Sport

Informații mai puțin știute despre arbitrul de șah vrâncean, ing Mihai Strîmbu fostul președinte al secției de șah a CSM Focșani 2007

Anton Soare
21 iul 2023 1262 vizualizări

Conform reglementărilor în vigoare, şahiştii care doresc să devină arbitri şi îndeplinesc anumite condiţii fac un curs de mai multe zile în urma căruia dau un examen pe care dacă îl iau primesc legitimaţie de arbitru şi drept de a arbitra concursuri neomologate sau omologate la Federaţia Română de Şah. În perioada următoare luării examenului, care poate fi de câteva luni, la primele lor concursuri pe care le arbitrează, arbitrii nou legitimaţi sunt monitorizaţi şi îndrumaţi de membrii comisiei cu care au dat examenul. La anumite perioade, toţi arbitrii, noi sau mai vechi, trebuie să dea o testare în urma căreia, în funcţie de rezultat, îşi pot prelungi sau nu dreptul de a arbitra. Examenele şi testările se dau numai cu anumiţi arbitri foarte competenţi stabiliţi de preşedintele şi Consiliul Director al Federaţiei Române de Şah. Arbitrii cu o oarecare experienţă, după o astfel de testare, pot primi la cerere licenţă de a arbitra şi concursuri omologate la Federaţia Internaţională de Şah.

Zilele acestea la Iaşi se va desfăşura o testare periodică la care participă şi arbitrul vrâncean Mihai Strâmbu căruia elevii şi colegii îi urează mult succes!

La orice examen, la orice testare,nu lipsesc emoţiile. Unii au emoţii dacă vor trece sau nu testarea, alţii, cei cu experienţă, nu-şi fac probleme dacă vor trece testarea ci doar ce punctaj vor realiza. Mai este o categorie de arbitri foarte buni şi cu prestigiu care au emoţii doar dacă vor confirma frumoasa carte de vizită pe care au reuşit să şi-o facă de-a lungul timpului. Inginerul Mihai Strîmbu face parte din această a treia categorie. La el nu se pune problema punctajului. Sunt peste două decenii de când el este arbitrul care testare după testare, fără nicio sincopă, a luat mereu cel mai bun punctaj dintre arbitrii vrânceni. Îi urmează îndeaproape, de asemenea, cu rezultate mereu foarte bune doctorul Marius Arghirescu.

Nu doar acest lucru este de menţionat. Arbitrul Mihai Strîmbu este foarte apreciat atât de şahiştii din judeţul nostru cât şi din alte judeţe şi chiar din străinătate (spre exemplu, şahistul şi arbitrul internaţional italian Claudio Fusi). Tradiţionalul concurs anual de la Greşu a căpătat prestigiul de care se bucură şi datorită lui. Este solicitat să arbitreze şi în alte judeţedin sudul Moldovei şi estul Munteniei, îndeoebi Bacău, Galaţi, Brăila, Buzău şi Slobozia. Este primul arbitru din judeţ care a primit licenţă de a arbitra concursuriomologate la Federaţia Internaţională de Şah.

De mai multe legislaturi ale Federaţiei Române de Şah, el face parte din diferite comisii federale indiferent cine a fost preşedintele Federaţiei Române de Şah – Ionuţ Dobronăuţeanu, Constantin Dumitriu, Sorin Iacoban sau, mai nou, Vlad Ardeleanu.A început prin a fi membru în comisia de întocmire a regulamentelor iar în prezent este membru în comisia de arbitraj, cea mai importantă şi dificilă comisie. Această permanentă apartenenţă la o comisie indiferent de echipa diriguitoare ne conduce la concluzia că este apreciat la nivel naţional nu pentru faptul că este în graţiile unei anumite echipe ci pentru faptul că are merite care îl fac să intre în graţiile oricărei echipe. Oamenii care ajung într-o funcţie sau pe o treaptă nu pentru că au merite deosebite cipentru că la un moment dat sunt în graţiile unei echipe, atunci când se schimbă echipa, de regulă, sunt şi ei schimbaţi. Dar în cazul lui Mihai Strîmbu aprecierea competenţei sale profesionale a fost cea care l-a recomandat, l-a propulsat şi l-a menţinut constant.

Şi pentru că am vorbit despre apartenenţa la comisiile Federaţiei Române de Şah, să mai menţionăm că primul vrâncean şef de comisie a fost pentru câteva legislaturi doctorul Marius Arghirescu la comisia antidrog. La ultimele alegeri Marius Arghirescu a predat funcţia fiului său, doctorul Andrei Arghirescu.

Am simţit nevoia să scriu acest articol fiindcă am mai vorbit – dar insuficient –despre rezultatele lui în pregătirea elevilor la şah, dar nu am mai vorbit pemarginea acestui aspect,al celui de arbitru,şi foarte puţini cunosc problemele prezentate astăzi. Eram în faţa unui paradox care trebuia eliminat: arbitrul Mihai Strîmbu era mai bine cunoscut şi apreciat în afara judeţului decât la noi.

Anton SOARE

Citiți și:În vârstă de 63 de ani Mihai Strîmbu a început studierea şahului la 12 ani sub îndrumarea maestrei internaţionale Margareta Perevoznic. A fost legitimat la Voinţa Iaşi, Nicolina Iaşi, Politehnica Iaşi, Danubiana Bucureşti, Voinţa – Venus Focşani, Clubul Sportiv Olimp Şah Focşani, pe care l-a înfiinţat în 2001, Clubul Sportiv Municipal Speranţa Focşani şi CSM Focşani 2007 unde a fost până de curând președintele secției și unde este jucător şi antrenor.

Din anul 1982, Mihai Strîmbu este candidat de maestru, din 1985 fiind instructor sportiv de şah, specializare acordată de Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Iaşi, reavizată în anul 2001 de către Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Vrancea. Din anul 2001 este arbitru de şah, specializare acordată de Federaţia Română de Şah. Din anul 2002 este posesor de coeficiet internaţional valoric ELO, acordat de Federaţia Internaţională de Şah.

Din anul 1982, Mihai Strîmbu este candidat de maestru, din 1985 fiind instructor sportiv de şah, specializare acordată de Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Iaşi, reavizată în anul 2001 de către Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Vrancea. Din anul 2001 este arbitru de şah, specializare acordată de Federaţia Română de Şah. Din anul 2002 este posesor de coeficiet internaţional valoric ELO, acordat de Federaţia Internaţională de Şah.În cariera sa de jucător a obţinut unele rezultate de prestigiu între acestea fiind clasarea în permanenţă pe locuri fruntaşe în competiţiile locale, realizarea de punctaje bune şi foarte bune la multe semifinale ale Campionatului Naţional de Şah şi la o finală a Campionatului Naţional de Şah, obţinerea titlului de campion judeţean de şah, realizarea unui punctaj de prestigiu la Turneul internaţional de şah de la Saint Lo, Franţa, probabil cel mai puternic turneu internaţional la care au participat şahişti seniori vrânceni.Are o deosebit de prolifică activitate ca antrenor, de numele său fiind strâns legate performanţele copiilor şi juniorilor de la CSM Focşani 2007 în ultimii ani – titluri de campioni naţionali şi medaliaţi ai campionatelor naţionale ori ale unor puternice turnee în ţară, inclusiv cu participare internaţională. Mihai Strîmbu acordă importanţă nu doar pregătirii vârfurilor şi şahiştilor de perspectivă, ci şi atragerii şi popularizării şahului în rândul începătorilor. 

Text informații:csmfocsani2007.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.