Sport

Froome, bănuit de dopaj

Ziarul de Vrancea
13 dec 2017 536 vizualizări

Câștigătorului Turului Franței i s-a găsit o concentrație mare de salbutamol în sânge, o substanță folosită pentru tratamentul astmului * UCI nu îl suspendă pe ciclistul britanic

Ciclistul Chris Froome a fost supus unui control antidoping la finalul ultimei etape a Turului Spaniei, din septembrie, rezultatul analizei fiind anormal cu salbutamol, un medicament utilizat în tratamentul astmului, afecțiune de care suferă rutierul. Chris Froome obținuse autorizație de uz terapeutic pentru salbutamol în 2013 și 2014, după cum dezvăluise grupul de hackeri ruși Fancy Bears.  Echipa Sky a confirmat că a fost informată de Uniunea Internațională de Ciclism privind o "concentrație mai mare decât pragul permis" în analiza lui Froome.

Froome a declarat că simptomele de astm s-au înrăutățit în timpul Turului Spaniei și a urmat sfatul medicului de a crește doza de salbutamol. El a apreciat că este normal ca Uniunea Internațională de Ciclism (UCI) să examineze amănunțit rezultatele testelor sale antidoping. "Se știe că eu am astm, iar eu cunosc toate regulile. Folosesc un inhalator pentru a-mi controla simptomele și știu sigur că voi fi testat în fiecare zi în care evoluez. Simptomele de astm s-au înrăutățit în timpul Turului Spaniei, astfel că am urmat sfatul doctorului care mi-a spus să cresc doza de salbutamol. Ca de fiecare dată m-a asigurat că nu am folosit mai mult decât doza permisă. îmi iau rolul de lider în sport foarte în serios. UCI are absolută dreptate să examineze rezultatele testelor și, împreună cu echipa, voi oferi informațiile necesare", a spus Froome într-un comunicat al echipei Sky. În testul de urină prelevat de la Froome la 7 septembrie s-a descoperit că nivelul de salbutamol a fost de 2,000 nanograme pe mililitru, iar Agenția Mondială Antidoping acceptă 1,000 nanograme pe mililitru.

. Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) a anunțat că rutierul Chris Froome nu va fi suspendat provizoriu, după un rezultat anormal al analizei cu salbutamol, un medicament utilizat în tratamentul astmului, afecțiune de care suferă rutierul. "UCI confirmă că l-a notificat pe rutierul britanic Christopher Froome de un rezultat anormal al analizei pentru prezența salbutamolului într-o concentrație mai mare de 1000ng/ml într-un eșantion colectat în timpul Turului Ciclist al Spaniei, din 7 septembrie 2017. Rutierul a fost informat de acest rezultat la 20 septembrie 2017, iar analiza eșantionului B  a confirmat rezultatul eșantionului A. În principiu, și deși acest lucru nu este cerut de Codul mondial antidoping, UCI semnalează sistematic pe site-ul său încălcări potențiale ale regulilor antidoping când se aplică o suspendare provizorie obligatorie. Prezența unei substanțe specifice precum salbutamol într-un eșantion nu necesită impunere unei suspendări provizorii împotriva rutierului", a precizat UCI.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.