Timp Liber

Check-in. "Amanta", cu degustare şi un (altfel de) trofeu

Olimpia SĂPUNARU
17 iul 2016 5056 vizualizări
Sunt cuvinte pe care le simţi mai adevărate decât altele, fiindcă le înmoi în vin, ca anafura. Unele le înmoi în butoiu' cu bere, oriunde

Era să zic "pulbere"! O bere rece "merge" (în combinaţie), la sigur, cu un concert rock, un Rose sau o Busuioacă de Bohotin, servite la 10 grade Celsius, de ce n-ar merge degustate înaintea unui spectacol de teatru?
Cum nu am încercat niciodată "teatru cu vin" (dulce!) m-am dus joi la Ateneul Popular "Mr.Gh.Pastia" să onorez invitaţia Vincon, ca să "degust" piesa de teatru "Amanta". Înţeleg (n-am băut mult vin!) că e un soi (!) de parteneriat între "fabrica de vin" vrânceană şi "fabrica de teatru" a lui George Ivaşcu (impresarul!), colaborând şi în alte proiecte. Joi seara, 14 iunie, ne-am "împărtăşit" cu un text comic, spumos, în "pinten" regizoralo-scenografic clasic, "vintage". Desigur, actorii... Mari! Demni de o capodoperă universală! (Unele chestii tot de pe pliant le citesc.) Regia, Armand Calinovici. Scenografia, Mirela-Maria Niculescu
Adaptare după "Încurcă Lume"
"Amanta" e, de fapt, o adaptare după A.D.Hertz a piesei "Încurcă Lume", o piesă pe care şi Teatrul nostru din Focşani o are în repertoriu.

Gavril Pătru, Magda Catone, Eugenia Şerban, Armand Calotă, Ovidiu Cuncea

Aşa că, dacă nu aţi ajuns la acest spectacol pentru Magda Catone (Didina Strâmbuleanu), Eugenia şerban (Olga-amanta), Armand Calotă (Emil Strâmbuleanu), Ovidiu Cuncea (Bungrăzescu Traian) şi Gavril Pătru (Matei Pintenaru) — o variantă de distribuţie, că există şi dubluri — sau momiţi de pliantul-invitaţie care anunţa că e o "comedie de mare succes", povestea e aceeaşi, să ştiţi! Fără vin, ce-i drept!
Un soţ calcă "strâmb"(buleanu). Avocat! Pe nevastă nu că n-ar iubi-o, dar nu îl cheamă strâmb-iubuleanu, nu?! O trăsură îl aduce târzior, direct din patul de hotel al Olgăi, amanta, în  "patul conjugal" al Didinei, nevastă. Care, na, "strâmbuleană", doar n-o dormi, ci uite că doreşte explicaţii. Avocatul inventează o poveste, cu un fost coleg de clasă din şcoală, cu care nu s-a mai văzut de multă vreme şi care l-a ţinut până la ziuă (emoţia revederii, deh!) şi, nervos că nevasta i se dă în spectacol şi minciuna are picioare scurte (deşi e avocat!), sparge o fereastră; de-aici încolo conflictul piesei e "rezolvat" de paşii unui trecător întâmplător, domnul Încurcă-Lume, care aude toată povestea şi se hotărăşte să dea o mână de ajutor, sunând la uşă şi dându-se drept Bungrăzescu Traian; adică cel cu care a zis că şi-a petrecut noaptea al nostru "strâmbulean". Numai că Didina are un frate procuror şi un pic sărit de pe... cal(Pintenu) şi care, sunat de Didina, vine să-şi "apere" sora, neştiind că între timp s-a lămurit situaţia. Strâmbuleanu, exaltat că personajul inventat de el a căpătat şi-un chip, îi povesteşte falsului Bungrăzescu, ca unui prieten din copilărie, că are o amantă, Olga, la ce hotel se vede cu ea, precum şi alte picanterii, dedesubturi, degustări... Didina, bucuroasă de oaspeţi, îl invită pe Bungrăzescu să rămână peste noapte şi încercarea de a refuza invitaţia, pe motiv că este aşteptat de soţie, eşuează, astfel că se întoarce în casa familiei Strâmbuleanu — cu cine credeţi? — cu Olga, pe care o prezintă drept soţia sa. Ei... de-aici încolo, nebunie! Imaginaţi-vă ce presiune pe StrâmBuleanu, să locuiască pentru un timp în aceeaşi casă cu amanta şi soţia, plus un necunoscut în "pat" cu amanta proprie! Pintenu, neodihnit şi încăpăţânat ca un catâr, ia firul poveştii şi-l întinde la maxim, cercetându-l cu lupa. El apare la fereastra casei Strâmbuleanu în momente cheie sau furişându-se în casa surorii lui, anume pentru tensiunea cuplurilor. Dar nu e el, oricât de vigilent e, cel care explodează finalul! Acesta e decis de un bileţel pe care scrie "nu uita, te cheamă Bungrăzescu Traian!" — îl tot uitau şi Strâmbuleanu, dar şi Încurcă-Lume —, pe care îl găseşte soţia când totul se putea termina cu bine, căci se descâlciseră înspre bine iţele. Aruncat de Încurcă-Lume, ca să-şi merite porecla.
Aşadar, aviz celor cu amanţi/amante: ai grijă ce personaj inventezi sau ce nume îi pui şi pe ce îl scrii, că s-ar putea să ţi se întâmple!

