Sport

VIDEO | Noutăți despre decesul antrenorului sârb de baschet în sala Liceului Sportiv din Focșani

Ziarul de Vrancea
10 apr 2023 4208 vizualizări

Știrile despre decesul antrenorului de baschet sârb Dalibor Destanovic, în sala Liceului Sportiv din Focșani, difuzate miercuri seară, 5 aprilie 2023, de posturile de televiziune Pro TV și Antena 3 aduc în spațiul public câteva noutăți față de ceea ce se comenta „la cald” la puțină vreme de la producerea tragediei, marți 4 aprilie 2023. Citiți-le și vizionați-le în continuare.

Decesul antrenorului sârb de baschet Dalibor Dixson Destanovic s-a produs  în jurul prei 16:00 , marți 04 aprilie 2023, în timpul unui meci disputat în sala Liceului Sportiv din Focșani.Tragedia s-a petrecut când elevii săi participau la un turneu național dedicat jucătorilor sub 16 ani.

Ambulanța a ajuns, însă, fără medic, așa că poliția a deschis o anchetă pentru a verifica dacă viața antrenorului putea fi salvată. Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

Momentele dramatice au survenit în primul sfert de oră al meciului pe care juniorii de la Academia de Baschet Phoenix Galați îl disputau în fața adversarilor din București( n.r. Știința București), menționează jurnaliștii de la stirileprotv.ro. Dalibor Dixon Destanovic, antrenorul gălățenilor, un sârb care activa de mai mulți ani în baschetul românesc, a căzut pe parchet.

Mai multe persoane au încercat să îi acorde primul ajutor, în timp ce altele au sunat la 112. La ora 16.01 s-a primit apelul la ambulanță. Salvarea a ajuns după 5 minute, însă fără medic, doar cu un asistent! Și asta pentru că, după ora 15, doar un singur medic lucrează la Serviciul de Ambulanță Vrancea.

Gabriela Moroș, purtător de cuvânt SAJ Vrancea, citată de stirileprotv.ro : „Singurul echipaj de urgență cu medic în serviciu, la ora respectivă, era deja alocat la altă solicitare."

Antrenorul sârb, căzut la pământ, inconștient, nu a putut fi ajutat decât de un asistent medical prezent, conform regulamentului federației, la meci. Bărbatul este angajat al Spitalului Județean de Urgență din Focșani.

Avea tensiunea zero

Romeo Liciu, asistent medical, citat de stirileprotv.ro„I-am măsurat tensiunea și am văzut că tensiunea e zero, am trecut la manevrele de resuscitare până a venit echipajul de ambulanță. În afara faptului să fac niște manevre de resuscitare, nici nu am voie să fac mai mult" .

Mihai Petruț, director Liceul cu Program Sportiv Focșani, citat de stirileprotv.ro: „Asistentul medical prezent la joc a intervenit imediat, până la sosirea ambulanței."

Corina Dobrovici, martor, citată de stirileprotv.ro: „Am luat copiii, i-am dus la vestiare!"

Alina Cosma, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Focșani, citată de stirileprotv.ro: „Bărbatul a ajuns la UPU în stop cardio-respirator, adus de către ambulanță la ora 16:32. S-au început de urgență manevrele de resuscitare, din păcate fără succes iar la ora 17:22 s-a declarat decesul."

Acum, mulți se întreabă dacă prezența unui medic pe ambulanța sosită la locul solicitării l-ar fi putut salva pe antrenor.

Florin Nini, preşedintele clubului Phoenix Galați, citat de stirileprotv.ro: „Noi am pierdut un om, am pierdut un prieten"

Pe de altă parte, regulamentul competițiilor de baschet pentru juniori impune doar prezența unui cadru medical, care își pune semnătura și ștampila pe un document, înainte de începerea meciului. Doar în cazul competițiilor de seniori, este obligatorie prezența unei ambulanțe.

Ce prevede regulamentul Federației

„La competițiile de baschet juniori Under 16, regulamentul specific elaborat de FR Baschet și aprobat de Consiliul Director al federației, prevede, la punctul 8.2.2: "Este obligatorie pentru baza sportivă asigurarea asistenței medicale prin prezența unui cadru medical specializat pe toată durata jocului/competiției. (...)Prezența suplimentară unei unități mobile de intervenție (ambulanță) este obligatorie doar în cazul meciurilor din competițiile de seniori -Liga Națională de Baschet Masculin și Liga Națională de Baschet Feminin-." a precizat Federația Română de Baschet într-un răspuns pentru stirileprotv.ro.

Marian Săvăstru, organizator de competiții sportive, citat de stirileprotv.ro: „Nu este specificat în mod clar că este nevoie de serviciu de ambulanță. Poate ar fi avut o șansă în plus de salvare."

Dalibor Dixson Destanovic era stabilit în Galați din 2016, când a semnat cu clubul Phoenix. Răspundea de juniori și, de puțină vreme, începuse procedurile pentru obținerea cetățeniei române. Voia să aducă și la noi metodele de antrenament din Serbia, una dintre cele mai mari puteri din baschetul mondial.

