Sport

VAR la toamna viitoare

Ziarul de Vrancea
14 sep 2021 820 vizualizări

Alexandru Deaconu explică de ce este nevoie de o perioadă lungă de pregătire a arbitrilor pentru uzul asistenței video

Vicepreședintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Alexandru Deaconu, a declarat, miercuri, că pentri implementarea sistemului VAR este nevoie de o perioadă de aproximativ zece luni pentru pregătirea arbitrilor. Pregătirea a început în această săptămână. Întrebat când va fi folosit sistemul VAR în România pentru prima dată, Deaconu a răspuns: “Nu pot să răspund în momentul ăsta. Avem nevoie de aproximativ zece luni pentru pregătirea arbitrilor. FIFA monitorizează atent acest proces și pentru a putea trece la următorul pas e nevoie de validarea FIFA. Sunt niște pași pe care trebuie să îi completăm obligatoriu, FIFA spune clar că acești pași nu pot fi săriți”.

Alexandru Deaconu a precizat că în acest moment se desfășoară faza de pregătire offline. “Săptămâna trecută am primit toate echipamentele și mulțumim deținătorul drepturilor de televiziune, respectiv EAD. Săptămâna trecută au fost instalate echipamentele în birourile CCA, iar începând de luni am drumul la pregătirea practică a arbitrilor. Se familiarizează cu sistemul. Noi așteptăm cel mai mult implementarea acestui sistem, pentru că îi va ajuta în situațiile în care apar niște greșeli clare, evidente, sau vor fi incidenter care nu pot fi detectate în timpul jocului. Avem două echipe de arbitri care sunt deja certificate VAR, cea a lui Istvan Kovacs și cea a lui Ovidiu Hațegan. Procesul de implementare a VAR s-a declanșat în octombrie 2019. În martie 2020 a venit pandemia, din motive obiective aproape un an nu s-a întâmplat nimic. Proiectul a fost reluat la începutul acestui an. Au fost foarte multe discuții împreună cu partenerii FRF, respectiv ai CCA, LPF și cu deținătorul drepturilor de televiziune și într-un final am reușit să aducem acest sistem în România”.

Marți, Federația Română de Fotbal a anunțat că furnizorul de tehnologie pentru asistență video în fotbalul românesc a livrat zilele trecute simulatoarele pentru pregătirea arbitrilor, acestea fiind instalate la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor, și că pregătirea practică a început.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.