Timp Liber

Cit ne costa vacanta de Craciun?

Ciprian Fânaru
20 nov 2009 1398 vizualizări
u cei mai multi turisti se orienteaza catre pensiunile rurale din tara, unde traditiile sint de o frumusete aparte u sejurul de cel putin 3 zile costa 200 - 500 lei in statiuni, 70 - 200 lei la pensiuni si intre 200 si 500 euro in Austria ori Cehia

Se apropie cu pasi repezi si este probabil cea mai asteptata si apreciata sarbatoare a romanilor. Este vorba de Craciun, si cu toate ca vrincenii, la fel ca mare parte din locuitorii planetei, traverseaza o perioada dificila, multi dintre acestia se gindesc totusi la o evadare cu acest prilej. Pensiunile romanesti ramin prima optiune. "De Craciun recomandam pensiunile din zona Lepsa, Gresu, Soveja, la pensiunile turistice de 2, 3 si 4 margarete si pensiunea Antistres din Prahuda, comuna Paltin, aflata la o ora si jumatate distanta de mers de Focsani. Ca o precizare, capacitatea de cazare pentru turisti la «liber» nu este prea mare, aceasta pentru ca patronii au ocupate locurile pentru oaspeti traditionali sau «obisnuiti ai casei»", ne-a spus Ion Roman, manager la Vrancea Tour. In cadrul unui sejur de 3 "" 4 zile vi se ofera produse originale vrincenesti, puteti lua parte la obiceiurile de iarna, la celebra pomana a porcului, sau va puteti da cu saniuta. Alta destinatie cautata este Moldova, mai precis statiuni precum Slanic Moldova, Durau, Vatra Dornei dar si la Cimpulung Moldovenesc. Timp de 3 "" 5 zile, la hoteluri sau pensiuni puteti beneficia de servicii "moldovenesti", veti putea gusta, in functie de preferintele culinare, din renumitii cirnati cu mamaliguta si poale in briu. Pentru o camera in pensiunile din satul turistic Lepsa, o persoana trebuie sa scoata din buzunar intre 60 si 150 de lei, dar unele vile pot fi inchiriate in intregime pentru sume ce difera in functie de locuri si dotari. Transilvania propune la rindul ei programe cu servicii ardelenesti, piperate la gust dar nu si la pret, dupa cum se lauda patronii. Craciunul in zona Brasovului, la hoteluri de 1 "" 5 stele si la Covasna, Tusnad, Sovata, Ocna Sibiului ori statiunea Baile Felix se incadreaza intre 200 si 500 de lei, in functie de includerea sau nu in pachet a mesei. Majoritatea aleg sa nu gateasca totusi si sa se bucure de vacanta. Oltenia propune locatii ca Olanesti, Calimanesti, Caciulata si chiar Pucioasa, avind drept atractii vizite la manastiri, locuri istorice, zone pitoresti, ski si tratament. Doritorii trebuie sa plateasca un avans de 50% si primesc apoi "biletul de Craciun".


In Maramures sau pe Valea Prahovei


Cei care detin tichete de vacanta le pot folosi numai in tara. La fel ca in anii trecuti, Poiana Brasov atrage multi turisti de Sarbatori, chiar daca de Craciun pretul la hotel de patru stele porneste de la 650 de lei de persoana sau 135 de euro. Sint incluse trei nopti de cazare cu mic dejun bufet, in regim de demipensiune, iar copiii sub 10 ani au gratuitate. In Maramures costurile la stabilimente de trei stele se invirt in jurul a 700 de lei, iar in Predeal e vorba de 500 de lei. Pensiunile maramuresene au preturi intre 70 "" 200 de lei, dar au si oferte cu reduceri substantiale, valabile pentru cei care fac rezervari din timp. "In principiu, Bucovina este destinatia principala aleasa, dar si Valea Prahovei ramine o optiune. Cele mai cautate sint bineinteles pensiunile din nordul Moldovei. Pretul pentru trei nopti de cazare porneste de la 600 de lei si plafonul maxim difera. Nu este o diferenta prea mare fata de anul trecut la cererea de pachete pentru sarbatorile de iarna, «ingramadeala» incepe de obicei dupa data de 15 noiembrie", a spus Dragos Horhocea, patronul agentiei de turism Agetur si vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).


Concertele vieneze si Laponia sint atractiile din strainatate


Potrivit vicelui de la ANAT, Laponia este in continuare un punct de atractie. 7 zile "" 6 nopti de cazare cu mic dejun in statiunea finlandeza Levi urca la 970 de euro de persoana, dar merita efortul finanicar, cel putin o data in viata. Un astfel de pachet include bilet de avion, cina festiva de Craciun, excursie la satul lui Mos Craciun si "Santa Park" pe 25 decembrie, insotitor din partea agentiei, imbracaminte termoizolanta. Pentru 100-150 de euro, mai puteti face un safari cu snowmobilul sau cu sania trasa de ciinii husky. Mai mult sau mai putin surprinzator, Bulgaria ramine in top. Aici, trei nopti la patru stele, all-inclusive costa 230 de euro de persoana, dar clientul trebuie sa plateasca transportul. In Kusadasi, Turcia, trei nopti la patru stele "se ridica" la 250 de euro. Un Craciun de vis la Viena, unde aveti ocazia sa asistati la concertul de la palatul Schonbrunn, va scoate din buzunar sume destul de mari, intre 279 si 499 de euro in functie de transport si numarul zilelor de cazare, in camera duble. Raminind in zona concertelor din capitalele central europene, cinci zile in Cehia, la Praga, costa in medie 400 de euro, bonusul fiind evident concertul de Craciun de la Opera Nationala. Capitala vecinilor unguri, Budapesta, poate fi locul in care sa petreceti aceasta perioada speciala a anului, mai ales ca pachetele incluzind 3 nopti de cazare pornesc de la un pret atractiv, 150 de euro. Agentiile de turism au desigur si oferte mai mult decit exclusiviste, precum croaziere de 7 zile in insulele Galapagos de la 4.176 de euro. Mai nou, un sejur in Dubai nu mai pare apanajul celebritatilor, daca tinem cont ca 6 la hotel de trei stele, fara masa si transport incluse, o persoana da doar 56 de euro pe noapte. Biletul de avion va costa insa in jur de 300 de euro, astfel ca sarbatorile petrecute in tara par in cele din urma sa ramina o alegere inteleapta. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.