"Atenţie, ecou!" Un amănunt mărunt, ca să nu demitizăm pe viitor actorul măreţ!

Un subiect accesibil, familiar, cum bine observaţi, de aici rezultând şi succesul "garantat" al piesei! Desigur, cu aportul marilor actori, strălucitori în lumina reflectoarelor. Nu acelaşi lucru l-aş putea zice despre culisele Ateneului, în unele momente de linişte, pe scenă, auzindu-se ecoul celor care nu "prestau" sau simţindu-se trecerea lor prin spatele fundalului, fiindcă "tremura" vişinia catifea. Dar, nu cred că spectatorii au observat, aşa că nu e bai, marii actori neputând avea cunoştinţă despre toate dedesubturile spaţiilor unde urmează să aibă spectacol şi despre "trădările" lor.
Poate n-ar strica un bileţel lipit pe pereţii din faţa cabinelor Ateneului care să avertizeze: "Atenţie, ecou!" Un amănunt mărunt, ca să nu demitizăm pe viitor actorul măreţ! Per ansamblu, dincolo de cârcotelile mele, "Amanta" e un spectacol... "rose"!


Acum, o să cobor de pe scena marilor noştri actori români şi mai las doar o notă de tip "post-it", pe care o lipesc, deocamdată, pe "frigider", ca să ne răcorim împreună: România are o Campioană mondială absolută la secţiunea actorie-juniori, la WCOPA2016 (World Championships of Performing Arts)! Despre Giada Giardinelli, despre faptul că e vrânceancă şi despre trofeul mondial obţinut de aceasta pentru "vrăjitoarea" Giada, vă voi relata într-un articol viitor, cum e şi firesc, nu numai ca să nu ne încurcăm în teme, în renume şi nume (precum şi în trofee), dar şi pentru că un asemenea subiect e musai să aibă spaţiul, paharul închinat şi ecoul lui, propriu! Hai, noroc! (Olimpia SĂPUNARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Fanuta, acum 2839 zile, 41 minute, 30 secunde
Eu voiam un verdict : spectacolul a fost mai bun sau mai ...putin bun fata de ce se joaca la Teatrul din Focsani (spectacolul Incurca Lume)
Olimpia, acum 2838 zile, 15 ore, 48 minute, 16 secunde
Nu știu. Pe cea a actorilor TMF nu am văzut-o încă. Și, oricum, Fănuțo, "mai buni" sunt ai noștri întotdeauna, precum și copilu' îi mai frumos dacă îi al tău. Nu? :) În citeste integral
oarecare, acum 2839 zile, 3 ore, 14 minute, 4 secunde
Olimpia, poate, daca nu ai pune atatea paranteze si ai face frazele mai scurte, ai fi mai spumoasa. nu uita ca intr-un fel suntem perceputi de interlocutori cand vorbim si altfel cand scriem, chiar citeste integral
Olimpia, acum 2839 zile, 2 ore, 7 minute, 53 secunde
Voi ține cont de remarcă, mulțumesc! Defectul sau deformația îmi vine dintr-acolo că până mai ieri scriam vers alb. Deci, nu articole lungi. Ca o scuză, totuși, eu, când scriu aceste citeste integral
elena, acum 2839 zile, 3 ore, 25 minute, 30 secunde
Felicitari Olimpia Sapunaru pentru articol.Scrii superb.
Olimpia, acum 2839 zile, 2 ore, 59 minute, 11 secunde
Ah, doar "rose" în acest caz, mulțumesc, Elena!
elena, acum 2839 zile, 3 ore, 27 minute, 45 secunde
Felicitari Olimpia Sapunaru pentru articol.Scrii superb.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.