Timp Liber

Premieră: Picturile unui artist celebru vor fi expuse în Vrancea

Ziarul de Vrancea
13 apr 2016 2443 vizualizări
Sansă unică pentru vrâncenii iubitori de artă, care au nemaiîntâlnita ocazie de a admira lucrările pictorului Nicolae Teodorescu, aflate la Muzeul Bisericesc al Eparhiei, unde stau securizate

Vineri, 15 aprilie 2016, între orele 9 – 15, lucrările pictorului Nicolae Teodorescu, aflate în Muzeul Bisericesc al Eparhiei Buzăului şi Vrancei, vor fi expuse publicului vrâncean, graţie generozităţii autorităţilor bisericeşti şi cu sprijinul Casei de Cultură ”C. C. Giurescu” din Odobeşti.

Nicolae Teodorescu – Răstignire

 Pentru prima dată, după două secole, picturile reprezentative ale fondatorului şcolii de zugravi/pictură de la Episcopia Buzăului vor putea fi admirate în Foyerul Bibliotecii Publice din Odobeşti. Profesorul Universitar Doctor Vlad Alexandrescu, actualmente Ministrul Culturii, va deschide vernisajul dedicat pictorului considerat unul dintre cei mai importanţi pictori bisericeşti de la începutul epocii moderne. Evenimentul începe la ora 12. „Pictorul Nicolae Teodorescu se situează la frontiera dintre pictura bisericească de sorginte Bizantină şi cea de influenţă Occidentală, aceasta din urmă intrată în spaţiul românesc prin discipolul şi nepotul său, Gheorghe Tattarescu. Numele său se leagă de şcoala de pictură a Episcopiei Buzăului, fondată de Episcopul Chesarie în 1831, pe care a condus-o din 1837. A zugrăvit lăcaşuri de cult din Bucureşti, Vrancea şi Buzău, pictând printre altele Biserica "Sfintii Apostoli"    

 

Nicolae Teodorescu - Roata vieţii

 

Mănăstirii Ciolanu, Biserica ”Sfânta Treime” a Mănăstirii Răteşti, catedrala episcopală a Eparhiei Buzăului şi catedrala patriarhală din Bucureşti. Datorită rolului său în renaşterea picturii bisericeşti, în 1844, domnitorul Gheorghe Bibescu l-a ridicat la rangul onorific de Pitar. S-a stins aşa cum a trăit în 1880, în discreţie şi modestie, fiind înmormântat la Mănăstirea Ciolanu”, transmite într-un comunicat de presă Valentin Muscă, directorul Casei de Cultură ”C. C. Giurescu” din Odobeşti, coordonatorul evenimentului. Iniţiatorii spun că evenimentul face parte din programul cultural dedicat aniversării a 390 de ani de la prima atestare a Oraşului Odobeşti. Proiectul de reconstituire a istoriei oraşului Odobeşti, iniţiat de primăria din localitate, a început pe 25 martie, de Buna Vestire, şi va continua. În cadrul proiectului vor fi reeditate şi două serii de cărţi poştale din veacul trecut, când Odobeştiul se afla în perioada de vârf a dezvoltării sale economice. (Iulia Cristina DASCĂLU)

    Portretul soţiei lui Nicolae Teodorescu       Nicolae Teodorescu – Autoportret



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.