Sport

Româncele fac cărțile în China

Ziarul de Vrancea
5 oct 2017 862 vizualizări

La Beijing, Sorana Cîrstea a eliminat-o pe jucătoarea cehă Karolina Pliskova și s-a calificat în sferturile de finală * această victorie netezește și calea Simonei Halep  spre prima poziție mondială. Astăzi, Simona joacă de la 7:30 cu Daria Kasatkina, urmată de Sorana, care își înfruntă partenera la dublu, Jelena Ostapenko

Jucătoarele române de tenis continuă să uimească la turneul de tenis de la Beijing, din categoria Premier Mandatory. După ce Monica Niculescu a zdrobit-o pe britanica Johanna Konta, după ce Simona Halep a sfărâmat “complexul Șarapova” cu un sec 6-2, 6-2, Sorana Cîrstea (44 WTA) a învins-o pe jucătoarea cehă Karolina Pliskova (4 WTA), candidată la prima poziție în topul mondial, de o manieră greu de crezut. Scorul a fost de 6-1, 7-5, realizat după o oră și 23 de minute de la start, dar impresionantă a fost evoluția Soranei în primul set, ca și revenirea senzațională în cel de-al doilea, de la 2-5 și 0-40, salvând patru mingi de set ale Pliskovei.  Sorana Cîrstea a făcut la Beijing cel mai bun meci al său din 2017.A jucat cu mingi lungi și pe reverul adversarei și, cel mai important și  nu a renunțat la luptă în momentele în care Pliskova a părut că preia inițiativa întâlnirii. Karolina a început cu un break, după un game lung, apoi Cîrstea a câștigat șase jocuri la rând, adjudecându-și în nici jumătate de oră primul set. Jucătoarea cehă și-a ridicat nivelul evoluției în setul al doilea, a condus cu 3-0, după un break în game-ul secund. Cîrstea nu a renunțat și s-a apropiat la 2-3, după un break în jocul al cincilea. Nu l-a consolidat cu serviciul, iar Pliskova s-a distanțat din nou, la 5-2. La acest scor, ea a avut trei mingi de set, 0-40, pe serviciul Soranei. Românca le-a anulat pe toate și a făcut 3-5. Și l-a acest scor, pe propriul serviciu, Pliskova a mai avut un set-ball, ratat, apoi Cîrstea s-a impus cu 7-5.

Victoria Soranei este importantă și pentru Simona Halep, Pliskova reprezenta o candidată importantă la locul 1 WTA sau la locul 2, deținut acum de Simona. Plus că era pe partea de tablou a jucătoarei din Constanța, pe care o putea întâlni în semifinale. Acum, doar Simona Halep și Elina Svitolina mai pot spera la prima poziție mondială după China Open, loc ocupat de spaniola Garbiñe Muguruza, care a părăsit deja competiția. Pentru a deveni noul număr 1 mondial, Simona are nevoie să joace finala și sportiva ucraineană să nu câștige trofeul. Mai trebuie remarcat faptul că Sorana va urca pe poziția 38 WTA, aceasta fiind cea mai bună clasare a ei din ultimii trei ani și două luni. Sorana a ocupat locul 36 WTA la 4 august 2014. Confruntată cu o accidentarea la umăr, ea a coborât în clasament în următoarea perioadă, până pe locul 248 WTA, la 16 noiembrie 2015. Sorana Cîrstea a revenit în Top 100 WTA în mai 2016, apoi a urcat constant către către vârful ierarhiei. Cea mai bună clasare din carieră, locul 22 WTA, a înregistrat-o în 2013. Ea va mai urca în clasament dacă va continua parcursul la China Open, competiție de categorie Prmier Mandatory, la care învingătoarea va primi 1.000 de puncte WTA.

În sferturi, românca va evolua împotriva perteneriei ei de dublu, letona Jelena Ostapenko (8 WTA). Jelena a avut o evoluție efemeră ieri în optimile de finală, pentru că adversara ei, chinezoaica Peng Shuai (25 WTA), a abandonat în primul set, la scorul de 3-0 pentru letonă, din cauza unor probleme la genunchi. Cîrstea și Ostapenko s-au mai întâlnit o dată, în acest an, în turul al doilea al US Open, când letona s-a impus cu 6-4, 6-4.

Ieri, s-a completat tabloul sferturilor la Beijing după următoarele meciuri: Caroline Garcia (Franța) – Alizé Cornet (Franța) 6-2, 6-1; Barbora Strycova (Cehia) – Daria Gavrilova (Australia) 6-0, 6-4; Elina Svitolina (Ucraina) – Elena Vesnina (Rusia) 6-2, 7-5; Petra Kvitova (Cehia) – Caroline Wozniacki (Danemarca) 6-1, 6-4. În sferturi, astăzi, de la ora 7:30, Simona Halep se va înfrunta cu Daria Kasatkina, iar în următorul meci, după 9:30, se va juca partida Cîrstea – Ostapenko. Celelalte meciuri sunt Strycova – Kvitova (11:30) și Svitolina  - Garci (16:00).

* Una caldă și alta rece din tenisul masculin românesc. Marius Copil s-a calificat în sferturi la challengerul de 125.000 $ de la Koshing, dispunând cu 6-4, 3-6, 6-3 de germanul Mathias Bachinger ((203 ATP). Scorul întâlnirilor directe dintre cei doi este acum 2-2. El îl va întâlni în sferturi pe cehul Lukas Rosol (198 ATP), învingător cu 6-4, 6-7, 7-5 în fața australianului Akira Santillan (164). Vestea proastă vine de la Tokyo: după o frumoasă victorie în fața celor doi Lopez din Spania, perechea Horia Tecău/Jean-Julien Rojer (România/Olanda) a fost învinsă de necunoscutul cuplu japonez Ben McLaghlan/Yasutaka Uchiyama, scor 6-7, 6-7.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.