Sport

Liga Națiunilor, un experiment inedit

Ziarul de Vrancea
4 sep 2018 982 vizualizări

Noua competiție inter-țări între reprezentativele europene începe mâine și este structurată pe eșaloane valorice, cu promovări și retrogradări * rezultatele din Liga Națiunilor, vor conta în stabilirea urnelor valorice pentru preliminariile Euro 2020, iar competiția însăși va furniza patru echipe calificate la turneul final

În ziua de 6 septembrie se dă startul unei competiții fotbalistice organizate în premieră de UEFA, Liga Națiunilor. Această competiție adună la start toate cele 55 de țări afiliate la forul fotbalistic continental și are menirea de a umple datele destinate meciurilor amicale cu partide cu miză. Această situație a stârnit reacții contradictorii, cele mai multe critici venind de la faptul că echipele europene au șanse minime de a se confrunta cu formații de pe alte continente, dar și de eliminarea practică a meciurilor amicale, în care selecționerii pot experimenta.

Faptul cel mai interesant este acela că această competiție, organizată pe grupe valorice, este folosită la seeding-ul (stabilirea capilor de serie) la preliminariile Euro 2020 și, în final, chiar furnizează patru echipe calificate la Euro, dintre acelea care n-au trecut sita preliminariilor.

Patru ligi valorice

Liga Națiunilor este structurată pe patru divizii (ligi) valorice, stabilite în funcție de coeficientul FIFA al  reprezentativelor. Astfel, în Ligile A și B sunt patru grupe de câte trei echipe (4X3), în Liga C, 3X4 și o grupă de trei, iar în Liga D, 4X4.  Din fiecare ligă, câștigătoarele promovează în eșalonul superior (evident, cu excepția Ligii A), iar ultimele clasate, retrogradează (cu excepția Ligii D). Partidele se desfășoară sistem turneu, tur-retur, în perioada 6 septembrie-20 noiembrie 2018.  Câștigătoarele grupelor din Liga I se vor întâlni într-un “Final Four” (semifinale plus finale), într-o locație stabilită prin tragere la sorți, dintre echipele participante, în perioada 5-9 iunie 2019.  . După cum se știe, naționala României face parte din Liga C, în grupa a IV-a, alături de Serbia, Muntenegru și Lituania.Mai departe, echipele vor participa la preliminariile Euro 2020, indiferent dacă sunt gazde ale turneului final  sau nu. Stabilirea urnelor valorice (șase la număr) se face în funcție de rezultatele obținute în Liga Națiunilor. De pildă, România ar putea urca în urna a treia valorică, numai dacă își câștigă grupa din Liga C. În preliminarii, vor fi cinci grupe de câte cinci echipe și cinci de câte șase, din care primele două vor obține calificarea directă la turneul final.

Și Luxemburgul are șanse la calificare

Pe lângă cele 20 de echipe (2X10), rămân patru locuri  care vor fi atribuite prin Liga Națiunilor, câte unul din fiecare eșalon valoric. Astfel, chiar și din Liga “cenușăreselor” fotbalului european va ajunge o echipă la Euro 2020. Pentru aceasta, cele mai bune patru  echipe necalificate prin preliminarii  din cele patru ligi se vor întâlni într-un play-off, care se va disputa între perioada 26-31 martie 2020. În cazul în care într-un eșalon valoric (cel, mai probabil, Liga A) nu se adună patru echipe necalificate prin preliminarii, se completează din liga imediat inferioară. Semifinalele se dispută pe terenul echipei celei mai bine clasate, iar gazdele  finalelor  între învingătoarele din semifinale se vor stabili prin tragere la sorți.

Turneu final cu 12 gazde

Un alt fapt interesant este acela că tragerea la sorți pentru turneul final va avea loc la 1 decembrie 2019, înainte de disputarea acestor partide din play-off. Această operațiune poate fi modificată pe 1 aprilie 2020, în cazul în care s-ar nimeri  două gazde ale turneului final în aceeași grupă.  Turneul final al Euro 2020, va avea loc în perioada 12 iunie-12 iulie 2020 și va fi organizat în mai multe țări, pentru a aniversa cei 60 de ani de existență ai competiției continentale. Meciurile din cele șase grupe vor avea loc astfel: grupa A (Roma, Baku), B (St.Petersburg, Copenhaga), C (Amsterdam, București), D (Londra, Glasgow), E (Bilbao, Dublin), F (München, Budapesta). Optimile de finală se vor disputa la  Londra, Copenhaga, București, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapesta, Glasgow, iar sferturile la  München, Baku, St. Petersburg și  Roma. Semifinalele și finala se vor juca la Londra.Revenind la Liga Națiunilor, această competiție se desfășoară din doi în doi ani, iar UEFA dorește să o lege și de preliminariile europene ale Cupei Mondiale. Modalitățile vor fi stabilite ulterior, probabil și prin consultări cu FIFA.

Primele două runde din Liga Națiunilor

Liga A, grupa 1 (A1): Germania – Franța (6 septembrie), Franța – Olanda (9 septembrie)

A2: Elveția – Islanda (8 septembrie), Islanda – Belgia (11 septembrie)

A3: Italia – Polonia ( 7 septembrie), Portugalia – Italia (10 septembrie)

A4: Anglia – Spania ( 8 septembrie), Spania – Croația (11 septembrie)

B1: Cehia – Ucraina (6 septembrie), Ucraina – Slovacia (9 septembrie)

B2: Turcia – Rusia (7 septembrie), Suedia – Turcia (10 septembrie)

B3: Irlanda de Nord – Bosnia Herțegovina (8 septembrie), Bosnia Herțegovina – Austria (11 septembrie)

B4: Țara Galilor – Irlanda (6 septembrie), Danemarca - Țara Galilor (9 septembrie)

C1: Albania – Israel (7 septembrie), Scoția – Albania (10 septembrie)

C2: Finlanda – Ungaria, Estonia – Grecia ( 8 septembrie), Finlanda – Estonia, Ungaria – Grecia (11 septembrie)

C3: Slovenia – Bulgaria, Norvegia - Cipru ( 6septembrie); Bulgaria – Norvegia, Cipru – Slovenia (9 septembrie)

C4: Lituania – Serbia, România – Muntenegru (7 septembrie), Serbia – România, Muntenegru – Lituania (10 septembrie)

D1: Kazahstan – Georgia, Letonia – Andorra ( 6 septembrie), Georgia – Letonia (9 septembrie), Andorra – Kazahstan (10 septembrie)

D2: Luxemburg – R.Moldova, Belarus – San Marino (8 septembrie), R.Moldova – Belarus, San Marino – Luxemburg (11 septembrie)

D3: Azerbaidjan – Kosovo, Faroe – Malta (7 septembrie), Kosovo – Feroe, Malta – Azerbaidjan (10 septembrie)

D4: Armenia – Liechtenstein, Gibraltar – Macedonia (6 septembrie), Macedonia – Armenia, Liechtenstein – Gibraltar (9 septembrie)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.