Sport

VIDEO Astăzi despre: Fotbalistul cu o carieră de poveste cu vârfuri la Craiova Maxima şi Naţională: Costică Ștefănescu, fundaş central în Naţionala de vis a României, supranumit „Ministrul apărării din fotbalul românesc”

Ziarul de Vrancea
25 mar 2024 4131 vizualizări

Costică Ștefănescu (n. 26 martie 1951 București - d. 20 august 2013) a fost un jucător român de fotbal, care a evoluat pentru echipa națională de fotbal a României și a fost supranumit "Ministrul apărării".

 

 

A avut o carieră de poveste. 24 de ani a deţinut Costică Ştefănescu recordul de partide în Liga I. A strâns 490 de meciuri în prima ligă si a evoluat de 66 de ori pentru prima reprezentativă a României. Sunt câteva dintre reperele unei cariere de excepţie, cu vârfuri la Craiova Maxima şi Naţională. A fost căpitanul echipei naţionale la turneul final al Campionatului European din 1984

Supranumit „Ministrul Apărării“, Costică Ștefănescu a ajuns la Universitatea Craiova în 1973 de la Steaua, la schimb cu Sameș. Primul său sezon în alb-albastru a însemnat și primul titlu de campioană al Universității. Costică Ștefănescu a fost căpitanul alb-albaștrilor mai bine de un deceniu, în perioada de vârf a Craiovei Maxima. A purtat tricoul Științei între anii 1973-1986. Are 490 de meciuri în Liga 1 și 19 goluri, precum și 66 selecții în naționala României. A câștigat trei titluri de campion cu Universitatea și de patru ori a ridicat Cupa României.

Despre el, Ioan Chirilă spunea: “Ai mereu impresia că şi-a uitat valiza-diplomat pe o masă de conferinţă, la Geneva sau Stockholm. Vorbeşte puţin şi asta îndeosebi în anii de când e căpitan la Craiova şi la echipa naţională. Îşi cântăreşte greu cuvintele. În faţa lui, glumele devin întotdeauna mai pudice. Până şi Cârţu se supune acestei reguli. Deseori, lasă impresia că este şeful unei brigăzi de şoc, care se bate pentru a asigura rezistenţa digului în timpul unor inundaţii.”

(Sursa: ucv1948.ro)

În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru participarea la Campionatul European din 1984 și pentru întreaga activitate.

După retragere, Ștefănescu și-a început cariera în antrenorat. Ultima echipă antrenată de el a fost Al-Jaish Syria din Damasc. Este al doilea fotbalist după numărul de meciuri jucate în Liga I, 490. A murit la 20 august 2013: fiind diagnosticat cu cancer pulmonar, el a decis să se arunce de la balconul spitalului unde era internat.

Note

    ^ Adrian Petculescu (20 august 2013), „BIOGRAFIE: Costică Ștefănescu, "ministrul Apărării" din fotbalul românesc”, Mediafax, accesat în 21 noiembrie 2016

    ^ Costică Ștefănescu, fostul căpitan al Universității Craiova și al echipei naționale de fotbal, s-a sinucis, antena3, 20 august 2013

    ^ Agenția de presă Mediafax: Fostul fotbalist Costică Ștefănescu s-a sinucis, accesat 20 august 2013

    ^ „DECRET privind conferirea Ordinului și Medaliei Meritul Sportiv” (PDF). Monitorul Oficial al României Nr. 241. 28 martie 2008. p. 3. Accesat în 26 august 2016.

    ^ „Decorarea unor personalități ale fotbalului românesc”. Administrația Prezidențială. 25 martie 2008. Accesat în 26 august 2016.

Legături externe

    Costică Ștefănescu pe romaniansoccer.ro

    Costică Ștefănescu pe tricolori.gsp.ro

Interviuri

    Costică Ștefănescu, antrenor: „Gardoș va fi noul Chivu“, 1 iunie 2011, Marius Chițu, Adevărul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.