Timp Liber

Vacante in ianuarie, la jumatate de pret

Ciprian Fânaru
8 ian 2010 866 vizualizări
Ieftinirea sejururilor in tara ori strainatate s-a produs, dar nu atrage puhoiul de turisti u daca Revelionul pe Valea Prahovei v-ar fi scos din buzunar si 2.000 de lei, costul se reduce acum la jumatate u reducerile la o vacanta in hotelurile statiunilor montane de afara se invirt in jurul sumei de 100 de euro u destui turisti romani aleg Austria, in timp ce ucrainienii si rusii de rit vechi salveaza bugetul hotelierilor de pe Valea Prahovei

Impatimitii sporturilor de iarna si cei care vor sa profite de zapada fara sa cheltuiasca foarte multi bani pot incepe sa isi faca planuri de voiaj. In statiuni, tarifele incep sa se diminueze comparativ cu perioada sarbatorilor, fiind astfel accesibile unui numar mai mare de persoane. Pentru vrincenii care au fost nevoiti sa munceasca de sarbatori sau pentru cei carora preturile sejururilor li s-au parut prea mari, variantele mai ieftine incep sa capete forma. Ofertele de RetroRevelion au inceput sa apara la agentiile de turism, desi clientii se mai lasa inca asteptati. Daca dau dovada de rabdare, vrincenii pot profita de reduceri cu adevarat importante abia in perioada de vara, pentru care hotelierii si-au facut deja planuri de atragere a turistilor. Important de stiut este faptul ca aceasta reducere a preturilor este de fapt o revenire la cotele obisnuite ale tarifelor. Modificarea este logica, tinind cont ca de Sarbatori pretul includea si mesele festive sau spectacolele, incarcind astfel nota de plata.

Au scazut tarifele, dar si numarul clientilor

Unitatile de cazare mai dispun de un atu care le-ar putea spori incasarile, deoarece in perioada imediat urmatoare acestea vor oferi servicii crestinilor ortodocsi de rit vechi, fapt care le va permite sa mentina preturile la un nivel destul de ridicat. "Tarifele au scazut, dar la fel s-a intimplat si cu numarul de clienti. Daca vorbim de procente, preturile au scazut si cu 20% si unitatile de cazare tot nu s-au ocupat la capacitate maxima. Hotelierii au mai schimbat si tipul de pachete, fata de cele din timpul sarbatorilor, care aveau masa festiva inclusa si alte asemenea servicii. La un hotel de 3 stele din Predeal turistii au platit cam 1.400 "" 1500 de lei, in conditiile in care pachetele porneau in octombrie si de la 3.000 "" 3.200 de lei. Pentru perioada urmatoare avem pachetele speciale de o saptamina la munte, oferte exista, clienti sa fie", ne-a spus Daniela Leonte de la agentia Ikon Travel. Chiar daca vremea este favorabila sporturilor de iarna, hotelierii nu mai pot profita la maximum de conditiile meteo si de zapada pentru a atrage solicitarile pentru statiunile unde se poate schia. "Ce-i drept, tarifele sint mai mici, chiar cu pina la 50% per sejur, depinde de locatie. Fata de perioada de Revelion este evident ca au scazut si preturile valabile pentru Valea Prahovei, unde au fost si oferte de 2.000 de lei. Noi ca agentie nu avem un program special pentru "retrorevelion". In general, statiunile sint cautate in aceasta perioada pentru cei dornici de schi si de sanius", ne-a explicat Tudorita Enache, managerul agentiei Tur Sorena.

Schiul pe pirtiile austriece, cu 30 de euro mai accesibil

La o prima cercetare a ofertelor operatorilor de turism, scaderea preturilor este evidenta, dar nu semnificativa, asadar nu poate fi vorba de chilipiruri. Potrivit agentiei Icar Tours, oferta din perioada 5 ianuarie "" 30 martie este de 84 de euro/persoana/zi, in regim de demipensiune. Este vorba de renumita zona propice schi-ului Zell Am See-Kaprun, aflata in apropierea ghetarului Kitzsteinhorn. Un calcul arata ca sase nopti la hotel de trei stele ajung la 504 euro, mai putin cu 165 de euro fata de un sejur de revelion in aceeasi locatie. In Bansko, statiunea numarul 1 de schi a Bulgariei, cazarea cu mic dejun in camera dubla la hotel de trei stele costa pina pe 3 ianuarie 51 de euro/zi. Acum, cazarea in aceleasi conditii scoate din buzunar doar 28 de euro. Si alte agentii au scos la bataie oferte care demonstreaza de asemenea oportunitatile de distractie corelate cu economii. Hotelurile de trei stele din Vatra Dornei, in zona pirtiei de schi pentru incepatori si profesionisti Dealu Negru, au pregatit oferte cuprinse intre 70 si 100 de lei/zi/loc in camera, dar vilele si cabanele practica tarife si mai accesibile, in jurul a 50 de lei. In concluzie, cei care nu s-au putut bucura de vacanta in perioada sarbatorilor de iarna au acum ocazia, cu efort si cu putina sansa, sa aleaga o oferta de petrecere a unui sejur departe de casa, cu un efort financiar mai mic. Existenta reducerilor, unele dintre ele nu foarte semnificative, este binevenita in contextul situatiei economice dificile, care ne face sa cintarim bine inainte de a scoate banii din buzunar pentru placerea unei vacante. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.