Sport

Război între puterile fotbalului

Ziarul de Vrancea
25 mai 2017 632 vizualizări

* LPF a desființat Cupa Ligii deoarece nu prezenta miză sportivă și aruncă pisica în curtea lui Burleanu * secretarul general, Justin Ștefan amenință FRF cu procese penale, dacă se aprobă principiul solidarității cu echipele din ligile inferioare

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a decis în unanimitate, în cadrul Adunării Generale Extraordinare care a avut loc, ieri, desființarea Cupei Ligii, competiție înființată în anul 2014.  Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a obținut ceea ce a dorit, mai exact desființarea Cupei Ligii, concurenta Cupei României.  "Din păcate, din sezonul viitor, Liga Profesionistă de Fotbal nu va mai organiza Cupa Ligii. Domnul Burleanu a reușit să obțină ceea ce și-a dorit, înlăturarea unui concurent al Cupei României. De ce era concurent? Pentru că această Cupă a Ligii avea premii mai mari, lucru deranjant pentru FRF. Cupa Ligii nu avea o miză sportivă pentru că FRF nu a fost de acord să organizăm o finală între câștigătoarea Cupei României și a Cupei Ligii, iar învingătoarea să asigure participarea în Europa League. Pentru a elibera datele din calendar s-a decis cu unanimitate de voturi ca începând cu ediția 2017-2018 Cupa Ligii să nu mai existe", a spus oficialul LPF. Justin Ștefan a menționat că motivul principal al desființării Cupei Ligii după doar trei ediții este faptul că nu avea nicio miză sportivă. "Domnul Burleanu a declarat că ar trebui să se renunțe la Cupa Ligii pentru că nu are nicio consecință pe care să ți-o dorești, nici sportivă, nici financiară. și dacă ai elimina această competiție ai putea să creezi spațiu pentru a disputa meciurile din Liga I. Iar cluburile din Liga I au înțeles că această Cupă a Ligii fără o miză sportivă nu contează” a explicat el. Cupa Ligii a fost reînființată în sezonul 2014-2015 de către Liga Profesionistă de Fotbal, premiile acesteia ridicându-se anual la aproximativ un milion de euro. Cele trei ediții de până acum au fost câștigate de Steaua București (acum FCSB) în 2015 și 2016 și de Dinamo București în 2017.

Un alt subiect fierbinte discutat în cadrul LPF este principiul solidarității pe care vrea să-l implementeze Federația. Justin Ștefan amenință că vor exista plângeri penale împotriva FRF, dacă va fi aprobat în Adunarea Generală “principiul solidarității” propus de federație prin care un procent de 5% din drepturile de televizare a meciurilor din Liga I s-ar îndrepta către echipele din eșaloanele doi și trei. Ștefan a amenințat că LPF va transmite către toate cluburile afiliate la FRF o opinie legală întocmită de o casă de avocatură, care spune ce se va întâmpla dacă FRF va lua orice procent din banii cluburilor din Liga I. “Concluzia – adoptarea în cadrul altei instituții, chiar și în cadrul FRF a unor măsuri ce nu intră în atribuția acesteia din urmă - poate atrage inclusiv incidența codului penal, respectiv infracțiunea de abuz în serviciu și delapidare. Îl asigurăm pe domnul Burleanu, inițiatorul acestei propuneri, că dacă vom ajunge să băgăm mâna în buzunarul cluburilor, deși federația nu este parte în contractul dintre ligă și televiziuni, vor exista plângeri penale”, a mai spus oficialul LPF. El a mai criticat și bilanțul financiar al FRF, în special finanțarea centrelor de excelență  înființate la Deva, Târgu Mureș, Timișoara și Buzău, care în opinia sa, funcționează în afara legii, neavând Certificat de Identitate Sportivă eliberat de Ministerul Tineretului și Sportului.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.