Sport

Seara japoneză la Flushing Meadows

Ziarul de Vrancea
7 sep 2018 567 vizualizări

 Naomi Osaka și Kei Nishikori s-au calificat în semifinalele US Open

Seara de miercuri a US Open, a stabilit programul complet al semifinalelor ultimului turneu de Grand Slam al anului, atât la masculin, cât și la feminin. Dacă Serena Williams joacă împotriva letonei Anastasia Sevastova, o altă americancă va juca în semifinală împotriva japonezei Naomi Osaka. Sportiva niponă, cu rădăcini paterne în Haiti, a învins-o foarte ușor pe ucraineanca Lesia Țurenko, scor 6-1, 6-1 în numai 57 de minute de joc. Sportiva pregătită de Sascha Bajin, crescută la New York începând cu vârsta de trei ani, a trecut ca fulgerul prin tabloul de la New York. Trei dintre victoriile sale de la New York au fost obținute în mai puțin de o oră. Este adevărat, însă, că singurul duel veritabil l-a dat împotriva Arînei Sabalenka (colegă de generație, 20 ani), iar acolo lucrurile s-au complicat pentru sportiva niponă. Lansată pe un culoar care nu i-a scos în cale nume grele, Osaka a speculat, mai degrabă, linia trasată în fața sa. Țurenko a arătat ca o jucătoare epuizată, fără resurse fizice în partida din sferturi, după un maraton epuizant cu Vondrousova. Evoluția din acest turneu a lui Naomi Osaka este o adevărată demonstrație de forță - a doua a anului după cea de la Indian Wells, acolo unde nipona reușea să defileze pe tablou, până la trofeu, învingându-le în două seturi pe Șarapova, Radwanska, Halep și Kasatkina.

După cinci meciuri, Osaka are a șaptea medie de puncte câștigate pe primul serviciu(75% - prima fiind Madison Keys) și este a doua, per total, la procentajul punctelor câștigate cu serviciul doi (60%). Osaka o va întâlni în semifinale pe Madison Keys (finalista ediției trecute, 14 WTA), care a învins-o în 83 de minute pe spaniola Carla Suarez (24 WTA), scor 6-4, 6-3. 50 de greșeli, mai mult decât cele 32 de lovituri câștigătoare, au lăsat impresia unui meci în care niciuna dintre cele două sportive nu a evoluat la cel mai înalt nivel, Madison Keys reușind să gestioneze însă just momentul. Americanca și-a creat o primă șansă de break încă din game-ul secund, însă defensiva Carlei a funcționat, spaniola anulând oportunitatea americancei la capătul unui prim raliu prelungit.  Suarez Navarro a răspuns  cu o șansă de break în game-ul cinci, însă Keys, cu o superbă demonstrație de tenacitate și răbdare în schimburi de mingi de 19 și, respectiv, 25 de lovituri, a reușit să își apere lansarea. Keys a improvizat în destule ocazii, dar desprinderea a produs-o tot datorită jocului său în forță. Punctul culminant al setului întâi s-a consumat la 5-4 pentru americancă, atunci când Carla Suarez a scăpat din mână un game început cu 30-0. Finalista de anul trecut a reușit un nou break în game-ul șase al manșei a doua, însă a avut emoții la închiderea meciului, pe serviciu, la 5-3. Keys a comis dublă greșeală pe prima minge de meci, iar Suarez a amenințat cu recuperarea break-ului, după un retur extrem de lung, urmat de un excelent voleu de backgand. Madison Keys a salvat situația dificilă, trecut apoi din nou în avantaj cu a 22-a lovitură câștigătoare în partidă și a smuls, în final, eroarea ibericei, obținând astfel pentru al doilea an consecutiv biletul pentru semifinale la US Open.

La masculin, semifinala Rafael Nadal – Juan Martin del Potro va fi urmată de partida dintre Novak Djokovic și japonezul Kei Nishikori. Kei și-a luat revanșa în fața sportivului care îl învingea în finala US Open 2014, completând o dublă de aur pentru Japonia, care se poate mândri cu câte un semifinalist pe ambele tablouri de simplu la ediția 2018 a turneului de la Flushing Meadows. Nishikori s-a impus după patru ore și șapte minute cu scorul de 2-6, 6-4, 7-6, 6-4, 6-4. Nishikori a început meciul mai bine și  a câștigat cu 6-2 primul set. Atunci când croatul a condus cu 4-2, asiaticul parcă s-a conectat la meci, câștigând următoarele patru game-uri și, implicit, setul. Nishikori a pornit vijelios și setul al treilea, însă și-a cedat serviciul la 5-3. Situația a devenit dramatică pentru Cilic, în tiebreak: având deja avantajul unui punct făcut pe retur, Cilic a comis două duble greșeli consecutive care au răsturnat, o dată în plus balanța. Ajuns în situația de a apăra minge de set cu serviciul doi, la 5-6, Cilic a trimis extrem de temător, iar Nishikori, anticipând, a știtu să profite, trimițând imparabil un retur în lung de linie. După pauza de hidratare, Cilic a renăscut și a câștigat setul al patrulea, cu break la 3-3, însă finalul a aparținut lui Kei. Japonzeul a câștigat  patru dintre primele cinci game-uri ale meciului și a avut minge de 5-1 și dublu break. La 4-4, croatul a căzut, reușind să mai câștige doar două puncte până la finalul partidei.Mai ușoară a fost calificarea lui Djokovic, care a beneficiat și de oboseala australianului Jack Millman, acumulată în timpul teribilei înclestări cu marele Federer, din care a ieșit învingător. A fost nevoie de două ore și 48 de minute pentru ca “Nole” să se impună cu 6-3, 6-4, 6-4.

În privința ultimelor prezențe românești, Filip Jianu și Selma Cadâr s-au calificat în sferturile turneelor de dublu juniori. Filip Jianu, împreună cu olandezul Deney Wassermann, au învins cu 3-6, 7-6, 10-5 echipa americană Adam Neff/Eliot Spizzirri. Selma, alături de Viktoria Kanapațkaia (Belarus), a trecut cu 6-4,6-4 de perechea Clara Tauson/Elisabetta Cocciaretto (Danemarca/Italia).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.