Stiri din redactie

Ziarul de Vrancea, din nou in raportul Departamentului de Stat al SUA.

Mihai Boicu
3 mar 2005 1120 vizualizări
Raportul se axeaza pe libertatea de exprimare si libertatea presei. Amenintari, santaje, presiuni economice, chiar batai este imaginea americanilor despre relatia fostei puteri cu presa.



"Ziarul de Vrancea" este nominalizat din nou in Raportul de tara pentru Romania privind respectarea Drepturilor Omului in 2004, dat publicitatii de Ambasada SUA, din cauza presiunilor la care a fost supus pe parcursul anului trecut. Cotidianul nostru a mai fost mentionat in Raportul Departamentului de Stat pe anul 2002, in urma incercarilor de a-l desfiinta, orchestrate de puterea condusa de Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean si al PSD Vrancea. Dupa cum se stie, libertatea de expresie si a presei sint cele mai grave probleme din guvernarea PSD. Dupa cum se arata in raport, fosta putere a facut tot posibilul pentru ca sa nu ajunga la public informatii despre scandalurile in care au fost implicati membrii sai. Pesedistii au incercat sa-si impuna controlul asupra a tot ceea ce inseamna mass media. Presa locala a fost supusa unor mari presiuni, iar pesedistii vrinceni au facut aproape tot ce le-a stat in putinta pentru a le inchide gura ziaristilor incomozi.

Vrancea a ajuns din nou sa fie aratata cu degetul de autoritatile americane, din cauza incercarilor repetate ale pesedistilor de a reduce la tacere presa independenta. "Ziarul de Vrancea" este mentionat in Raportul de tara al SUA, care critica dur fosta putere pentru limitarea libertatii de exprimare si a presei. Batai, amenintari, santaje, presiuni, constringeri, este prezentarea deloc magulitoare a modului in care a fosta putere a inteles sa respecte libertatea presei. "Actiunile guvernului si, uneori, lipsa de actiune, au restrictionat libertatea de expresie si pe cea a presei", se arata in raport. Pesedistii au profitat de aproate toate portitele pentru a controla mass media. Televiziunea si radiolul de stat s-au aflat in totalitate sub controlul fostei puteri, dupa cum au dezvaluit o parte din angajati. Televiziunile private si-au retinut criticile, constrinse de datoriile la buget. Fostul premier Adrian Nastase a dominat jurnalele de stiri, iar aproape toate stirile despre el au fost pozitive. In teritoriu, pesedistii au cumparat sau au controlat din umbra mijloacele media, asa cum s-a intimplat si in Vrancea, cu exceptia cotidianului nostru. Orientarea ziaristilor a fost aceeasi cu a patronilor, care, la rindul lor, au fost nevoiti sa se orienteze catre PSD si nu sa faca presa adevarata. "In judetul Vrancea, cotidianul Ziarul de Vrancea a afirmat ca a fost supus in repetate rinduri presiunilor si amenintarilor din partea oficialilor locali, pe parcursul anului, inclusiv din partea presedintelui Consiliului Judetean", se arata in Raportul de tara. Autorii mentioneaza numeroase cazuri din presa locala, in care autoritatile au incercat impuna legea pumnului dupa materiale in care li se dezvaluiau neregulile.

De ce am intrat in atentia americanilor

Anul trecut a fost deosebit de dur pentru presa locala in general, si pentru "Ziarul de Vrancea" in special, in contextul campaniei electorale. Presiunile pesedistilor au atins un nivel greu de imaginat, iar institutiile si functionarii publici au fost folosite in campaniile pentru alegerile locale si cele generale. Jurnalistii "Ziarului de Vrancea" au fost hartuiti chiar de sefii administratiei judetene, asa cum s-a intimplat la Gugesti, atunci cind Oprisan i-a spus reporterului aflat la fata locului ca este un "prost". La alegerile generale, fostul sef al Politiei i-a "atras" atentia unui reporter al "Ziarului de Vrancea" ca mama sa lucreaza in Politie. "Sa vezi ce omor va dau dupa campanie!", le-a spus atunci reporterilor actualul deputat George Baesu, fostul prefect al judetului. "Ziarul de Vrancea" a fost supus unui adevarat blocaj informational din partea institutiilor publice, care directionau informatiile numai catre ziarele conduse din umbra de Marian Oprisan. De altfel, dupa cum a dezvaluit cotidianul nostru, SC ENET SA si CUP RA, cu toate ca detin monopolul pe piata locala si nici nu sint intr-o situatie financiara de invidiat, au alocat sume uriase pentru publicitate in ziarele aflate sub controlul PSD. La fel s-a intimplat si la SC "Drumuri si Poduri" SA, folosita de actionarul unic, Consiliul Judetean, ca o vaca de muls. "Media a relatat mai multe cazuri in care jurnalisti de la ziare locale care au primit telefoane de amenintare sau li s-au controlat resursele financiare, din ordinul oficialilor locali, dupa ce au dezvaluit presupuse ilegalitati comise de oficiali locali, cum ar fi construirea de vile luxoase sau participarea in afaceri sau activitati care intrau sub incidenta legislatiei privind conflictul de interese", se arata in Raportul pentru Romania prezentat Departamentului de Stat al SUA.

Raportul s-a axat pe libertatea presei

"Ziarul de Vrancea" a fost mentionat si in Raportul pe anul 2002 al Departamentului de Stat al SUA ca un caz flagrant de incalcare a libertatii presei, dupa ce s-a incercat desfiintarea lui. Doi ani mai tirziu, acesta reapare intr-un alt raport al autoritatilor americane, ceea ce a dovedit ca autoritatile locale din Vrancea nu si-au uitat obiceiurile, doar si le-au mai rafinat. Autorii Raportului de tara pe anul 2004 consacra cele mai multe pagini libertatii de exprimare si a presei. "Observatorii media au afirmat ca teama de controale financiare de la guvern si actiuni fiscale punitive pentru colectarea acestor arierate au inhibat relatarile negative privind personalitatile guvernamentale de marca. Grupurile de observatori si-au exprimat ingrijorarea ca guvernul ar putea exercita presiuni asupra mass-media prin platile pentru publicitate ale companiilor de stat", se mai arata in raport.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.