Sport

Un fotbalist ucide Cupa Davis

Ziarul de Vrancea
26 feb 2018 542 vizualizări

Cea mai veche competiție de tenis din lume se transformă într-o competiție compactă, de 18 echipe și va fi organizată de de ITF și firma fotbalistului Gerard Piqué de la Barcelona * câștigătorii și finaliștii competiției, francezii și belgienii, sunt indignați

ITF a confirmat, ieri, discuțiile cu grupul Kosmos, fondat și condus de fundașul echipei FC Barcelona, Gerard Piqué, privind reformarea Cupei Davis, competiție de tenis cu o istorie de aproape 119 ani, rezervată echipelor naționale. Kosmos va investi în noul format trei miliarde de dolari, în 25 de ani.

Din 2019, Grupa Mondială a Cupei Davis va deveni Cupa Mondială a Finalelor Tenisului și se va desfășura într-un oraș "de clasă mondială", pe durata a șapte zile, în luna noiembrie, în săptămâna în care se desfășura în mod tradițional finala Cupei Davis. La acest turneu vor participa 18 națiuni, 16 din Grupa Mondială plus alte două ce vor fi invitate. Echipele vor fi împărțite pe grupe, fază urmată de una eliminatorie, începând cu sferturi de finală. Întâlnirile vor avea trei meciuri, două de simplu și unul de dublu, care se vor disputa după sistemul cel mai bun din trei seturi.

În aceeași perioadă se va disputa și barajul pentru menținerea/promovarea în Cupa Mondială, iar cele opt câștigătoare vor evolua anul următor la turneul final. Eșaloanele inferioare ale Cupei Davis (România este în Grupa a II-a a Zonei Europa/Africa) se vor desfășura ca până în prezent. Cupa Mondială de tenis va fi organziată de ITF în parteneriat cu grupul Kosmos. "Viziunea noastră este de a crea o importantă finală de sfârșit de sezon, care va fi un festival de tenis și de divertisment, cu cei mai mari jucători din lume, reprezentându-și țările lor pentru a decide campionii Cupei Davis", a declarat președintele ITF, David Haggerty. Pe de altă parte, Gerald Piqué a spus: "Kosmos este încântat să se alăture acestui parteneriat extraordinar cu ITF.Kosmos va investi trei miliarde de dolari în 25 de ani în tenis, sumă ce va ajuta la dezvoltarea jocului în toată lumea". Acest nou format, care va fi detaliat ulterior, trebuie aprobat cu două treimi de Adunarea Generală a ITF, care va avea loc în luna august, la Orlando (Florida). L'Equipe a scris că în acest proiect este implicat și tenismenul sârb Novak Djokovic, fost lider ATP, acum pe locul 13 mondial. Inițial, Piqué și Djokovic au încercat, fără succes, să convingă ATP să reînființeze Cupa Mondială pe echipe (World Team Cup), o competiție care a avut loc din 1978 până în 2012, la Düsseldorf. În ultima perioadă, multe vedete ale tenisului au întors spatele Cupei Davis, cu întâlniri de câte cinci meciuri în toată lumea, în februarie, aprilie, septembrie și noiembrie, din cauza programului foarte încărcat din timpul sezonului.

Proiectul de reformare a Cupei Davis a a stârnit reacții negative în rândul celor două finaliste ale ediției precedente, Franța și Belgia. Federația Belgiană de Tenis se opune în totalitate planului de reformare a Cupei Davis, precizând că forul va vota împotriva acestuia la Adunarea Generală a federației internaționale, din luna august. "Ne opunem în totalitate la asta și vom vota împotrivă. Această formulă este exact ceea ce nu ne dorim, pentru că Belgia nu va avea niciodată mijloacele de a organiza o asemenea competiție pentru publicul nostru, astfel că partenerii noștri vor fi privați de rarele ocazii de a îi vedea pe jucătorii noștri cei mai buni în acțiune, ceea ce ar trebui să rămână spiritul Cupei Davis", a declarat președintele Andre Stein. Nicolas Mahut, component al echipei de Cupa Davis a Franței, campioană en titre, s-a declarat și el împotrivă: “Tocmai am ucis Cupa Davis", a declarat el, pentru L'Equipe.”Esența acestei competiții istorice este de a putea juca acasă sau în deplasare. Este competiția cea mai veche din sportul nostru.  Suntem pe cale să afectăm ceea ce face istorie în jocul nostru. Am fost primul care am spus că trebuie reformată, dar nu să o distrugem", a declarat Mahut. Fostul tenismen francez Paul-Henri Mathieu împărtășește părerea lui Mahut: "Este surprinzător. Ei vor să facă o altă competiție. Ei ar fi trebuit să spună că opresc Cupa Davis și că îi schimbă numele. Este sfârșitul competiției. Oprim Cupa Davis și creăm un nou turneu, cum a făcut Federer cu Laver Cup.", a spus Mathieu.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.