Sport

O căruță de medalii

Ziarul de Vrancea
1 apr 2018 583 vizualizări

Chiar dacă s-au clasat pe locul II în clasamentul pe medalii al CE de la Izvorani, în urma Georgiei, halterofilii români au obținut cele mai multe medalii pe total * concursul a fost umbrit de absența sportivilor din șapte țări, suspendate pentru dopaj repetat

Duminică s-a încheiat la Izvorani, localitate în Nordul Bucureștiului, Campionatul European de haltere seniori, la care România a încheiat bilanțul cu 26 de medalii, cel mai mare număr per total, adică nouă de aur, opt de argint și nouă de bronz ((6-4-5 la feminin, 3-4-4 la masculin). În clasamentul oficial pe medalii, pe primul loc s-a clasat Georgia (10-3-2), iar pe locul III s-a situat Polonia (3-2-4). Aceste clasamente cuprind toate medaliile luate pe categorii de greutate, masculin și feminin, atât pe stiluri (smuls și aruncat) cât și la total. Medaliile care contează în mod primordial sunt cele de la total,fiind singurele care se distribuie la Jocurile Olimpice. Și în clasamentele la total olimpic, situația este aceeași: România a luat cele mai multe medalii, nouă la număr (3-2-4), dar în fruntea topului este tot Georgia (4-0-0), iar pe locul III, tot Polonia (3-1-3).

Mai este nevoie de o precizare extrem de importantă: de la această ediție au lipsit șapte țări importante: Rusia, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Ucraina, Belarus și R. Moldova, din cauza multitudinii de cazuri de dopaj din aceste țări, fiind bine cunoscut că Federația Internațională de Haltere nu sancționează sportivi, ci federații naționale. Revenind la medalii, ultimele trei au fost câștigate de Andreea Aanei (categoria ^90 kg), care a luat bronz, atât la stiluri, cât și la total.

Andreea a ocupat locul al treilea la stilul smuls, cu 102 kg, devansată de Krisztina Magat (Ungaria), 104 kg, și de poloneza Aleksandra Mierzejewska, 103 kg. Românca a ratat ultima încercare, la 105 kg, care i-ar fi adus aurul dacă era reușită.  La aruncat, Aanei a ridicat 120 kg, din prima tentativă, dar apoi a ratat la 129 kg și a renunțat la ultima încercare. Aurul a fost adjudecat de Mierzejewska, cu 134 kg, iar argintul a revenit unguroaicei Magat, cu 132 kg. La total prima a fost Mierzejewska, 237 kg, Magat s-a clasat a doua, cu 236 kg, iar Aanei a ocupat locul al treilea, cu 222 kg.

Cele 26 de medalii pentru România au fost obținute de următorii sportivi: Elena Andrieș - trei de aur (smuls, aruncat și total) la categoria 48 kg, Ilie Ciotoiu - două de bronz (aruncat și total) la 56 kg, Ionuț Ilie - două de bronz (aruncat și total) la 62 kg, Andreei Penciu - argint (smuls) și bronz (total) la 58 kg, Maria Grigoriu - bronz (aruncat) la 58 kg, Paul Dumitrașcu - argint (aruncat) la 69 kg, Loredana Toma - trei de aur (smuls, aruncat, total) la 63 kg, Irina Lepșa - argint (smuls, aruncat, total) la 63 kg, Răzvan Martin - aur (smuls) și două de argint (aruncat și total) la 77 kg, Nicolae Onică - două de aur (aruncat, total) și una de argint (smuls) la 94 kg, Andreea Aanei - trei de bronz (smuls, aruncat, total), la cat. Â90 kg.

Vedeta competiției de a fost colosul georgian Lașa Talahadze (categoria ^105 kg), care a realizat 457 kg (210^247), ratând o tentativă de record mondial la smuls (221 kg).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.