la investitiei am constatat ca e reteaua suprasolicitata si ne-ar mai trebui un post TRAFO", ne-a declarat Adrian Baciu. Toata investitia a costat aproximativ 700 de mii de lei. Incalzirea taberei este pe centrala electrica. Partea a doua a investitiei presupune pavilionul central si patru cabane. Pavilionul este inceput din 1998 si este gata in proportie de 98%. Mai trebuie sa fie tencuita, izolata, schimbate timplaria si acoperisul. Pentru reconstructia taberei de la Soveja este necesar 1 milion de euro. Tabara are o suprafata de 1 ha. Conform directorului DJT Vrancea, Adrian Baciu, tabara trebuie sa aiba minim 100 de locuri de cazare pentru a fi eficienta. Deocamdata se incearca obtinerea unei hotariri de guvern pentru demolarea ei, iar reconstructia s-ar putea face in parteneriat public privat. Aceasta daca Primaria Soveja n-ar dori sa o preia si sa o faca rentabila. "Incercam sa o demolam, dar ne trebuie o Hotarire de Guvern. Valoarea ei de inventar este de 27 de lei. ANST a spus ca o sa caseze mai multe tabere si va face un proiect pentru toate, cind o sa aiba situatia la nivel national. Mai dureaza insa putin", a fost de parere Adrian Baciu. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.