Sport

Și valoare, și noroc

Ziarul de Vrancea
2 ian 2018 817 vizualizări

Anul 2018 a început fast pentru Simona Halep: victorie în primul tur la Shenzhen și abandonul Garbiñei Muguruza la Brisbane. Pentru a rămâne pe locul I WTA până la Australian Open, Simona trebuie să câștige partida de astăzi cu chinezoaica Duang Yingying

 

Anul 2018 a început bine pentru Simona Halep, care a trecut lejer în turul II al turneului de la Shenzhen și are șanse foarte mari de a rămâne pe primul loc în clasamentul WTA. Cu un echipament de culoare roșie fără însemne, după despărțirea de Adidas, Simona a învins-o cu 6-4, 6-1,  pe americanca Nicole Gibbs (110 WTA), o jucătoare tenace, dar inferioară tehnic. Românca a continuat să arate un joc mai ofensiv decât sezonul trecut, apropiat de cel prezentat la turneul demonstrativ de la Hua Hin, dinaintea Crăciunului. Atentă la retur, consistentă în raliuri, solidă defensiv atunci când a fost cazul, Halep a controlat jocul cu autoritate. Cu lovituri variate din punct de vedere al înălțimii și al traiectoriei mingii, Simona și-a asumat responsabilitatea de a puncta și de a nu mai aștepta greșeala de dincolo de fileu. și a reușit lovituri spectaculoase, care au ridicat publicul de pe arena centrală în picioare. Halep a început în forță, a condus cu 3-1, după un break în game-ul al treilea, după care a avut singurele momente de slăbiciune, de scădere a agresivității și a nivelului serviciului. Gibbs a egalat, dar Halep a reușit un rebreak pe care l-a păstrat apoi până la finalul setului, câștigat cu 6-4, după 37 de minute. Setul secund a fost fără istoric, Gibbss reușind doar un game, la 0-2. Întinsă la maximum de adversară, americanca s-a accidentat în finalul jocului, dar nu a cedat și a încercat să lupte în continuare. Cu 6-1, după 68 de minute de la start, Simona Halep a trecut în optimi. În faza următoare, Halep va evolua cu chinezoaica Duan Yingying (91 WTA), pe care a învins-o în singura lor întâlnire disputată până acum, cu scorul de 3-6, 6-3, 6-2, în turul al doilea la Eastbourne, în 2017.

Simona Halep își poate menține cu siguranță locul 1 mondial dacă câștigă această partidă din optimi. Aceasta pentru că principala ei rivală, spaniola Garbiñe Muguruza (3 WTA) a abandonat în turul doi la Brisbane, din cauza unor crampe musculare, în meciul cu jucătoarea sârbă Aleksandra Krunic (53 WTA), la scorul de 7-5, 6-7, 1-2. Singura sportivă care i-ar putea lua locul Simonei este Caroline Wozniacki. Aceasta poate reveni pe locul I pentru prima dată din ianuarie 2012 dacă va câștiga turneul de la Auckland, iar Halep pierde înaintea sferturilor de finală la Shenzhen. Dacă se va califica în sferturi Simona va începe, pentru prima oară în cariera sa, un turneu de Grand Slam, din postura de lider mondial.

În aceeași competiție, Mihaela Buzărnescu (56 WTA) a avut un meci foarte greu, chiar dacă a avut o adversară clasată (din motive binecunoscute), cu trei locuri mai jos. Este vorba de binecunoscuta Maria Șarapova, scor 3-6,0-6. Mihaela s-a înclinat în fața jocului de o agresivitate feroce etalat de fostul lider WTA. Totuși, românca a avut momentul ei în care s-ar fi putut desprinde în setul I, când a condus cu 3-2 și 30-0, cu avantajul break-ului reușit la 2-2. Din acel moment, românca nu a mai reușit să câștige niciun game până la final. Partida a durat o oră și 20 de minute, cu 47 de minute în primul set.

 În schimb, în optimi s-a calificat Irina Begu (43 WTA), care a învins-o cu 6-1, 6-2 pe chinezoaica Liu Fangzhou (147) în 69 de minute. Irina va juca în turul secund cu rusoaica Ekaterina Aleksandrova (96 WTA), care a trecut de primul tur de elvețianca Stephanie Vögele (174), cea care o eliminase în primul tur de calificări pe Irina Bara (184) cu 6-4, 6-3. O victorie frumoasă a obținut la Shenzen, Ana Bogdan (105) care a dispus de italianca Camila Giorgi (79), scor 6-4, 6-2.Ana o va întâlni în optimi pe jucătoarea cehă, Kristyna Pliskova (geamăna Karolinei) care a înregistrat o mare surpriză, depășind-o pe letona Jelena Ostapenko (61 WTA). Tot la Shenzen, Monica Niculescu (78) a pierdut cu 4-6, 4-6 la jucătoarea de 19 ani din Belarus, Arîna Sabalenka (73). Alte rezultate înregistrate ieri: Zarina Dias (Kazahstan) – Zhang Shuai (China) 6-3, 6-7, 6-4; Maria Șarapova (Rusia) – Allison Riske (SUA) 4-6, 6-3, 6-2; Timea Babos (Ungaria) – Magda Linette (Polonia) 6-2, 6-1.

