Sport

Triumful geniului rău

Ziarul de Vrancea
6 aug 2017 542 vizualizări

Americanul Justin Gatlin a stopat hegemonia lui Usain Bolt la ultima cursă de 100 m a jamaicanului

foto: Justin Gatlin, în plan îndepărtat, a luat prim-planul lui Coleman și Bolt

Atletul jamaican Usain Bolt, de opt ori campion olimpic, a fost învins, sâmbătă, în ultima cursă de 100 metri din carieră (aceasta dacă nu se va răzgândi, în finala de la Campionatele Mondiale de la Londra. Usain Bolt s-a clasat al treilea în finală, cu timpul de 9,95 s. Proba a fost câștigată de americanul Justin Gatlin (9,92 s), urmat de compatriotul său Christian Coleman (9,94 s). Usain Bolt, în vârstă de 31 de ani (care îi va împlini peste două săptămâni), se va retrage din activitate după Campionatele Mondiale de atletism. Înfrângerea lui Bolt la Londra (oraș în care jamaicanul este foarte iubit) a provocat stupoare, mai ales că învingătorul său, Justin Gatlin, are cinci ani mai mult. Gatlin nu este simpatizat nici de colegii de probă și nici de public, care l-a huiduit îndelung la start. Motivul este trecutul relativ dubios al americanului din Brooklyn. Campion olimpic în 1994 la Atena și dublu campion mondial în 2005 la Helsinki (100 și 200 m), Gatlin a suferit două suspendări antidoping, în 2001 (amfetamină) și 2006 (testosteron(), iar revenirea sa senzațională de după 2012 a fost privită cu circumspecție.Un comentariu al agenției France Presse titrează “Încoronarea lui Gatlin, o catastrofă pentru atletism?”. A venit figura unui bărbat asociat celor mai urâte momente ale acestui sport care se află acum în fruntea afișului, într-o vreme în care atletismul nu contenește să gireze consecințele raportului McLaren, care a relevat un vast sistem de dopaj instituționalizat în Rusia și a dus la suspendarea țării de către IAAF în noiembrie 2015. Succesul păcătosului Gatlin în proba-regină nu este defel cea mai bună publicitate pentru sportul olimpic nr.1”, se arată în acel comentariu. Cursa a arătat, ca și în alte probleme “călcâiul lui Ahile” vizavi de Bolt: startul. De obicei, Usain a știut să recupereze această deficiență și să-și învingă adversarii cu finișul, de patru ori chiar pe Gatlin. Însă Christian Coleman, cel mai bun performer al anului, s-a ținut tare, în ciuda atacului lui Bolt. Nici unul dintre ei nu a aruncat o privire pe culoarul opt unde “nebunul Gatlin” a sprintat decisiv pentru victorie.

Sportivii români, în nota obișnuită, deconectați de multă vreme de la nivelul marilor competiții. Excepțiile se numesc Andrei Gag, calificat în finala de greutate, cu un record stagional propriu de 20,61 m și Bianca Răzor, care a prins semifinalele la 400 m. Bianca s-a clasat a patra cu 51,64 s, într-o serie câștigată de campioana olimpică,  Shaunnae Miller-Uibo (Bahamas) în 50,97 s. Iată primii campioni mondiali încoronați la Londra: 10.000 m, masculin: Mohamed Farah (Marea Britanie) – 26:49,51; disc, masculin: Andrius Gudzius (Lituania) – 69,21 m;  lungime, masculin: Luvo Manyonga (Africa de Sud) – 8,48 m; 10.000 m, feminin: Almaz Ayana (Etiopia) – 30:16,32; 100 m masculin: Justin Gatlin (SUA) – 9,92 s; maraton, masculin: Geoffrey Korir (Kenya) – 2h08:27; maraton, feminin: Rose Chelimo (Bahrain) – 2h27:11.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.