Timp Liber

„Edith Piaf, femeia care a iubit”, jucată la Focşani, într-un restaurant

Ziarul de Vrancea
11 iul 2014 1549 vizualizări
Interpretarea i-a apărţinut unei actriţe din Basarabia, Irena Boclincă, absolventă a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău u Edith Piaf a fost un artist fenomen care, în ciuda copilăriei complicate, reuşeşte să se remarce prin talentul său unic u actriţa Irena Boclincă spune că iubeşte Romania şi şi-ar dori să se mute aici

Cea de-a doua seară a Festivalului „Vin’ la Teatru” s-a încheiat cu piesa intitulată „Edith Piaf, femeia care a iubit”, care a avut loc la Restaurantul Wassermann, de la ora 20 30. Publicul s-a bucurat de un spectacol de excepţie ce a adus pe scenă, timp de oră şi jumătate, povestea sinuoasă a faimoasei „cântăreţe din popor“. Actriţa Irena Boclincă, absolventă a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, a adus-o în scenă pe Edith Piaf, care şi-a povestit viaţa zbuciumată. Piesa s-a bucurat de succes deplin şi încă se bucură, după cum ne spune Irena, actriţă la Teatrul "Eugene Ionesco "din Chişinău şi prezentatoarea unei rubrici a emisiunii „Ora de ras” difuzată pe postul de televiziune moldovean JurnalTV. Aceasta a primit în luna aprilie a acestui an premiul pentru cel mai bun « One Woman Show » la cea de-a noua ediţie a Galei Internaţionale de Recitaluri Dramatice de la Bacău.

O viaţă zbuciumată

Piesa începe prin fraza de început din cartea «Viaţa mea», a cântăreţei : „Voi muri şi se vor spune atâtea lucruri despre mine încât nimeni nu va şti cine am fost de fapt. Veţi spune că asta nu contează? E adevărat, dar este o idee care mă doare“. Edith Piaf a reprezentat un fenomen artistic de talie mondială. În ciuda copilăriei complicate cauzate de o familie depravată, ea reuşeşte să se remarce prin talentul său unic. A rămas întipărită în istoria artei franceze drept femeia care a iubit deoarece avea mulţi amanţi pe care îi cucerea prin puterea talentului său. Boxerul Marcel Cerdan îi marcheză existenţa şi după moartea sa, aceasta cade victima dependenţei de alcool şi morfină, având mai multe accidente de maşină cât şi scenice. Sfârşeşte la numai 47 de ani epuizată. Spectacolul se încheie prin vorbele protagonistei: «I se vor ierta multe, pentru că ea a iubit mult. »

Un proiect individual

Piesa în care joacă Irena Boclincă a debutat în februarie 2013 la sediul Uniunii Teatrale din Moldova. Ea a colaborat cu regizoarea şi profesoara sa de la facultate, Nelly Cozaru, ea fiind admiratoarea celebrei Edith Piaf, supranumită „puiul de vrabie“. Regizoarea a adunat informaţii până când a întâlnit-o pe Irena şi a considerat-o actriţa potrivită. Irena spune că Edith Piaf  «a avut o viaţă foarte zbuciumată şi ea a iubit foarte mult, lumea nu prea o înţelegea, probabil şi în ziua de azi sunt actori sau cântăreţi, vorbim de oamenii de artă, care au succes pe plan profesional şi pe plan personal sunt mai puţin împliniţi, pentru că nu poţi să fii fericit pe ambele drumuri şi atunci trebuie să alegi, aşa se dă de sus, nu poţi fi fericit pe ambele. » Iubeşte România. “În genere, ador România, o spun pentru a nu ştiu câta oară!”, a exclamat aceasta. Actriţa are în plan câteva colaborări în ţară deoarece şi-ar dori să se mute. Vorbeşte despre publicul vrâncean cu faţa luminată de un zâmbet şi multă mulţumire. « Publicul de aici este cult, nu ştiu dacă este în fiecare zi la spectacole, dar cel de astă seară mi s-a părut foarte cult, citit, a ascultat, a fost atent la tot», a încheiat actriţa. (Serena TENEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.