Sport

Mandanda, înaintea lui Messi

Ziarul de Vrancea
1 dec 2019 833 vizualizări

CIES Football Observatory a întocmit un top al celor mai folosiți jucători în ultimul deceniu la aceeași echipă în cele cinci mari ligi europene* portarul de la Marseille este urmat în fruntea clasamentului de vedeta Barcelonei, iar românul Ștefan Radu ocupă locul 23

Fundașul român Ștefan Radu este jucătorul care a fost utilizat cel mai mult de Lazio în ultimul deceniu, arată un studiu al CIES Football Observatory, care ia în calcul cele 42 de echipe prezente în toată această perioadă în cele cinci mari campionate ale Europei.  Radu a fost utilizat în 62,5% din minutele meciurilor lui Lazio, indică studiul ce ține cont de partidele disputate între 1 ianuarie 2010 și 15 ianuarie 2019. Cu procentajul său, Radu este pe locul 23 în cele cinci campionate mari de pe continent, el jucând 21.080 minute în Serie A în tricoul lui Lazio, echipa la care evoluează din ianuarie 2008. Pe primul loc este Steve Mandanda, portarul francez care a disputat 84,2% din minutele de joc de la Olympique Marseille în Ligue 1. Unul dintre frații portarului de la OM, Parfait Mandanda, a evoluat în a doua parte a sezonul trecut pentru Dinamo București.

Dintre jucătorii de câmp, primul este Lionel Messi, vedeta Barcelonei, cu un procentaj de 83,4%. Cazul unic al echipei Athletic Bilbao, cu toți jucătorii născuți în Țara Bascilor sau formați pe plan local, reiese din aproape toți indicatorii analizați, notează CIES. În ceea ce privește pe FC Barcelona, se observă că succesele acestei echipe sunt legate în mare măsură de calitățile excepționale ale unor jucători formați la club, ca Lionel Messi, Xavi, Andres Iniesta, Gerard Piqué sau Sergio Busquets.

Dacă banii înseamnă mai mult ca oricând, și alți factori sunt importanți. „Stabilitatea loturilor decurge dintr-o bună planificare strategică, precum și capacitatea cluburilor de a pune în valoare cele mai mari talente formate la nivel local și de a stimula un puternic sentiment de apartenență în rândul tuturor părților implicate (jucători, staff, suporteri etc.) rămân criterii de reușită chiar în mediul hipercomercial și globalizat de astăzi”, afirmă studiul CIES.

Topul primilor zece cei mai utilizați jucători la nivel de club în acest deceniu: Steve Mandanda (Olympique Marseille) – 84.2%; 2. Lionel Messi (FC Barcelona) – 83.4%; 3. Stephane Ruffier (Saint-Etienne) – 80,9 %; 4. David de Gea (Manchester United) – 77,1%; 5. Thomas Müller (Bayern München) – 76.6 %; 6. Sergio Ramos (Real Madrid) – 74,2%; 7.Marek Hamsik (Napoli) – 72,8%; 8. Vitorino Hilton (Montpellier) – 72,6%; 9. Samir Handanovic (Inter Milano) – 71,3%; 10. Diego Godin (Atletico Madrid)- 71%.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.