Mausoleul eroilor din cartierul Sud este deschis vizitatorilor
Mausoleul Eroilor din Focşani este unul dintre cele patru monumente funerare din judeţ ridicate în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Lucrările de reabilitare au fost incluse într-un proiect REGIO implementat în perioada 4 iunie 2009-03 decembrie 2013. Mausoleul din Focşani a fost inclus, alături de Mausoleele din Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja în circuitul turistic intitulat “Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. În circuit mai sunt incluse cateva monumente precum Monumentul Victoriei de la Tişiţa, Monumentul Ecaterinei Teodoroiu, de la ieşirea din comuna Străoane spre Soveja şi Cimitirul Eroilor Germani căzuţi în luptele din Primul Război Mondial, din Soveja.
Mausoleul din Focşani este deschis zilnic Mormantul ostaşului necunoscut
Mausoleul eroilor din Focşani este situat pe Bulevardul Bucureşti nr. 9 bis, în cartierul Sud. Lucrările de construcţie au început în anul 1926 din iniţiativă publică, cu sprijinul Societăţii “Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, filiala Putna şi al oficialităţilor locale. Ulterior, proiectul şi construcţia mausoleului au fost încredinţate arhitectului State Baloşin. Lucrările au început în anul 1927 şi au fost finalizate în cursul anului 1931. Mult timp acesta a fost închis pentru reabilitare. Aici sunt înhumaţi 2.422 eroi, din care 1.904 eroi în osuar şi alţi 418 în morminte individuale (firide). De altfel, pe pereţii monumentului au fost inscripţionate numele eroilor şi, ori de cate ori au ocazia, rudele şi cunoştinţele celor înhumaţi vin să aducă un omagiu, după cum a spus ghidul de serviciu. Mausoleul este deschis zilnic vizitatorilor, între orele 9.00-17.00, biletul de intrare pentru un adult fiind de 4 lei. Pentru grupuri organizate, însoţite de un adult, preţul biletului este de 2 lei, iar elevii, studenţii, veteranii de război sau persoanele cu handicap vor plăti doar un leu. Gratuitate se acordă persoanelor cu handicap grav şi însoţitorilor acestora, pensionarilor şi salariaţilor din reţeaua muzeală.
Reguli de vizitare
Atat în incinta muzeului, dar şi în spaţiul verde din jurul acestuia, vizitatorii trebuie să respecte anumite reguli. Astfel, este interzis mersul pe bicicletă, trotinetă, role sau skateboard, călcatul pe spaţiul verde, accesul cu animale de companie, jocul cu mingea, consumul de băuturi alcoolice, inscripţionarea mesajelor pe zidurile monumentului sau deteriorarea bunurilor existente. (Alexandra TĂTARU)