La dublu, perechea românească Irina Begu / Simona Halep s-a calificat în semifinale. Cele două au trecut în primul tur cu 5-7, 6-2, 11-9 de echipa chineză Han Xinyuan / Chen Liang, iar în turul secund au întâlnit o altă pereche românească, după ce Irina Bara și Mihaela Buzărnescu au trecut cu 6-3,6-7, 10-8 de cuplul ruso-elvețian Natela Dzalamidze/Xenia Knoll. Meciul dintre cele patru românce a fost extrem de dramatic. Halep și Begu, care fac tandem pentru a patra oară în circuit, s-au impus cu 4-6, 6-4, 13-11, după o oră și 51 de minute. În superti break, Bara și Buzărnescu au condus cu 7-0 și 9-6, dar Simona și Irina au egalat la 9. Bara și Buzărnescu au mai avut două șanse să câștige partida, la 10-9 și 11-10, dar cuplul Halep/Begu și-a adjudecat următoarele trei puncte și inclusiv victoria. În semifinale echipa “Simorina” va întâlni învingătoarea partidei dintre cuplul Anna Blinkova/Nicola Geuer (Rusia/Germania) și perechea Nicole Gibbs/Carol Zhao (SUA/Canada). Aceasta din urmă a eliminat, scor 6-1, 6-3, echipa Raluca Olaru / Olga Savciuk (România /Ucraina).

* În cel mai important turneu WTA din prima săptămână a anului 2018, cel de categorie Premier de la Brisbane, am fost reprezentați de Sorana Cîrstea (37 WTA). Sorana a trecut de primul tur cu 7-6, 6-1 de americanca Jennifer Brady (65 WTA). Însă în turul secund, partenera ei de dublu, letona Anastassija Sevastova (16 WTA) a obținut prima victorie împotriva Soranei, din trei meciuri, cu scorul de 6-2, 6-1 în numai 58 de minute.  Sorana și Anastassija au pierdut în primul tur la dublu, scor 1-6, 2-6 de către cuplul perechea Ludmila Kichenok/Makoto Ninomia (Ucraina/Japonia). Surpriza mare a turneului a fost abandonul marii favorite, Garbiñe Muguruza, în fața sârboaicei Aleksandra Krunic. Alte rezultate de ieri: Alizé Cornet (Franța) – Mirjana Lucic (Croația) 6-1, 7-5; Johanna Konta (M.Britanie) – Ajla Tomljanovic (Australia) 4-6, 6-1, 6-4.

* La Auckland (Noua Zeelandă), daneza Caroline Wozniacki a pornit cu dreptul, câștigând cu 6-3, 6-0 în fața americancei Madison Brengle. Alte rezultate: Varvara Lepchenko (SUA) – Mona Barthel (Germania) 6-2, 6-2; Veronica Cepede (Paraguay) – Lara Arruabarrena (Spania)  6-3, 6-3; Ysaline Bonaventure (Belgia) – Iulia Putințeva (Kazahstan) 6-3, 6-3; Barbora Strycova (Slovacia) – Sara Errani (Italia) 6-4, 6-7, 6-4; Agnieszka Radwanska (Polonia) – Beatriz Haddad (Brazilia) 6-2, 4-6, 6-2.

* Dacă de la fete veștile sunt și mai bune și mai rele, băieții au început prost Noul An. Marius Copil a pierdut din primul tur la Pune (India), scor 7-5, 4-6, 5-7 în fața sârbului Laslo Djere (88 ATP), iar noul cuplu româno-sârb, Florin Mergea / Nenad Zimonjic a fost învins la Doha cu 1-6, 4-6 de perechea favorită nr. 4, Ivan Dodig/Fernando Velasco (Croația/Spania).

Serena a început cu stângul

Serena Williams a fost învinsă, sâmbătă, de jucătoarea letona Jelena Ostapenko, într-un meci demonstrativ disputat la Abu Dhabi, la trei luni după ce americanca a dat naștere primului ei copil.  La revenirea pe teren, Serena Williams, aflată în prezent pe locul 22 WTA, a cedat, scor 2-6, 6-3, 5-10, în fața Jelenei Ostapenko, numărul 7 mondial. "Să fii mamă este minunat. În timpul meciului am fost puțin îngrijorată, ce-i drept. La un moment dat, m-am uitat către tabăra mea și am întrebat: «Olympia este OK?». Dar e plăcut să mă aflu din nou pe teren", a mărturisit Serena Williams, la finalul partidei.  "După revenire, primele meciuri sunt mereu grele, mai ales după ce ai dat naștere unui copil. Dar este fantastic să mă aflu aici", a adăugat sportiva. În vârstă de 36 de ani, Serena Williams nu mai jucase din luna ianuarie, după turneul de la Australian Open, pe care l-a câștigat după o finală jucată împotriva surorii sale Venus Williams. Când a cucerit turneul de Grand Slam de la Australian Open, Serena Williams era însărcinată în două luni. Pe 1 septembrie, americanca a născut o fetiță, iar la mijlocul lunii noiembrie s-a căsătorit cu tatăl copilului, Alexis Ohanian. Serena Williams are în palmares 23 de titluri de Grand Slam

Meciul dintre Serena Williams și Jelena Ostapenko a reprezentat prima întâlnire feminină din istoria turneului demonstrativ de la Abu Dhabi. Turneul în sine a fost câștigat de  sud-africanul Kevin Anderson, care  l-a învins pe spaniolul Roberto Bautista scor 6-4, 7-6. Locul trei a fost ocupat de austriacul Dominic Thiem, care l-a învins pe spaniolul Pablo Carreño Busta, 6-3, 6-4.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.