Treaba mea aici nu este doar să îi învăț pe copii cum ne antrenăm noi în Serbia, ci să le arăt și antrenorilor români din acest club cum facem noi acest lucru în Serbia", spunea el, într-un interviu.

Antrenorul mort în condiții dramatice, pe un teren de baschet din România, va fi înmormântat de familia lui acasă, în Serbia.

Antrenorul sârb de baschet Dalibor Dixson Destanovic era în Galați din 2016 și ceruse cetățenie română

Marian Săvăstru, organizator de competiții sportive: ”Nu este specificat în mod clar că este nevoie de serviciu de ambulanță, poate ar fi avut o șansă în plus de salvare”.

Dalibor Dixon Destanovic era stabilit la Galați din 2016 și începuse procedurile pentru obținerea cetățeniei române.

Antrenorul sârb de baschet Dalibor Dixson Destanovic spunea conform, stirileprotv.ro : ”Treaba mea aici nu este doar să îi învăț pe copii cum ne antrenăm noi în Serbia, ci să le arăt și antrenorilor români din acest club cum facem noi acest lucru în Serbia”.

 Medicii legiști urmează să stabilească exact cauza morții. Coach Dixon va fi înmormântat acasă, în Serbia.

Text informații + VIDEO:stirileprotv.ro

Citiți și :VIDEO | Noi detalii în cazul antrenorului de baschet mort la un meci în Focşani.De ce ambulanţa nu avea medic şi defibrilator

Sunt anchete pentru ucidere din culpă, după ce antrenorul unei echipe de baschet din Galați a murit în timpul unui meci la Focșani. Ambulanța venită la faţa locului nu avea nici medic nici defibrilator. Ce spun martorii.

VIDEO: Antena 3 CNN

 

Reamintim că antrenorul echipei de baschet Phonix Galați, Dalibor Destanovic a mutir marți 04 aprilie 2023 la Focșani unde are loc Turneul Final B al Campionatului Național de Baschet U16 masculin.

Apropiații bărbatului de 47 de ani, de origine sârbă, spun că acesta nu a avut nicio șansă să supraviețuiască pentru că ambulanța care a venit să-l preia nu avea nici medic, nici defibrilator.

Antrenorul de origine sârbă a făcut infarct în timpul partidei de baschet dintre Phoenix Galați și Știința București.

Dalibor Destanovic s-a prăbușit din picioare, iar ambulanța trimisă nu avea nici medic, doar un asistent.

Acesta împreună cu părinții sportivilor au încercat să-i acorde primul ajutor.

După o discuție cu un elev de-al dânsului s-a prăbușit efectiv pe teren și în momentul ăla am intervenit la fața locului. Am văzut că tensiunea zero. Am trecut la manevră de resuscitare și până a venit echipajul de ambulanță", spune Romeo Liciu, asistent medical.

"A căzut fulgerător și am venit spre el și nu am mai putut face nimic. Doar resuscitare a manuală și i-am și ținut limba să nu o înghită.După 10-15 minute a venit ambulanța  fără medic, dar noi suntem învățați că suntem în România", spune un părinte prezent la meci.

Antrenorul a fost preluat de ambulanță în stop cardiorespirator, iar la Spitalul Județean din Focșani a fost declarat mort.

"Nu avem decât un singur medic. Atât după ora 15:00 este un singur medic care iese de gardă. Situația asta nu ne confruntăm numai noi. Asta este o situație generală și, din păcate, posibilitatea de a angaja alții nu sunt, pentru că necesită un curs de pregătire care în momentul de față nu să mai efectuează.", spune Laurenţiu Albiş, manager SAJ Vrancea.

Colegii antrenorului sunt în stare de șoc.

"Eu nu am fost acolo, mi-aș fi dorit să știu că s-a făcut tot ce era omenește, tot ce trebuie, respectiv un prim ajutor corect. Ambulanța, din discuțiile cu cei prezenți a venit la un sfert de oră, poate nu știu, nu vreau să incriminez pe nimeni. Nu-mi doresc să dezvolt mai mult decât trebuie acest eveniment, pentru că finalul este că noi am pierdut un om, am pierdut un prieten. El era parte a clubului, nu doar un antrenor al clubului.Era persoana care răspundea de sectorul juvenil. O persoană profesionistă, maleabilă, adaptabilă și în special persoana  alături de care am construit multe, multe proiecte", spune Florin Nini, preşedinte club Phoenix.

"Era foarte pasionat. Viața lui a fost baschetul, dovadă  cei 21 de ani de jucător profesionist și ulterior destul de mulți de antrenor", spune un prieten.

Specialiștii cer ca regulamentul să fie schimbat pentru că nu prevede ca ambulanța să fie prezentă în mod obligatoriu la meciurile de juniori.

"Este nevoie de serviciu de ambulanță la orice eveniment sportiv, pentru că, vedem, nu este primul caz care poate ar fi avut o șansă în plus de salvare dacă ar fi fost cadru medical cu totul specializat, prezent", spune Marian Săvăstru, organizator competiții baschet.

Antrenorul va fi înmormântat în Serbia. Polițiștii au demarat o anchetă pentru ucidere din culpă, dar și pentru neluarea măsurilor legale de sănătate și securitate în muncă.

Text informații + VIDEO:antena3.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.