Sport

Un român, cel mai bun agent sportiv din lume

Ziarul de Vrancea
27 sep 2017 899 vizualizări

Constantin Dumitrașcu, care trăiește în Germania, l-a depășit pe celebrul Jorge Mendes, agentul lui Cristiano Ronaldo și l-a egalat pe Scott Boras

Românul Constantin Dumitrașcu, patronul firmei Mondial Sports Management, care trăiește în Germania, l-a devansat pe faimosul portughez Jorge Mendes în clasamentul celor mai bine plătiți agenți sportivi din lume, pe baza comisioanelor, ierarhie stabilită de revista Forbes. Doar șapte din ''cei mai profitabili'' 50 de agenți sportivi activează în fotbal, însă ei ocupă patru din primele 10 locuri în clasamentul mondial stabilit săptămâna aceasta de Forbes pornind de la o estimare a comisioanelor lor. Această poziție de invidiat se explică în parte prin comisionul de 10% practicat, potrivit revistei economice americane, la salariile din fotbal, în timp ce comisionul maxim al agenților este de 5% în baseball (MLB), 4% în NBA și NHL, și 3% în NFL.  

Numărul unu în această meserie rămâne americanul Scott Boras, care are printre clienții săi starturile din MLB. Noutatea este că pentru prima dată în cinci ani de când există acest clasament, Boras împarte primul loc cu un agent de fotbal, dar nu cu portughezul Jorge Mendes, agentul lui Cristiano Ronaldo și Angel Di Maria, care a ajuns de pe locul II pe III, ci cu românul Constantin Dumitrașcu. Potrivit Forbes, primii doi din acest Top 50 al agenților au încasat fiecare aproape 110 milioane dolari (93 milioane euro) din comisioane pe an.

Cu reședința în Bavaria, Constantin Dumitrașcu (87 de jucători sub contract) este mai puțin mediatizat decât Mendes (102 jucători sub contract) sau decât italo-olandezul Mino Raiola (55 jucători), agentul lui Paul Pogba, Marco Verratti și Blaise Matuidi (al 10-lea în clasament). Și chiar mai puțin cunoscut decât britanicul Jonathan Barnett (116 jucători sub contract), agentul lui Gareth Bale (locul VII în clasament). Însă foarte discretul patron al firmei Mondial Sports Management nu este mai puțin eficient decât toți aceștia, deoarece jucătorii săi valorează împreună peste un miliard de euro în ce privește contractele lor.  

Dumitrașcu este foarte prezent în special în fotbalul francez. Agentul lui Edinson Cavani consiliază de asemenea numeroși internaționali francezi precum Hugo Lloris, Olivier Giroud, N'Golo Kanté, Samuel Umtiti, Raphael Varane, Moussa Sissoko, Nabil Fekir, Dimitri Payet, Adrien Rabiot etc.  Ceilalți trei agenți din fotbal clasați în Top 50 Forbes sunt germanii Völker Struth (locul 13 — agentul lui Toni Kroos și Marco Reus) și Thomas Kroth (locul 33 — Shinji Kagawa, Manuel Neuer), precum și argentinianul Fernando Felicevich (locul 35 — Alexis Sanchez, Arturo Vidal).  Agenții din baseball sunt cei mai numeroși în primi 50 din clasament (13), în fața celor din baschet (12), din fotbal american (10), fotbal, hochei pe gheață (7) și tenis (1).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.